• BIST 14208.64
  • Altın 6080.78
  • Dolar 46.8529
  • Euro 53.4803
  • Bursa 29 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Ankara 30 °C

Çocuklarımızın omuzundaki yük

Çocuklarımızın omuzundaki yük
Ağır çantalar eklem ve kas ağrılarına yol açıyor..

Okulların açılması ile çocuklarımızın omuzlarına kaldırabileceğinden daha fazla yük biniyor. Her ne kadar taşıması daha kolay olsa da gereğinden daha ağır sırt çantaları çocuklarımızın omurgasına ve küçük bedenlerine zarar veriyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr.Özgür Ortak çocuklarımızın çantalarının nasıl kullanılması ile ilgili bilgi veriyor.

Ağır çantalar eklem ve kas ağrılarına yol açar

Aşırı yüklenmiş çantalar gelişme çağında olan çocuklarımızda küçük yaşta istenmeyen kas ve kemik ağrılarına yol açar. Ayrıca ağır çantayı kaldırabilmek için ister istemez öne doğru eğilerek yürümeleri sebebi ile kambur bir pozisyonda yürümeye zorlar. Bu çantayı taşımakta kolaylık sağlasa da sonrasında yol açacağı ağrılar açısından sakıncalı bir durumdur.

Doğru sırt çantası seçimi zararı azaltacaktır.

Çantanın askılarının ped ya da viskoelastik madde ile dolu olması hem binen yükün daha kolay taşınmasını hem de sırtın ve eklemlerin tahriş olmasını önleyecektir. Bel kemeri olması ve taşınırken bu kemerinde bağlanması çocuklarımızın işini kolaylaştıracaktır.

Çocuklarımız sırt çantalarını nasıl kullanmalı?

En önemli nokta gereğinden fazla çantanın doldurulmaması.  Çanta nın ağırlığı çocuklarımızın ağırlığının %15-18 inden daha fazla olmamalıdır.  Çocuklarımıza sırt çantasının doğru kullanımını gerekirse başlarda sürekli çantalarını kontrol ederek öğretmeliyiz. İhtiyaç duyulmayan kitap ve defterlerin taşınmaması iyi bir başlangıç olacaktır. Bunun dışında,Daha ağır olan nesneler dibe konmalı. Çanta bel hizasının 5 cm yukarısında kalacak şekilde ayarlanmalıdır.

Çocuklarımıza sırt çantaları takılı iken doğru pozisyonda eğilmemeli, dah alçak bir noktada bir şey almaları gerektiğinde dizlerinden bükerek yere çömelmeli ve dik bir şekilde kalkmalıdır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Uzmanlardan mevsimsel kabusa karşı uyarı15 Haziran 2026 Pazartesi 10:42
  • Havuz ve deniz keyfiniz kabusa dönüşmesin15 Haziran 2026 Pazartesi 10:37
  • Çocuklarda romatizma belirtileri11 Haziran 2026 Perşembe 10:34
  • Aşırı terlemeye terletmeyen çözüm10 Haziran 2026 Çarşamba 09:51
  • Dikkat! MS, kadınlarda daha erken yaşta başlıyor!08 Haziran 2026 Pazartesi 11:34
  • Sağlıklı beslenme, öğrenilen bir beceri!06 Haziran 2026 Cumartesi 13:18
  • "Sınav endişesi başarıyı gölgeleyebilir"03 Haziran 2026 Çarşamba 10:17
  • Yüksek tansiyonu tetikleyen 14 şaşırtıcı neden31 Mayıs 2026 Pazar 12:29
  • “Günde en az üç kez sarılın!”31 Mayıs 2026 Pazar 12:24
  • Sıcak havalar cilt hastalıklarını tetikliyor29 Mayıs 2026 Cuma 09:37
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43