• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • Bursa 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

CHP o öğrencilere sahip çıktı

CHP o öğrencilere sahip çıktı
Mağduriyetlerin giderilmesini istediler...
Bursa Orhangazi Üniversitesi'nin mağdur öğrencileri CHP Bursa İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında seslerini duyurmaya çalıştı. CHP Bursa Milletvekilleri Ceyhun İrgil, Erkan Aydın, Orhan Sarıbal ve Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık'ın da katıldığı basın toplantısında mağduriyetlerin giderilmesi istendi.
 
CHP Bursa Milletvekilleri Ceyhun İrgil, Erkan Aydın, Orhan Sarıbal ve Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık'ın da katılımıyla Bursa Orhangazi Üniversitesi'nin mağdur öğrencileriyle birlikte basın toplantısı düzenlendi. İlk sözü öğrencilerin sözcüsü alırken, "Bizler tek derdi okumak olan öğrenciler, okutma aşkını yitirmeyecek kadar mesleğinin hakkını veren akademisyenlerimiz, siyasi düşüncelere karışmadan sadece ekmek kapısı olarak gördüğü personellerimiz olarak buradayız. Sesimizi duyurmak istediğimiz, o kurumlarda bulunduğumuzdan dolayı haksız yere suçlandığımız FETÖ'nün okullarındaki yönetime el konulunca geriye yönetim hariç, giden masum hakları yok sayılmış bireyler, bir de cansız binamız kaldı" diyerek sözlerine başladı. Anayasada her vakıf üniversitesinin garantör üniversite güvencesiyle açıldığı maddesinin yer aldığını söyleyen öğrenci sözcüsü; "Kimseyi mağdur etmeden, düzenler bozulmadan, planlar değişmeden, gündemi kurcalamayacak, iğne kadar yer etmeyecek bir uygulamaydı. Demokrasiye yönelik bu kararın uygulanması yerine 65 bin mağduriyet, hayal kırıklığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin gelecek vadeden evlatlarının haklarını yok sayan kararların uygulanmasına yönelik açıklamalar yapıldı. Sapla samanın karıştırılacağı kurumlar eğitim kurumları olmamalı. Tek derdimiz hükümetimizin atayacağı temiz rektör ve temiz yönetim kuruluyla, saygınlıklarından mahrum edilen akademisyenlerimiz, amacı ihanet olmayan personellerimiz ve bizler bu vatanın gelecek vadeden Türkiye Cumhuriyeti'nin masum evlatlarıyla eğitim haklarımızın, çalışma haklarımızın sağlanmasıdır. Biz FETÖ'nün değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin evlatlarıyız" açıklamasında bulundu.
 
HAKLARIMIZI ALACAĞIZ
 
Öğrenci sözcüsünün ardından söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Şadi Özdemir tüm Türkiye'de büyük bir mağduriyet yaşandığını söyledi. "Biz doğal olarak bütün mağdurların yanındayız" açıklamasında bulunan Özdemir; "Orhangazi Üniversitesi'ni kuran bu öğrenciler değiller. Bu öğrencilerimiz eğitim almak için başka şehirlerden geliyor. Belki eğitime bazı arkadaşlarımız başladığında devlet bu üniversiteyi veya bu cemaati değerli ve önemli kılıyordu. Siz bir cemaat okuluna değil bir üniversiteye gittiniz. Biz konuya buradan bakıyoruz. Hiçbir arkadaşımızın mağdur olmasından yana değiliz. Sizin yaşınızdaki kişilerin vatan haini olarak adlandırılması ya da imha edilmesi insanlık suçudur. Dolayısıyla mevcut üniversitenin kamu yönetimine geçmesi ve orada eğitimlerinin sağlanması çok rahatlıkla sağlanabilecek bir şeydir. Elbette ki FETÖ ya da paralel devlet yapılanması ile ilgili sorumlu suçlu kimse cezalandırılsın. Ama bu kadar insanın hem mağdur edilmesi, hem de yaşadıkları ortamda psikolojik baskı altında kalmaları CHP olarak kabul edebileceğimiz bir şey değil. O yüzden hem merkezi hem de yerel düzeyde bütün mağdurların yanında oluyoruz ve bunun için çalışmalar da yapıyoruz. Bunun için kanun teklifimiz de var. Çeşitli görüşmeler yapıyoruz. Orhangazi Üniversitesi'nin bizzat kendisi başbakana anlatıldı sorunların çözülmesi açısından. Şunu bilmelisiniz ki; biz her zaman sizin yanınızdayız. Sizin oylarınıza talip olduğumuz için değil, mağdur olduğunuz için yanınızdayız. Bu bizim ana ilkemizdir. Yolumuzun uzun ve zor olduğunu biliyoruz. Bizim her zaman yanınızda olacağımızı bilin. Direne direne ve mücadele ede ede haklarımızı alacağız" ifadelerini kullandı.
 
