• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • Bursa 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Bursa sahillerinde can pazarı

Bursa sahillerinde can pazarı
Bursa’da 16 yaşında genç boğularak hayatını kaybetti, 7 yaşlarındaki iki çocuk ölümden döndü...

Bursa’da hafta sonu meydana gelen boğulma olaylarında 16 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti. 7 yaşlarında iki çocuk ise vatandaşların yardımıyla hastaneye kaldırıldı. Uzmanlar, fırtınalı havalarda denize girilmemesini tavsiye ediyor.  

Bursa haber...  

Bursa'da dün hava sıcaklığı 36 dereceye ulaşınca sahiller doldu taştı.  

Boğulma olaylarından biri Kestel ilçesi Barakfakih mahallesinde meydana geldi. 16 yaşındaki Abdulkadir M. serinlemek için ayaklarını sulama kanalına soktu. Oturduğu noktada gevşeyen toprak kayınca suya düşen ve yüzme bilmeyen genç boğuldu. Vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. Olay yerine gelen sağlık ve polis ekipleri çevre güvenliği aldıktan sonra dalgıç polisine bilgi verdi. Dalgıç polis sulama kanalına girerek Abdülkadir M.'nin cansız bedenini çıkardı. Talihsiz gencin cansız bedeni ambulansla Kestel Devlet Hastanesi morguna götürüldü. Ceset çıkarılırken annesinin feryadı ise yürekleri burktu.  

Bir diğer olay ise Gemlik ilçesi Kumsaz mahallesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre 7 yaşındaki bir çocuk ailesiyle birlikte girdiği denizde dalgaya kapılarak boğulma tehlikesi geçirdi. Dalgalar nedeniyle su yutan ve vatandaşlar tarafından çıkarılan çocuk, 112 Acil Çağrı Merkezine yapılan ihbar sonrası sahile gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Küçük çocuğun hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi. 

Öte yandan Mudanya ilçesine bağlı Söğütpınar mahallesinde de boğulma tehlikesi yaşandı. Küçük çocuklar kayalıklara tırmanarak kurtuldu. Fırtınalı havada sahildekiler boğulma tehlikesi yaşanmaması için gençleri ve çocuklara bağırarak uyarıda bulundu. 

 

AFAD uyarıyor 

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) çeken akıntı ve boğulmalara karşı uyarıların yer aldığı rehber hazırladı. 

Yaz mevsimiyle birlikte vatandaşların güvenli bir şekilde yüzebilmeleri için AFAD tarafından rehberde şu uyarılar yer aldı: "Türkiye'de özellikle Karadeniz sahillerinde görülen ve "sinsi tehlike" olarak nitelendirilen çeken akıntı, "deniz dip yapısının kum tepeciği-yarık-kum tepeciği şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntı" olarak tanımlanıyor. Profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçteki çeken akıntı her yıl yüzlerce kişiyi boğulma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor ya da ölmesine neden oluyor. Rüzgarlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda görülen çeken akıntının gücü, dalga yüksekliği ile artıyor. Çeken akıntı, bilinenin aksine yüzenleri dibe çekmiyor, akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşıyor." 

Rüzgarlı havalara dikkat 

Rehberde, çeken akıntıya kapılmamak için rüzgarlı havalarda denize girilmemesi, cankurtaran ve sağlık ekibi bulunan sahil ve plajların tercih edilmesi, can yeleği veya simidi gibi malzemeler bulundurulması, deniz kıyafeti kullanılması uyarılarında bulunuldu. Çeken akıntıya kapılanların sakinliğini korumasının önemli olduğu vurgulanan rehberde, sahile doğru değil, yanlara doğru yüzerek insanların akıntıdan kurtulabileceği anlatıldı. Yüzey akıntısı az gibi görünse bile akarsuların da tehlikeli olduğu belirtilen rehberde sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzülmemesi, deniz, göl, gölet, sulama kanalı ve akarsulara yalnız girilmemesi gerektiğinin altı çizildi. 

Yüzerken dikkat edilmesi gerekenler 

Paniğe kapılmanın boğulmalarda en önemli etken olduğu belirtilen rehberde, panik nedeniyle kontrolünü kaybeden kişinin boğulmasının kaçınılmaz olduğu vurgulandı. 

Yüzerken dikkat edilmesi gerekenler rehberde şöyle sıralandı: "Tok karnına suya girilmemeli, ani bir şekilde suya atlanmamalı, derinliği hakkında fikir sahibi olunmayan suya balıklama atlanmamalı, suya girmeden önce ısınma egzersizleri yapılmalı ve su içinde tehlikeli şakalar yapmaktan kaçınılmalı." 

Rehberde, boğulma tehlikesi yaşayan kişinin hayatını kurtarmada ilk yardımın önemine de değinildi. 

TIKLA İZLE: BOĞULMA TEHLİKESİ GEÇİRENLER

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'ya geliyor27 Mart 2024 Çarşamba 10:06
  • Tilki, hindiyi gözüne kestirdi27 Mart 2024 Çarşamba 10:01
  • Kadınlar saç saça birbirlerine girdi27 Mart 2024 Çarşamba 09:54
  • Kontrolden çıkan kamyonet devrildi27 Mart 2024 Çarşamba 09:35
  • Uyuşturucu tacirleri suçüstü yakalandı26 Mart 2024 Salı 16:58
  • Polisten kaçan sürücüye ceza yağdı26 Mart 2024 Salı 15:37
  • Bursa'da ot yangını korkuttu26 Mart 2024 Salı 12:34
  • Kuyumcu mağdurları artıyor25 Mart 2024 Pazartesi 15:49
  • Bursa sağanak yağışa teslim oldu25 Mart 2024 Pazartesi 15:29
  • Evde çıkan yangında can pazarı25 Mart 2024 Pazartesi 15:21
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78