• BIST 8051.79
  • Altın 1921.15
  • Dolar 28.8916
  • Euro 31.4041
  • Bursa 13 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 14 °C

Burundaki eğrilik sinüzit nedeni

Burundaki eğrilik sinüzit nedeni
Kış mevsiminde kuruyan hava, sinüzit rahatsızlıklarını tetikliyor.

Kış mevsiminde kuruyan hava, alerjinin artması stres ve yorgunluğa bağlı bağışıklığın düşmesi ile sinüzit rahatsızlıkları artış gösterir. Burun içi kemik- kıkırdak eğriliği olanlarda sinüzitin çok sık görüldüğünü söyleyen uzmanlar; baş ağrısı, burun tıkanıklığı, koku alma bozukluğu, burundan gelen yeşil akıntı gibi şikayetlerle kendini gösteren sinüzitin en önemli nedeninin soğuk algınlığı olduğunu belirtti.

Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Özge Çağlar konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çğlar, “Özellikle kış aylarında soğukta ya da klimalı ortamda fazla bulunmak sinüzit riskini arttırır. Burun içi kemik- kıkırdak eğriliği, çok fazla nezle olanlarda ve alerjik yapıya sahip kişilerde sinüzit çok sık görülür. Saçlar ıslak dışarı çıkmak soğuk algınlığı riskini, dolaylı yoldan sinüzit oluşumunu da artırır. Bu mevsimde soğuktan korunmak, ortamı nemlendirmek gerekir. Bol bol su içmek ve dinlenmek de önemli.” dedi.

Burun içi kemik- kıkırdak eğriliğinin de sinüziti tetiklediğini ileri süren Çağlar, “Özellikle kış aylarında soğukta ya da klimalı ortamda fazla bulunmak sinüzit riskini arttırır. Burun içi kemik- kıkırdak eğriliği, çok fazla nezle olanlarda ve alerjik yapıya sahip kişilerde sinüzit çok sık görülür. Saçlar ıslak dışarı çıkmak soğuk algınlığı riskini, dolaylı yoldan sinüzit oluşumunu da artırır. Bu mevsimde soğuktan korunmak, ortamı nemlendirmek gerekir. Bol bol su içmek ve dinlenmek de önemli. Burun, şakak, alın ve göz çevresindeki içi hava dolu boşluklar olan sinüslerin büyüklüğü kişiden kişiye farklılık gösterir ve sayıları yaklaşık 15-20 civarındadır. Sağlıklı durumlarda içleri hava ile doludur ve bir kanalla burun içine açılır. Bunların içini örten mukoza burun ile aynıdır ve mukozanın salgısı kanallarla buruna gelir, solunum yollarının nemli kalmasını ve ısıtılmasını sağlar, sağlıklı sinüsler kafatası ağırlığını azaltır ve sesin frekansını sağlar. Bu mukoza iltihaplanırsa (virüsler-bakteriler ya da her ikisinin yaptığı) sinüzit ortaya çıkar." diye konuştu.

Sigara ve alkola dikkat diyen Op. Dr. Özge Çağlar, şunları dile getirdi: "Burun içinde yapısal anomalisi bulunan (burun içi kemik-kıkırdak eğriliği), çok fazla nezle olanlar ve alerjik yapıya sahip kişilerde mukus akımı engellendiği için sinüzit çok sık görülür. Özellikle nezle bir haftadan fazla sürmüşse kişinin sinüzit olma ihtimali yüksektir. Alkol ve sigara içenlerde de bu enfeksiyon riski artar. Sinüziti olanlarda, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, koku alma bozukluğu, yeşil akıntı, geniz akıntısı, göz çevresi ağrısı, öksürük gözlenir. Özellikle başın çok ağırlaşması, baş ağrıları migren tarzı hastalıklarla çok sık karıştırılabilir, kış aylarında baş ağrısı artıyorsa mutlaka kulak burun boğaz uzmanına danışmak gerekir."

Sinüzit tekrarlıyorsa son çare ameliyat diye Dr. Çağlar, "Kişinin şikayetleri üç haftadan fazla sürüyorsa yani kronikleşmeye başladıysa ve giderek artıyorsa daha detaylı inceleme yapılması gerekir. Sinüzit tedavisi özellikle antibiyotiklerle yapılır, burun açıcı sprey ve ilaçlar hastanın durumuna göre kullanılır. Hastanın alerjik bir durumu yoksa antiallerjik ilaç kullanılmamalıdır. Kuru havalarda burun nemlendiriciler önerilebilir. Eğer sinüzit çok tekrarlıyorsa artık hasta ilaçlardan fayda görmüyorsa ameliyat açısından değerlendirilebilir. Bu ameliyatlarda tıkanmış olan sinüs ağızları açılıp drenajı sağlanır." ifadelerini kullandı.

CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sağlıklı cildin sırrı: C vitamini01 Aralık 2023 Cuma 15:54
  • Kış ‘depresyonu’yla geldi01 Aralık 2023 Cuma 13:51
  • Menopozu sağlıklı geçirmenin yolları01 Aralık 2023 Cuma 12:10
  • Uyku halinde kilo verilebilir01 Aralık 2023 Cuma 10:17
  • Öfkenizi 8 adımda kontrol edin01 Aralık 2023 Cuma 10:12
  • Yalnızlığın ilacı dijital detoks01 Aralık 2023 Cuma 08:55
  • Tükenmişlik sendromu nedir?30 Kasım 2023 Perşembe 15:21
  • Kışın çocuklarda sık görülüyor30 Kasım 2023 Perşembe 13:30
  • Bu yöntem kalp sağlığına ışık tutuyor30 Kasım 2023 Perşembe 11:54
  • Çocuklar öğün atlamayı seviyor30 Kasım 2023 Perşembe 11:47
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78