• BIST 9350.01
  • Altın 4290.629
  • Dolar 39.3538
  • Euro 45.602
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C

Bursa ipeği mercek altında

Bursa ipeği mercek altında
BUSMEK Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi, Türkiye Dokuma Atlası Proje Koordinatörü Ayşe Dizman’ı ağırladı.

Bursa İpeğinin tarihini en ince ayrıntısına kadar tanıtmak ve geleceğe taşımak amacıyla 2015 yılında hizmete açılan BUSMEK Umurbey İpek Üretim ve Taarım Merkezi, Türkiye Dokuma Atlası Proje Koordinatörü Ayşe Dizman’ı ağırladı.

Bursa haber...

Kaybolmaya yüz tutan geleneksel dokuma kültürünün korunarak yaşatılması ve zengin kültürel birikimin gelecek nesillere aktarılması amacıyla Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde hayata Türkiye Dokuma Atlası Projesi Koordinatörü Ayşe Dizman, Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’ni ziyaret etti. Merkez Sorumlusu Mehmet Ünal, merkezde yer alan dokuma, çözgü, büküm ve tasarım atölyeleri ile ipek böceğinin, kozadan başlayıp ipekli mamul olana dek geçirdiği süreci Dizman’a anlattı. Büyük ilgiyle takip edilen sunumun ardından uygulamalı olarak geleneksel tepme mancınıkta ipek ip çekimi yapıldı.


Türkiye Dokuma Atlası Projesi hakkında bilgi veren Dizman ise, “Geleneksel Türk el dokumalarını, coğrafi işaret, ham madde, dokuma ve boyama yönünden inceleyerek yün, pamuk, keten ve ipek gibi doğal elyaflarla oluşturduğumuz kültürel izleri takip ediyoruz. Dokuma yöntemleri ve desen dilinde, küresel kültüre katabileceğimiz değerleri tespit ediyoruz. Dolayısıyla, böylesine yapılan çalışmalar bizim için ve Türk Kültürü için çok kıymetli” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa İpeğinin tanıtımı ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla yapılan çalışmaları anlatan Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Aynur Tezgör de, “Bursa İpeği’nin dünya sahnesinde ünlü modacıların temel tasarım ürünü olmasını sağlamak için görüşmeler yaparak, kaybolmaya yüz tutan geleneksel dokuma kültürümüzün korunarak ve yaşatılmasını sağlamak için müdürlüğümüzce destek sağlıyoruz. Küreselleşen dünyada, yerel kültürlerin korunarak yaşatılması ve evrensel kültürle buluşturulması için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bursa dahil 18 ilde DEAŞ operasyonu16 Haziran 2025 Pazartesi 09:57
  • Bursa şeftalisi sezona dalında 50 lirayla başladı16 Haziran 2025 Pazartesi 09:40
  • Yavru kedi, trafiği kilitledi16 Haziran 2025 Pazartesi 09:38
  • Bursa'da fuhuş operasyonu16 Haziran 2025 Pazartesi 09:37
  • Büyükşehir’den kırsal kalkınmaya bir destek daha16 Haziran 2025 Pazartesi 09:34
  • Öldürülen kadının paylaşımı yürek burktu16 Haziran 2025 Pazartesi 09:31
  • 21 Haziran’da dünya İznik’i dinleyecek15 Haziran 2025 Pazar 11:32
  • Islah çalışmaları bir kez daha durduruldu14 Haziran 2025 Cumartesi 11:00
  • Jandarmaya saldıran şahıs tutuklandı14 Haziran 2025 Cumartesi 10:54
  • Özdilek Park'ta yangın paniği!13 Haziran 2025 Cuma 12:25
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43