HAK GERİYE VERİLMELİ
 
Özdemir'in ardından söz alan CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, öğrencilerin bu zamanda hiç yaşamaması gereken şeyleri gördüğünü belirtti. "Gelinen noktada 15 gün önce YÖK'ün ikinci kararıyla buradaki öğrencilerin yüzde yüzü Bursa dışında bir yere gidecekti. Orada yurt bulmak yaşamak zorunda kalınacaktı. Bu dönemden sonra girişimlerimiz oldu ve en azından bu şehirde kalmayı garantilediniz" diyen İrgil sözlerini şöyle sürdürdü: "Peki bu kazanım mıdır? Tabii ki değildir. Gece yatıp, sabah okulunun olmadığını, kendisinin artık öğrenci olmadığını öğrenmekten daha büyük bir mağduriyet yok. Bu hak aynen geriye verilmediği sürece sıkıntı çözülmez. Bu konular ile ilgili çalışmalarımız sürüyor ancak bizim esas amacımız üniversitenin tekrar açılması üzerinedir. Bununla ilgili de kanun teklifimizi verdik. Bu kararın çıkması uzun sürebilir. O yüzden siz yine de tercihinizi yapın. Biz bu hükümete güvenemeyiz. 14 yıldır biz bunu çok iyi biliyoruz, siz de görmüş oldunuz. Bu yaşta hiç yaşanmaması gereken şeyleri yaşadınız ancak iyi bir şey yaşadınız, birlikte hareket etmeyi öğrendiniz. Tek adamlık sisteminin ne demek olduğunu da gördünüz. Bu kararlar gerçekten kabul edilemez. YÖK başkanına sorduğumuzda "Benim de sabah televizyondan haberim oldu" dedi. Onurlu bir akademisyen, 15 üniversitesini benimle birlikte öğreniyorsa istifa etmek zorundadır."
 
OKUMAK ZORUNDASINIZ
 
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da Cumhuriyet Halk Partisi'nin bütün birimleriyle bu işin üzerine gittiğini açıkladı. Bütün Türkiye'de sorun var açıklamasında bulunan Sarıbal; "En iyi tecrübe yaşamaktır. Önemli olan bundan sonra hayata ve ülkeye nasıl baktığınızdır. İstemezdik tabii böyle bir şey olmasını. Biz biliyoruz ki sorunu yaratanlar sorunu çözemezler. Bugüne kadar yaşanan bütün sorunları getirenler halen Türkiye'yi idare etmeye çalışıyorlar ve halen iktidarlar, halen saraydalar. Biz açıkçası itirazlarımızı bu yönde yapmalıyız. Darbe girişimi de dahil olmak üzere yaşanan bütün sorunların kaynağının bir sistemden kaynaklandığını ve o sistemin yürütücüsü olan siyasal iktidardan dolayı olduğunu görmeliyiz. Politik olmadığınızı, öğrenci olduğunuzu söyleyebilirsiniz ama dünyada politikayı üniversite öğrencileri yapıyor. Ülkenin geleceğini üniversite öğrencileri belirliyor. Eskiden üniversite öğrencileri yaşanan olaylar, sorunlar, hak mahrumiyetleri ile ilgili oturur eylem yapardı. Şu anda ismini bilmediğim yabancı kafelerde oturup çay içilmekten başka bir şey yapılmıyor. Okumak zorundasınız. Bizim başımıza bu işlerin neden geldiğini sorgulamak zorundasınız. Bu ülkeye ne oldu diye sormak zorundasınız. Darbeciler de darbe ortamını sağlayanlar da tümü bu ülkenin insanları ama biz böyle bir olayı kabul etmek zorunda değiliz. Hele ki siz üniversite öğrencilerimiz olarak çok daha farklı bakmak zorundasınız" ifadelerini kullandı.
 
KOL KOLA KURDULAR
 
Bu dönemde mağdurlar ordusu olduğuna dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın; "Cumhuriyet Halk Partisi bir kişinin dahi bu haksızlıktan kurtulup gerçeği bulmasında katkısı olursa emeğimizin de karşılığını almış oluruz. Umarım bizim arkadaşlarımızın uğraşları sonuca ulaşacaktır. Bir dönem 12 Eylül mağdurları vardı. 15 Temmuz mağdurları olarak sizlerin de yaşayarak elde edebileceğiniz çok önemli tecrübeler bunlar. Umarım bu mücadelede de hem sizlerin hem bütün mağdurların hakları teslim edilir. Bizler de sizlerle birlikte bu mücadeleye devam edeceğiz" açıklamasında bulundu. Son olarak söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık üniversitenin kuruluş döneminde yaşananlara değindi. Karabıyık; "Ben sizin üniversitenizin nasıl kurulduğunu çok iyi biliyorum. Kol kola hükümetle paralel beraberken bu üniversitenin 1 yıl içerisinde tamamlanması için o günlerde yapılan yemekte 'pamuk eller cebe. Herkes destek verecek', ardından da işyerleri gezilip şu kadar vereceksiniz denildi. O zaman herkes kol kolaydı. Ardından aldatıldık denildi ve sonuçta mağdur siz oldunuz. Orhangazi Üniversitesi'nde yaşanan durum diğer üniversitelerde de yaşandı. Siz legal ya da illegal olduğunu nereden bilebilirsiniz ki? YÖK yetki vermiş, bakanlık kurmuş, siz de kılavuzdan tercihinizi yapmışsınız. Ancak bir gün bakıyorsunuz üniversite kapatılmış. İşte bunun bilincinde olması gerekiyor yukarıdakilerin ve sizin mağduriyetinizi en aza indirecek çalışmaları yapmaları, olayların merkezine sizin mağduriyetlerinizin giderilmesini almaları lazım" dedi.
 
