• BIST 10729.49
  • Altın 4758.2
  • Dolar 41.1913
  • Euro 48.3102
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Depremzedelere ilk müdahale nasıl olmalı

Depremzedelere ilk müdahale nasıl olmalı
“Enkazdan kurtarma çalışmalarında dikkatsizlik depremzedeyi felç edebilir”...

Bir milyon kişiden fazla vatandaşı direkt etkileyen iki büyük depremde enkazdan çıkarılan ve hala çıkarılmayı bekleyen depremzedeler için uygulanacak ilk yardımın hayati öneme sahip olduğu söyleyen Öğr. Gör. Ümit Yaşar Kamacı, “Panik yapmayın, dikkatsizlik depremzedeyi felç edebilir” dedi. 

Türkiye’nin 10 ilini vuran ve son zamanların en yıkıcı depremlerinden biri olan Kahramanmaraş depreminde ülke tek yürek oldu. Enkazdan gelecek iyi haberler için umutlu bekleyiş sürerken, uzmanlar molozlar arasından çıkarılan depremzedelere uygulanacak ilk yardımın hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Enkaz altından çıkarılan depremzedeler için öncelikle panik olunmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Öğr. Gör. Ümit Yaşar Kamacı, “Şok durumunu engellemek için öncelikle ısı ve sıvı kaybını önlemek, sözlü iletişim sağlayarak bilincin açık tutulması gerekiyor” dedi. 

İlk müdahale nasıl olmalı 

Depremzedeye uygulanacak ilk yardım müdahalesinin nasıl olması gerektiğini anlatan Kamacı, “Çevre güvenliği sağlandığında depremzedemizi sert bir zemine yatırmamız gerekiyor. Sonrasında ise hava yolu açıklığı, solunum ve dolaşımını kontrol etmemiz lazım. Ağız içine bakarak ağızda herhangi bir cisim varsa çıkartılmalı. Göğsünün havalanıp, havalanmadığına bakarak, soluk alıp verdiğini görebiliriz. Dolaşımını da iki parmak yardımıyla şah damarından nabzına bakarak anlayabiliriz” diye konuştu. 

“Dikkatsizlik depremzedeyi felç edebilir” 

Depremzedenin enkazdan çıkarıldıktan sonra ilk etapta özellikle sert bir zemine yatırılması gerektiği konusunda uyaran Kamacı, “Sert zeminde yatırılmasının sebebi omurga yaralanmalarında depremzedenin omurga hareketini kısıtlamaktır. Deprem gibi doğal afetlerde yaralanma ve ezilme çok fazla görülüyor. Bu ezilme travmaları ve omurga yaralanmaları neticesinde felç durumu yaşanmaması için depremzedenin sert zeminde yatırılması gerekiyor. Boyunluk takmak şart. Boyunluk yoksa eğer kafayı dikkatli bir şeklide dengede tutmak gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Sıvı ve ısı kaybına dikkat 

Enkaz altında kalan vatandaşlarda görülen ilk sorunun sıvı ve ısı kaybı olduğunu söyleyen Kamacı, nasıl bir uygulama yapılması gerektiği konusunda şu ifadelerde bulundu: 

“Enkaz altında kalan vatandaşlar uzunca bir süre besin alamadılar ve hava çok soğuk. Sıvı ve ısı kaybını önleyebilmemiz adına enkaz altında ulaşabildiğimiz depremzedelerimize su ve battaniye yardımı ile sıvı ve ısı kaybını o anlık  olabildiğince dengelemeye çalışmalıyız. Sıvı kaybı böbrek fonksiyonlarının yetersizliğine neden olur. Böbrek fonksiyonlarının yetersizliği ise hastanın depremden sonra uzunca bir süre tuvalete çıkamaması gibi (anüri) sorunlar meydana getirebilir.  Bu bakımdan ısı ve sıvı kayıplarını önlemek çok önemli” ifadelerinde bulundu. 

Donmaya karşı yapılacak ilk yardım 

Hipotermik ve hipovolemik  şok durumu oluşmaması için ısının kademeli olarak verilmesi gerektiğini belirten Kamacı,  “Battaniye ile ısıyı sağlayarak, vücut ısısını dengelemek gerekiyor. Isıyı dengede tutmanın amacı dolaşımın etkinliğini sağlayarak iç organların zarar görmesini engellemek içindir. Depremzedenin bilincini açık tutmak için ise sürekli iletişim kurulmalı. Şok durumunu atlatıp, hastanın bilincini kontrol etmek gerekiyor. İletişim kurarak uyaranlar verilen hastanın şok durumunu engellemeliyiz” şeklinde konuştu. 

Kanamalara yapılacak ilk yardım 

“Aktif kanamanın oluştuğu yere tampon uygulanmalı” diyen Kamacı, “Deprem bölgelerinde uygun gerekli malzemeleri bulmak ve uygulama yapmak zor ancak kemer gibi malzemelerle uzuv bağlanarak, kanayan bölgenin kan akışı durdurulabilir. Burada amaç ilk yardımdır ve kan akışını durduracak şeylerle tampon yapılması ilk etapta uygun olacaktır. Depremde en çok görülen durumlardan biri de uzuv kopmalarıdır. Kopan uzuvlar soğuk ve hareketsiz kalabileceği temiz kaplarla muhafaza edilerek taşınmalıdır” dedi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İmmünoterapi kansere karşı etkili tedavi imkanı sunuyor02 Eylül 2025 Salı 15:31
  • Okul alışverişinde çocuk sağlığına dikkat!01 Eylül 2025 Pazartesi 11:42
  • Ayak başparmağı çıkıntısında geç kalmayın!01 Eylül 2025 Pazartesi 11:41
  • Öğrenme süresince görmenin etkisi yüzde 83’tür01 Eylül 2025 Pazartesi 11:30
  • Kekemelik tedavisi kişiye özel olmalı!27 Ağustos 2025 Çarşamba 16:32
  • Tekrar eden gebelik kayıplarına dikkat27 Ağustos 2025 Çarşamba 16:29
  • Aşırı terleme sorununa karşı botoks!27 Ağustos 2025 Çarşamba 16:27
  • Öfke anında ne yapmalıyız?27 Ağustos 2025 Çarşamba 16:26
  • Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’27 Ağustos 2025 Çarşamba 16:23
  • Bel sağlığını korumak için bunlara dikkat27 Ağustos 2025 Çarşamba 16:22
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43