• BIST 10045.74
  • Altın 2412.135
  • Dolar 32.2988
  • Euro 34.6561
  • Bursa 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Bursa'da rezalet!

Bursa'da rezalet!
Belediye Karacabey Longoz ve Kumsalı'nı katlediyor!
Türkiye'de doğal kalabilmiş dört kumsaldan biri olan Karacabey Kocaçay Longoz ve Kumsalı, belediye eliyle katlediliyor. Belediyenin çöp ve moloz döktüğü kumsala, kanalizasyon suları da boşaltılıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bölgede yaptığı ilaçlama da, canlıları tehdit ediyor.
 
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER), koruma altında bulunan Karacabey Longoz Ormanı ve Kumsalı’nda belediye tarafından yapılan tahribatı fotoğraflarla belgeledi. Bölgenin doğallığını giderek kaybettiğine dikkat çeken ve Orman 2. Bölge Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi veren DOĞADER, Karacabey Belediyesi ve diğer sorumluların cezalandırılmasını istedi.
 
Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Kocaçay Sulak Alanı sınırları içinde yer alan Karacabey Longoz Ormanı ve Kumsalında 9 Mayıs 2017 günü inceleme gezisi yaptıklarını kaydeden DOĞADER, burada yaptıkları tespitleri paylaştı.
 
DOĞADER’in şikayet dilekçesinde belirttiği tespitler şöyle:
 
BELEDİYE ÇÖP VE MOLOZ DÖKÜYOR
 
“Koruma altında bulunan kumsala, koruma sınırından 50 metre içeriden başlayarak kamyonlarla çöp ve moloz döküldüğünü gördük. Çitle sınırlandırılmış koruma altındaki kumsalda yüzlerce kamyon dökülmüş moloz ve çöp yığını bulunduğunu fotoğrafla belgeledik. Fotoğraflar dilekçemizin ekindedir.
 
 
İncelememiz sırasında yanımıza gelen Karacabey Belediyesi’nde görevli bir yetkili, çöplerin önce koruma altındaki kumsala döktüklerini, daha sonra birikenleri tırlara depolama alanlarına götürüldüklerini söylendi. Belediye’nin çöpleri ara depolama alanı için koruma altındaki kumsalı kullanmasına izin verilmemelidir.
Aynı yetkili, daha önce kaçak kum alımı yapılan alanı doldurmak amacıyla, yazlıkların bulunduğu kumsaldaki sahil düzenleme çalışmalarından çıkan kumun buraya dökülmesine izin verdiklerini, ancak moloz dökülmesine engel olamadıklarını, molozlara kaldırılmadığını kumsalda kaldığını anlattı. Karacabey longoz ormanı ile deniz çizgisi arasında kalan kumsal, Türkiye’de doğal kalabilmiş dört kumsaldan birini oluşturmaktadır. Kumsal üzerinde çeşitli türlerde, doğal bölgeye endemik eşsiz bitki örtüsü bulunmaktadır. Kaçak kum alımı ya da koruma altındaki doğal kumsal alanı üzerine kaçak çöp, moloz dökümü, doğal kumsala ve longoza büyük zararlar vermektedir.”
 
 
KANALİZASYON ATIKLARI KUMSALA BOŞALTILIYOR
 
“Kumsalın çitle çevrilmiş koruma sınırından yaklaşık 1000 metre ileride, Yeniköy kanalizasyon atıklarının kumsala boşaltıldığını, bunun için kumsal üzerinde kademeli havuzlar oluşturulduğunu görüp buları fotoğraflayarak belgeledik. Doğal kumsal alanı üzerinde yaratılan kanalizasyon kirliliğine son verilmesi gerekmektedir. Dilekçemizin ihbar kabul ederek gerekli girişimlerin kurumunuz tarafından başlatılması arz ederiz. Kanalizasyonun boşaltıldığı çukur ile yol arasında kalan yaklaşık bir dekarlık alanda, ayrı bir moloz yığını bulunduğunu fark ettik. Bu moloz yığınının üzerine kaplayan otlar, molozların geçmişte buraya döküldüğünü, koruma altındaki kumsala sistematik biçimde moloz boşaltıldığını kanıtlamaktadır. Koruma altında bulunan kumsala dökülen tüm moloz yığınlarının buradan kaldırılması ve tekrarlanmasına izin verilmemesini arz ederiz.”
 