ZAMAN GEREKİYOR
 
YÖK ile her gün bağlantı halinde olduklarını açıklayan Karabıyık; "15 vakıf üniversitesi kapatıldı ve 14'ünün öğrencisi vardı. Toplam 65 bin 825 öğrenci mağdur oldu. Aynı zamanda bu üniversitelerde 2983 akademisyen ve öğretim elemanı ile 3269 da 122 ülkeden gelmiş yabancı öğretim elemanı da görev yapmaktaydı. Bu kişilerin de iş akitlerine son verildi. Onların da sizlerin de ayrı sorunları var ve bu da sorunlar yumağına dönüştü. Sosyal politikalardan sorumlu genel başkan yardımcısıyım ve eğitim konusu bize bağlı. İnanın son 1 aydır eğitim ve kapanan üniversiteler dışında hiçbir işe bakmıyoruz. Mağdurları dinliyoruz. Her bağlantıda da sorunların çözümüne odaklanmaya çalışıyoruz. YÖK ile hemen hemen her gün ya giderek ya da konuşarak bağlantı kurmaya çalışıyoruz. Alınan bütün kararlarda YÖK, mağduriyeti ön noktaya almak zorunda" ifadelerini kullandı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Binali Yıldırım'ın bu konuyu görüştüğünü ifade eden Lale Karabıyık; "Genel Başkanımız Başbakanla bu konuyu görüştü. Başbakan Orhangazi Üniversitesi ile birlikte diğer üniversitelerin de devlet üniversitesine dönüştürüleceğini, ancak bunların hızlandırılsa bile zaman içerisinde öncelikle kampus tahsisi işlemleri, ardından kadro tahsislerinin yeniden oluşması ve tabii ki kadrolaşmanın tamamlanmasından sonra tüzel kişiliklerin tekrar oluşturulması konuşuldu. Geçen hafta gecenin 03.30'unda İzmir Üniversitesi devlet üniversitesi haline geldi. Biz de sevinmiştik. Ancak biraz önce saydığım işlemlerin 6 ay içerisinde yapılacağı söylendi. Buradaki öğrenciler de tercih yapmak zorunda kaldı. Şimdi Orhangazi Üniversitesi de meclisten geçerek devlet üniversitesi haline gelecek. Ancak bu işlemlerin yapılması 1 yıl sürecek gibi gözüküyor. Şöyle bir durum var ki; standart bir çözüm üretemiyorlar. Sorun bazlı çözüm üretiyorlar. Burada öncelik il dışına çıkmayacaksınız. Eğer burada okuduğunuz bölüm yoksa destek verilecek. Kontenjan diye bir şey olmayacak. Yani Bursa'da devam etmek istiyorum diyecek öğrenci mutlaka Bursa'da öğretim hayatını sürdürecek. Ancak o ilde bir üniversite varsa herkese o eğitimi vermek zorunda kalacaklar" diyerek sözlerine son noktayı koydu
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 14 yaşındaki çocuğu öldüresiye dövdüler18 Mayıs 2024 Cumartesi 10:11
  • Trafikte tehlike saçtı18 Mayıs 2024 Cumartesi 10:00
  • Bursa trafiğine 19 Mayıs ayarı17 Mayıs 2024 Cuma 16:38
  • Zabıta memuru toprağa verildi17 Mayıs 2024 Cuma 14:43
  • 19 Mayıs’ta ulaşım ücretsiz17 Mayıs 2024 Cuma 14:35
  • 112 Ambulanslarına radar cezası şoku17 Mayıs 2024 Cuma 12:27
  • Büyükşehir’den emeklilere destek çeki17 Mayıs 2024 Cuma 12:17
  • 19 Mayıs coşkusu başladı17 Mayıs 2024 Cuma 12:00
  • Vali Demirtaş’tan tarihi liseye ziyaret17 Mayıs 2024 Cuma 10:41
  • Tehlikeli taşımacılık kamerada17 Mayıs 2024 Cuma 09:41
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78