• BIST 9078.43
  • Altın 3974.93
  • Dolar 38.4439
  • Euro 43.4774
  • Bursa 13 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C

Bursa zehir soluyor!

Bursa zehir soluyor!
Bursa'da hava kirliliği hat safhada

Hava kirliliğinin en üst seviyelelere ulaştığı Bursa'da, hava kalitesinin ele alındığı konferans düzenlendi.

Konferansta konuşan Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Selçuk Yalçın,"Partikül maddede sınır 40 mikrogram/metreküp'tür. Bursa'daki istasyonlarda şu an ki partikül madde değeri yazın 71 mikrogram/metreküp, kışın 92 mikrogram/metreküp' dedi.

Yalçın;  “Şehrimizin doğusunda Kestel, Barakfaki ve Uludağ Organize Sanayi Bölgesi var. Kuzeyinde Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi var. Kuzeybatısında Bursa ve Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi var. Batısındaysa Hasanağa, Kayapa, Çalı, Akçalar Sanayi Bölgeleri var. Yani neredeyse şehrimizin 3 tarafı da organize sanayi bölgeleriyle çevrili. Kömür kullanımı, yüksek ve rüzgarı kesen binalar, trafik yoğunluğu gibi sebepler de kirlilik sebebi. Şehrimizde hakim rüzgar yönü kuzey ve kuzeydoğudur. Güneyimizde de Uludağ olmasından dolayı kirlilik, sürekli bir döngü halinde kentimizde kalmaktadır. Son 5 yılda çok önemli çalışmalarla ciddi iyileşmeler olsa da hala istenilen seviyede değiliz." dedi.

Bursa haber...

Çevre mevzuatı uygulamaları ve Bursa’daki hava kalitesinin ele alındığı konferans yoğun bir katılımla gerçekleşti. Hava kirliliğine dair önemli bilgileri katılımcılarla paylaşan Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Selçuk Yalçın, "Bursa’da İnegöl dahil olmak üzere 6 adet hava kalitesi ölçüm istasyonu var. 5 temel hava kirletici de kükürtdioksit, azotoksit, partikül madde (PM10), karbonmonoksit ve ozon olarak sınıflandırılmaktadır. Şu anda partikül madde (PM10) sınırının 2 katı üstündeyiz. Partikül madde, sanayi, yakıt yanması, tarım ve ikinci kimyasal reaksiyonlardan dolayı oluşuyor. Partikül maddede sınır 40 mikrogram/metreküp'tür. Bursa istasyonumuzda şu an ki partikül madde değeri yazın 71 mikrogram/metreküp, kışın 92 mikrogram/metreküp’tür. Ancak yaptığımız çalışmalarla 2015’teki rakamlara göre yüzde 20’lik bir düşüş sağladık. Hava kalitesi indeksine göre; 2018 yılı partikül madde hava kalitesi aşım verilerine baktığımızda ise Bursa istasyonumuzda iyi olan gün sayımız 23, orta kalitedeki gün sayımız 198 ve hassas gruplar için sağlıksız kalitede olan gün sayımız da 130’dur” diye konuştu.

 

 

Hava kirliliğinin birçok sebeplerinin olduğunu ifade eden Yalçın şunları söyledi:

“Şehrimizin doğusunda Kestel, Barakfaki ve Uludağ Organize Sanayi Bölgesi var. Kuzeyinde Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi var. Kuzeybatısında Bursa ve Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi var. Batısındaysa Hasanağa, Kayapa, Çalı, Akçalar Sanayi Bölgeleri var. Yani neredeyse şehrimizin 3 tarafı da organize sanayi bölgeleriyle çevrili. Kömür kullanımı, yüksek ve rüzgarı kesen binalar, trafik yoğunluğu gibi sebepler de kirlilik sebebi. Şehrimizde hakim rüzgar yönü kuzey ve kuzeydoğudur. Güneyimizde de Uludağ olmasından dolayı kirlilik, sürekli bir döngü halinde kentimizde kalmaktadır. Son 5 yılda çok önemli çalışmalarla ciddi iyileşmeler olsa da hala istenilen seviyede değiliz."

 

 

Eylül ayında yapılan Mahalli Çevre Kurulu’nda, ısınma kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması için 11 ilçede doğal gaza geçiş ile ilgili süreler belirlendiğini ifade eden Yalçın, "Ayrıca Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu, Kestel ve İnegöl ilçelerinde katı ve sıvı yakıtla çalışan yeni tesis kurulmasına izin verilmemesine, mevcut tesislerde de doğal gaza geçişle ilgili süre verilmesine karar verildi. Ayrıca, taksi ve dolmuşların elektrikli araca dönüşümü sağlanmalıdır. Acilen alternatif yol güzergâhları planlanmalıdır. Yeni yapılarda yüksek katlı binalar yerine, yatay yapılaşmaya gidilmelidir. Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu, Kestel'e yeni bacalı sanayi kurulmamalıdır. Organize Sanayi Bölgesi çevreleri tamamen ağaçlandırılmalı, kömür kullanımı azaltılmalı ve doğal gaza geçilmesine destek verilmelidir. Bina yıkım çalışmalarında sulu perdeleme sistemi kullanılarak tozun tutulumu sağlanmalı ve metro yaygınlaştırılarak sefer sayıları arttırılmalıdır" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bursa'da tebliğciler pavyonda vaaz verdi30 Nisan 2025 Çarşamba 09:48
  • Bursa'da şafak operasyonu: 41 gözaltı30 Nisan 2025 Çarşamba 09:32
  • 2 kişiyi silah kabzasıyla darp etti30 Nisan 2025 Çarşamba 09:29
  • Bursa'da ölümlü kaza29 Nisan 2025 Salı 12:42
  • Başkan Mustafa Bozbey, görevdeki bir yılını değerlendirdi29 Nisan 2025 Salı 09:56
  • Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden uyarı26 Nisan 2025 Cumartesi 13:11
  • Erkan Aydın savcıya ifade verdi26 Nisan 2025 Cumartesi 12:56
  • Cinayet zanlısı böyle yakalandı26 Nisan 2025 Cumartesi 12:46
  • Bursa'da kaçak göçmen operasyonu!26 Nisan 2025 Cumartesi 12:44
  • Bursa’nın gastronomi haritası çıkarılıyor25 Nisan 2025 Cuma 14:34
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43