 
KAÇAK YAPILAR VAR
 
“Koruma altındaki kumsal üzerinde daha önce görmediğimiz bazı kaçak yapılaşmaların olduğunu gözlemledik. Kaçak yapılaşma ile birlikte koruma altındaki kumsal ve longozda keçi, koyun ve inek sayısının arttığını saptadık. Longozda bazı ağaçların kesildiğini gördük. Şüphesiz ki, kaçak yapılaşma, ağaç kesimi arttırmakta ve sürülerle bakılan hayvanlar, kumsal ve longozdaki bitkilere büyük zararlar vermektedir. Doğal kumsal üzerinde geniş bir dağılım gösteren ve Mayıs ayında çiçeklenme mevsimi giren doğal lavanta çiçeğinin bir türü Karabaş Otu ile longozda oluşan göletlerdeki Göl Soğanının bazı kişiler tarafından her yıl toplandığını, yörede yaşayan vatandaşlardan öğrendik. Çiçeklerin toplanması lavanta çiçeği ve göl soğanının doğal gelişimini engellediği ve yok oluşunu hızlandırdığı açıktır.”
 
 
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TOPLU KATLİAMA NEDEN OLUYOR
 
“Yörede konuştuğumuz kişiler ayrıca, Bursa Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin Yaz ve Sonbahar mevsiminde koruma altındaki alana gelerek sık sık ilaçlama yaptığını bildirilmiş ve fotoğraflar iletmiştir. Sivrisinek için yapılan ilaçlama diğer böcekleri de etkilemekte ve böceklerin toplu katliamına neden olmaktadır. Böcekler, koruma altında yıl boyu varlıkları sürdüren, kuşların temel besinini oluşturmaktadır. İlaçlama bu besin kaynağını yok etmekte, kuşların sayısını azaltmakta ve doğal döngüye geri dönüşü olmayan zararlar vermektedir. Kurumunuzun, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile iletişime geçerek longoz ve kumsalda ilaçlamaya son vermesinin sağlanması arz ederiz.”
 
 
SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN
 
Bölgede korumanın sağlanabilmesi için longoz ve kumsalın koruma düzeyinin yükseltilmesini isteyen DOĞADER, topladıkları belgeleri sundukları 2:orman Bölge Müdürlüğü’nden sorumluların cezalandırılmasını istedi.Dernek, şu taleplerde bulundu:
 
“Şikayet dilekçemizin dilekçemizi ihbar kabul edip, koruma alındaki kumsala çöp, moloz dökülmesine izin veren Karacabey Belediyesi için gereken ceza verilmesini, çöp ve molozun koruma alanından çıkartılmasını, kaçak bina, kulübelerin yıkılarak bunu yapanların cezalandırılmasını, sürüyle hayvan otlatanların engellenmesini ve gereken cezanın verilmesini, koruma altındaki kumsala kanalizasyon boşaltılmasına son verilmesi için Kurumunuzca gerekli girişimlerin yapılmasını, bu sorunların tekrarlanmaması için bölgede denetim görevini yerine getirecek korucuların görevlendirilmesini, dilekçemizin yanıtlanarak tarafımıza bilgi verilmesini arz ederiz.”
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Husumetlisinin evine kurşun yağdırdı01 Mayıs 2024 Çarşamba 09:48
  • Ormanlık alanda mahsur kaldılar01 Mayıs 2024 Çarşamba 09:40
  • Uludağ’da nefes kesen tatbikat01 Mayıs 2024 Çarşamba 09:34
  • 1 Mayıs'ta kapanacak yollar açıklandı30 Nisan 2024 Salı 15:41
  • Trafik Denetlemelerinde ceza yağdı30 Nisan 2024 Salı 14:17
  • Sazan Sarmalı'na düşmeyin30 Nisan 2024 Salı 13:18
  • Bursa’da feci kaza30 Nisan 2024 Salı 11:02
  • Hırsızlık zanlısı kıskıvrak yakalandı30 Nisan 2024 Salı 10:07
  • Silahlı saldırganlar gözaltına alındı29 Nisan 2024 Pazartesi 14:31
  • Bıçaklı saldırgan yakalandı29 Nisan 2024 Pazartesi 14:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78