• BIST 9179.26
  • Altın 4194.674
  • Dolar 38.6024
  • Euro 43.767
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Çiftçi, üretim yapabilmek için borca sürükleniyor

Çiftçi, üretim yapabilmek için borca sürükleniyor
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, seçim bölgesinde çiftçilerle bir araya geldi, onların sorunlarını dinledi.

 Buğday ve arpanın bir önceki yıl ile fiyatının düştüğünü belirten Çakırözer, "Buğday geçen yıl 85 kuruş iken bu sene 70 kuruş, arpa ise geçen yıl 70 kuruşa satın alınırken bu sene 55-60 kuruş etmiyor. Çiftçi nasıl geçinecek. Çiftçi üretim yapabilmek için borca sürükleniyor." dedi.

CHP’li Çakırözer, Seyitgazi İlçesi Doğançayır köyünde pazar esnafını ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Ardından Eskişehir'in değişik ilçelerinden gelen tarım üreticileri ile buluştu. Eskişehir Ovası'nın Türkiye'nin en verimli ovalarından olduğunu anlatan Milletvekili Çakırözer, tarımdaki mevcut politikasızlık sebebiyle bu topraklarda üretim yapmaya çalışan çiftçinin yüzünün gülmediğini söyledi. Çiftçilere, buğday ve arpanın bir önceki yıl ile fiyat karşılaştırmasını yapan Çakırözer, "Buğday geçen yıl 85 kuruş iken bu sene 70 kuruş, arpa ise geçen yıl 70 kuruşa satın alınırken bu sene 55-60 kuruş etmiyor. Çiftçi nasıl geçinecek. Çiftçi üretim yapabilmek için borca sürükleniyor." dedi.

2002 yılı ile 2015 yılı tarımsal girdi maliyetleri arasında yüzde 460 artış olduğuna dikkat çeken Çakırözer, "Bu artışa rağmen devlet desteği aynı derecede artmıyor. Ayrıca çiftçi kayıt sistemindeki sorunlar sebebiyle çiftçi bu desteklerden yararlanamıyor." diye konuştu. Çiftçi kayıt sisteminin mevcut durumuna eleştiriler getiren Çakırözer; şöyle dedi: "Tarlayı değil ürünü dikkate alan bir kayıt sistemi oluşturulmalı; tarlaların kiralanması, miras hukukundan doğan sorunlar çiftçinin destek mekanizmalarından yararlanmasını engelliyor."

CHP’nin tarımda üretici dostu olduğunu, yeni bir anlayış getireceklerini aktaran Çakırözer, çiftçinin lehine çözüm önerilerinin hazır olduğunu anlattı. Bu politikaların biran önce hayata geçirmek zorunda olduklarını vurgulayan Çakırözer şöyle konuştu: “Öncelikle tarım girdilerinin fiyatlarını düşüreceğiz. Çiftçimiz mazotun litresini 1.5 liraya alacak. Elektrik fiyatları üretici için yeniden düzenlenecek. Ücretsiz tohumluk desteğine öncelik vereceğiz. Çiftçi borç batağında. Başta Ziraat Bankası olmak üzere bankaların kredileri üretici için yeniden düzenlenecek. Teşvik edici tarım ürünleri önceden açıklanacak. Çiftçiye hane başına asgari ücret düzeyinde gelir garantisi verilecek. Kooperatif modelleri geliştirilecek, pazarda tekelleşmenin önüne geçilecek çünkü sosyal devlet olmanın gereği budur."

Çakırözer konuşmasında son yıllarda ortaya konan tarım politikalarının çiftçi dostu olmadığını dile getirirken, tarımın iflas etmek üzere olduğunu bu politikasızlıkla devam edilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Borç batağına sürüklenen çiftçinin ailelerini geçindiremediğini kaydetti. Çakırözer, "Yıllar önce 500 TL olan gübre fiyatları bir gecede bin 700 TL oldu. Çiftçi o günden sonra belini doğrultamadı." dedi.

Çakırözer, selden ve doludan zarar gören Eskişehirli çiftçilerin uğradığı kayıpların devlet tarafından karşılanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifi verdiğini anlattı. Çakırözer şöyle devam etti: "Aynı teklifte; devlet yardımı için tarım sigortası yaptırması şartı aranmaz dedik. Çiftçilerin bir an önce toparlanması için yardımların iki ay içinde ödenmesini talep ettik. Mağdur üreticilere ücretsiz tohumluk yardım yapılması şartı koştuk. Kredi borçlarında 15 ay faizsiz erteleme istedik. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarının 15 ay sonra, 15 eşit taksitle faizsiz ödenmesini talep ettik.” 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43