• BIST 8762.55
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Bursa 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C

Çocuklar dijital dünyada büyümeyi anlattı

Çocuklar dijital dünyada büyümeyi anlattı
Çocukların gözünden dijital dünya, iklim krizi ve pandemi...

 “Değişen Dünyada Büyümek: Çocukların Gözünden Dijital Dünya, İklim Krizi ve Pandemi” başlıklı etkinlik çocukların ve gençlerin katılımıyla gerçekleştirildi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından düzenlenen etkinlikte çocuklar, birer birey olarak hızla değişen dünyamızda bu değişimlerden nasıl etkilendiklerini, yetişkinlerin yaklaşımlarına dair neler düşündüklerini ve kendilerini nasıl hissettiklerini anlattı. 

“Değişen Dünyada Büyümek: Çocukların Gözünden Dijital Dünya, İklim Krizi ve Pandemi”  başlıklı etkinlik, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından düzenlendi. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin “her çocuk yaşama ve gelişme hakkına sahip” maddesinden hareketle gerçekleştirilen etkinlikte, çocukların mutlu ve sağlıklı yaşamaları ve büyümeleri için nelere ihtiyaçları var?, iklim krizi, pandemi ve dijitalleşmeyle beraber değişen dünyanın koşulları çocukları nasıl etkiliyor? sorularının cevapları arandı. BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi ekibinden Gözde Durmuş ve Ayşegül Kanal’ın konuşmalarıyla başlayan etkinlikte; “Dijital Dünyada Büyümek”, “Pandemide Büyümek” ve “İklim Krizinde Büyümek” olmak üzere üç farklı paralel oturumda çocuklar ve gençler söz aldı. 

“Yetişkinlerin bizi birey olarak kabul etmelerini ve sesimizi duymalarını istiyorum”

Burcu Meltem Arık’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda çocuklar ve gençler iklim krizinin boyutlarını ve karar alıcılardan beklentilerini açıkladılar. Mehmet Efe Dağlı, “Gelişmiş bir medeniyet inşa etmeyi başardık ancak bunun getirdiği bazı sorumluluklar var ve insanlık olarak bu sorumlulukları almak zorundayız. Tüm bilimsel veriler; içinde bulunduğumuz iklim krizinin insanlığın başına gelmiş en büyük kriz olduğunu gösteriyor” dedi. Elif Sarah Hearn, “İklim krizi sadece doğal hayatı değil ekonomiyi ve siyaseti etkiliyor, eşitsizlikleri derinleştiriyor. Ancak maalesef karar alıcılar bu konuda aksiyona geçmekte çok geç kalıyorlar ve durumun aciliyetini anlayamıyorlar. Tek bir kişiye bile etki ederek bir değişim yaratılabileceğini düşünüyorum. Yetişkinlerin bizi birey olarak kabul etmelerini ve sesimizi duymalarını istiyorum” şeklinde konuştu. Konuşmacılardan Melisa Akkuş ise “Karar alıcıları harekete geçirme noktasında bireyler olarak bize de önemli görevler düşüyor. İnanıyorum ki örgütlenirsek iklim kriziyle mücadelede somut adımlar atılabilir. Atılacak adımlar sadece gençler için değil hepimiz için gençlerle birlikte atılmalı. Çünkü biz her yerdeyiz.” diye ekledi. Oturumda söz alan bir diğer konuşmacı Resul Hüseynzade, “Biz gençler olarak iklim kriziyle birlikte ne kadar büyük çaplı bir yokoluşun yaşandığının farkındayız. Umuyoruz ki yetişkinler de sesimizi duydukça empati yapacaklar ve bu hareketin bir parçası olacaklar” dedi.

Ailelerimiz bizleri kısıtlamak yerine iletişim kurmalı

BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi’nden Gözde Durmuş’un moderatörlüğünde gerçekleşen Dijital Dünyada Büyümek” başlıklı oturumda Ayaz Yaç, dijital dünyada belli mecralar için yaş sınırının olmasının çocuklar için iyi olacağını belirtti. Özellikle uygulamalarda verilerin ve seslerin takip edilmesinin çocukların mahremiyetini ihlal ettiğini söyledi. Elif Altınel ise sosyal mecralardaki yaş sınırlaması konusunda 16 yaş altı çocuklar için hazırlanan “çocuk” başlıklı içeriklerin çok daha küçük yaş çocuklar düşünerek hazırlandığına, kendi yaşıtlarının sevebileceği içeriklerin az olduğuna ve  hepsinin çizgi filmlerden oluştuğuna dikkat çekti.  Her çocuğun farklı olduğuna ve farklı içeriklerden hoşlandığını ekledi. Zeynep Nalbantoğlu; “Dijital dünya sayesinde çok farklı ülkelerden insanlarla arkadaşlık kurarak İngilizcemi geliştirebiliyorum, hobilerimle ilgili bilgi edinebiliyorum. Ailelerimiz bizleri kısıtlamak yerine bizimle iletişim kurmalı ve isteklerimizi anlamalı. Böylece biz çocuklar dijital dünyada daha bilinçli bir şekilde var olabiliriz” dedi.

Pandemi döneminde çocuklara da danışılmalıydı

Pandemi süresince tüm kararları yetişkinler verdi. Acaba bu kararları yetişkinler ve çocuklar birlikte almış olsalardı ne değişirdi? Melda Akbaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Pandemide Büyümek” isimli oturumda Merve Sayhan, “Korona ile ilgili bir karar alacakları zaman bize de sormaları gerekir” dedi. Melek Vural, pandemide çocukların eğitimde zorlandıklarını ve bu nedenle sınavlar yapılmadan önce sınav yapılıp yapılmayacağı ile ilgili kararın çocuklarla alınabileceğini ifade etti. Etkinlikte söz alan bir diğer konuşmacı Leys Hadad pandemi sürecinde eğitime erişimde yaşanan zorluklara, arkadaşlarıyla vakit geçiremediklerine dikkat çekti. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kadınları etkileyen siber tehditler11 Mart 2024 Pazartesi 10:18
  • Telefonunuzu bırakamamanızın 5 nedeni11 Mart 2024 Pazartesi 10:10
  • Sosyal medyada bunları paylaşmayın11 Mart 2024 Pazartesi 09:45
  • Dolandırıcılar KOBİ'leri hedef aldı09 Mart 2024 Cumartesi 10:04
  • Dolandırıcıların hedefi Oscar töreni08 Mart 2024 Cuma 13:34
  • Oyun satışları yükselişte07 Mart 2024 Perşembe 17:09
  • Warcraft Rumblede 4. sezon başlıyor06 Mart 2024 Çarşamba 15:16
  • Siber güvenlik uzmanı bulmak zorlaşıyor05 Mart 2024 Salı 12:29
  • Yükselen teknolojilerin işletmelere etkisi04 Mart 2024 Pazartesi 11:00
  • 2024 yılının dijital tehditleri04 Mart 2024 Pazartesi 09:19
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78