• BIST 9079.97
  • Altın 2309.877
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.0749
  • Bursa 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

'Deprem gerçeğini unutmamalıyız'

'Deprem gerçeğini unutmamalıyız'
Bursa'da 20 yılda 4 bin 636 deprem gerçekleşti...

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile AFAD işbirliğinde düzenlenen ‘Deprem Zararlarının Azaltılması Ortak Akıl Çalıştayı’nda Bursa’nın deprem gerçeği gözler önüne serildi. Deprem zararlarının azaltılması konusunda sadece kurumların değil bireylerin de üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirme yükümlülüğünün bulunduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Umarım depremle karşı karşıya kalmayız. Ama böyle bir gerçeğin olduğunu unutmamamız gerekiyor” dedi.

Bursa haber...  


Birinci derece deprem kuşağı üzerinde yer alan Bursa’da bugüne kadar zemin etütlerinden deprem risk yönetimine ve deprem master planının hazırlanmasına kadar önemli çalışmaları hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, şimdi de deprem zararlarının azaltılmasına yönelik çalıştaya imza attı. Büyükşehir Belediyesi ile AFAD işbirliğinde düzenlenen Deprem Zararlarının Azaltılması Ortak Akıl Çalıştayı, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla başladı. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) düzenlenen çalıştaya, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu da katıldı.
 

Çalıştayın açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaşanan her depremden sonra birçok telefon aldığını ve herkesin kendi mahallesindeki kentsel dönüşümü sorduğunu söyledi. Bu konuda mantık hatası olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, “Arabamızda ufak çizik olsa, içimiz ah ediyor. Beyaz eşyamızı, evimizdeki mobilyamızı, arabamızı değiştirmek için devlete başvurmuyoruz. Maalesef deprem güvenliği olmayan evlerle ilgili her zaman devleti akla getiriyoruz. Dönüşüm için bırakın para vermeyi, ‘Üste ne kadar para alabilirim’ düşüncesinde hareket ediyoruz. Üzülerek söylüyorum ama bu mantıkla depremle alakalı kentsel dönüşüm içerisinde olmamız mümkün değil. Deprem de trafik ve çevre gibi bir kültürdür. Deprem gerçeğini hatırlamak değil varlığını bilerek, her bireyin bu gerçeği kabul ederek, kendince tedbirleri alma noktasındaki sorumluluğunu yerine getirmesi gerek” diye konuştu.

Bursa Valisi Yakup Canbolat da Bursa’nın ‘afetler noktasında’ kayıplarının telafisi olmayan bir kültürel mirasa sahip olduğunu ifade etti. Bursa’nın sahip olduğu kültürel mirası ortak akılla geleceğe güvenle taşımak istediklerini kaydeden Canbolat, “Tarihsel olarak bakıldığında, en büyük tehlikelerden biri olan depremin zararlarını son derece önemsiyor ve bu tür çalıştayları büyük fırsat olarak görüyoruz. Çalıştayın bize kattığı güçle Bursa’mızda güvenli hayatı, afetlerin oluşturabileceği can ve mal kayıplarını azaltmayı ve önlemeyi, kaynakların etkili kullanılmasını sağlamayı, paydaşlar arasında işbirliğini artırmayı, afet sırasında müdahale ve sonrasında iyileştirme için yapılan harcamaları azaltmayı hedefliyoruz. Tarihten bizlere büyük miras olarak gelmiş Bursa’mızın tüm varlıklarının saniyeler sürecek depremle yok olmasını istemiyorsak; herkesin gerçekleri bir kez daha derinden düşünmesini, sorumluluk duygusu içerisinde hareket etmesini ve tüm kurumlarımızın depremle mücadelede elinden geleni fazlasıyla ve sanki yarın deprem olacakmış gibi yapmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye ve Bursa özelinde verdiği deprem istatistikleri ile konuya dikkat çeken AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu da Türkiye’nin jeolojik ve tektonik hareketler açısından dünyanın sayılı, depremler bakımından da dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri olduğunu kaydetti. Bursa’da meydana gelen deprem sayılarının yüksekliğine dikkat çeken Palakoğlu, “Bursa'da son 20 yıl içerisinde büyüklüğü 0.5 ila 4,5 arasında değişen 4 bin 636 deprem meydana geldi. Bu veriler, Bursa’mızı ve Türkiye'yi depreme hazır hale getirmeye mecbur olduğumuzu açıkça ortaya koyuyor. AFAD olarak Avrupa'nın ikinci büyük deprem gözlem ağına sahibiz. Bin 143 istasyonumuz 7/24 esasına göre çalışıyor” ifadelerini kullandı.


Çalıştayda Bursa özelindeki tüm risklerin ve deprem sonrası oluşabilecek zararların en aza indirilmesi için yapılacakların tüm yönleriyle ele alınacağını vurgulayan Palakoğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından 2022’nin tatbikat yılı ilan edildiğini ve 2022’de 54 bin 302 tatbikat yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ana Kucaklarına talep arttı28 Mart 2024 Perşembe 09:21
  • OBAK ekipleri eğitimlerini sürdürüyor28 Mart 2024 Perşembe 09:20
  • Bursa’da 2 zincir market mühürlendi27 Mart 2024 Çarşamba 15:30
  • Bursa'da tarih gün yüzüne çıkıyor27 Mart 2024 Çarşamba 13:01
  • Emeklilere bayram çekleri ulaştırıldı27 Mart 2024 Çarşamba 12:56
  • Bursa’da oy kullanmaya engel yok27 Mart 2024 Çarşamba 12:53
  • Bursagaz abonelerini bilgilendirdi27 Mart 2024 Çarşamba 09:07
  • Mudanya Belediyesi Ekopark açıldı26 Mart 2024 Salı 14:20
  • BURFAŞ Kafe’nin yeni rotası İnegöl26 Mart 2024 Salı 14:13
  • BUÜ’lü öğrencilere TÜBİTAK desteği26 Mart 2024 Salı 13:38
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78