• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Bursa 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Ceviz üreticileri hedeflerini büyüttü

Ceviz üreticileri hedeflerini büyüttü
Ceviz Üreticileri Derneği ile Bursa Uludağ Üniversitesi arasında akademik iş birliği...

Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD), ceviz üretiminin artırılması, yaygınlaştırılması, ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile bilimsel ve akademik iş birliği protokolüne imza attı.

Bursa haber...   

Protokol kapsamında ayrıca yerli cevizin fonksiyonel özelliklerinin ortaya konulması amacıyla bilimsel araştırmalar da yapılacak.

İmza töreninde konuşan CÜD Eş Başkanı Ömer Ergüder, “Türkiye’de üretim artıyor ancak tüketim de artıyor. Bu da ithalatın artmasına neden oluyor. Bu nedenle geçtiğimiz yıl yaklaşık 130 milyon dolarlık ithalatla en çok ceviz ithal eden ülke olduk. Bu iş birliğiyle cevizin daha modern tekniklerle yetiştirilmesi, besin değeri açısından üstünlüklerinin ortaya konulmasını ve deneyimlerimizi birbirimize aktarmayı amaçlıyoruz” dedi.

Cevizin faydalarını ön plana çıkarmak ve Türkiye’deki ceviz yetiştiricilerinin sayısını artırmak için çalışmalar yapan Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD), bu kapsamda akademik ve bilimsel bir iş birliğine imza attı. Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile imzalanan protokol kapsamında; Türkiye’de ceviz üretiminin hem artması hem yaygınlaşması hem de ülke ekonomisine katkı sağlanması amaçlanıyor. İmza törenine; CÜD Eş Başkanı Ömer Ergüder, dernek yöneticileri ile BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut, Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTUAM) Müdürü Prof. Dr. Utku Çopur, BUÜ Teknoloji Transfer Ofisi yetkilileri ve akademisyenler katıldı.

İmzalanan iş birliği protokolü kapsamında; Türkiye’de ceviz üretiminin artırılması, yaygınlaştırılması ve bu nedenle ülke ekonomisine katkı sağlanması için meyvenin daha modern tekniklerle yetiştirilmesi amaçlanıyor. Yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı alınacak önlemlerin değerlendirilmesini de kapsayan anlaşmayla; ceviz bazlı katma değerli ürünlerin geliştirilmesi, yerli cevizin fonksiyonel özelliklerinin ortaya konulması amacıyla BUÜ ile CÜD arasında ortak bilimsel araştırmalar gerçekleştirilecek. Ayrıca her iki taraf arasındaki ilişkilerin teşvik edilmesi ve mevcut olan ilişkilerin geliştirilmesi ile araştırma sonuçlarının ortak kullanımının sağlanması, ortaya çıkan bulguların ulusal ve uluslararası dergilerde ve organizasyonlarda yayımlanması; üniversite ve sektör temelli çalışmalarının oluşturulması, karşılıklı deneyimlerin iki kurumun birbirine aktarması hedefleniyor.

“TÜRKİYE CEVİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR GEN MERKEZİ”

CÜD Eş Başkanı Ömer Ergüder, Türkiye’nin ceviz için önemli gen merkezi olduğunu söyledi. Türkiye’nin, yapılan yeni ceviz bahçesi yatırımları ve üretim artışına rağmen bu avantajını değerlendiremediğini belirten Ergüder, “Türkiye, 2021 yılında yaklaşık 130 milyon dolarlık ceviz ithalatıyla en çok ceviz ithal eden ülke oldu. Üretim alanı ve ağaç sayısı her geçen yıl artsa da tüketimin de artmaya devam ediyor. Bu nedenle ithalat oranı da aynı şekilde artış gösteriyor. Türkiye’de ceviz üretimin artırılması, yaygınlaştırılması ve dolayısıyla ülke ekonomisine yüksek katkının sağlanması için meyvenin daha modern tekniklerle yetiştirilmesi, oluşabilecek olumsuz durumlara karşı alınacak önlemlerin değerlendirilmesi, ceviz bazlı katma değerli ürünlerin geliştirilmesi, yerli cevizin besin değeri açısından özelliklerinin ve üstünlüklerinin ortaya konulması gerekiyor” diye konuştu. 

“ÜNİVERSİTELER TOPLUMUN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMALI”

Protokol imza töreninde konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, üniversitelerin görevlerinden birinin, topluma hizmet etmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Bizim de Bursa Uludağ Üniversitesi olarak, topluma karşı görevlerimiz var. Toplumun hem ihtiyaçlarına hem de taleplerine karşılık vermek durumundayız. Güçlü bir Ziraat Fakültemiz, ülkemizin öncelikli alanı olan gıda arzı ve güvenliği konusunda aktif çalışmalar yapan Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bulunuyor. İş birlikleri ve araştırma projelerinde yer almak bizi mutlu ediyor. İmzalamış olduğumuz bu protokolün hem iki kuruma hem de önemlisi ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

Bursa Uludağ Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTUAM) Müdürü Utku Çopur ise, BİTUAM ile Gıda Mühendisliği Bölümü’nün, Ceviz Üreticileri Derneği’nin katkılarıyla hali hazırda ‘Türkiye’nin Farklı İllerinde Yetiştirilen Cevizlerin Kemometrik Karakterizasyonu, Sınıflandırılması ve Kimliğinin Doğrulanması’ isimli projeyi de üniversitenin BAP birimi maili desteğiyle yürütüldüğünü söyledi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bursa'da tarih gün yüzüne çıkıyor27 Mart 2024 Çarşamba 13:01
  • Emeklilere bayram çekleri ulaştırıldı27 Mart 2024 Çarşamba 12:56
  • Bursa’da oy kullanmaya engel yok27 Mart 2024 Çarşamba 12:53
  • Bursagaz abonelerini bilgilendirdi27 Mart 2024 Çarşamba 09:07
  • Mudanya Belediyesi Ekopark açıldı26 Mart 2024 Salı 14:20
  • BURFAŞ Kafe’nin yeni rotası İnegöl26 Mart 2024 Salı 14:13
  • BUÜ’lü öğrencilere TÜBİTAK desteği26 Mart 2024 Salı 13:38
  • 'Bursa’nın geleceğine kadın eli değecek'26 Mart 2024 Salı 13:14
  • Başkan Aktaş’tan İnegöl’e ziyaret26 Mart 2024 Salı 12:48
  • Şükrü Erdem, ifade verdi26 Mart 2024 Salı 12:07
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78