• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • Bursa 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Bursa için korkutan uyarı!

Bursa için korkutan uyarı!
Marmara Depremi'nin yıldönümde Bursa'da deprem gerçeği masaya yatırıldı
Bursa'da,düzenlenen panelde konuşan İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Bursa Ovası’nda yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Bursa’nın yanlış yere kurulduğunu kaydeden Yaltırak, “Bursa tarihsel olarak yanlış yere kurulmuş bir kent. Osmanlı kurulduğu zaman askeri ve stratejik olarak doğru yerdeydi ama doğa bilimleri açısından kent yapılmayacak tek yerdir.” dedi.
 
Bursa haberleri...
 
Nilüfer Belediyesi, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 18’inci yıldönümünde, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Güney Marmara Şubesi ve Nilüfer Kent Konseyi ile birlikte “Depremin büyüklüğü önemli değil, kentler depreme hazır mı?” konulu panel düzenledi.
 
Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Yüksel Örgün Tutay, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak ve Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Engin Er konuşmacı olarak katıldı.
 
BOZBEY'DEN TEPKİ
 
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kent yöneticilerinin toplantıya ilgi göstermemesini eleştirdi. Bozbey, “17 ilçenin ve Büyükşehir Belediyesi’nin yöneticileri, idarecileri, en azından imarla, planla ilgili sorumlularının burada olmasını isterdim. Bu manzara sanki sadece Nilüfer’de deprem olacakmış, diğer ilçelerde böyle bir risk yokmuş izlenimi veriyor." dedi.
 
 
"GÜVENSİZ BİR KENTTEYİZ"
 
1999 depreminin ardından, özellikle deprem öncesinde yapılması gerekenler konuşulduğunu nacak sonuç alınamadığını kaydeden Bozbey, "Deprem açısından son derece güvensiz bir kentteyiz. Bugün deprem olsa insanlarımız nereye sığınacaklar, nereye gidecekler ve hangi boş alanda bulunacaklar. O bile, mesele olmaya başladı. Maalesef, son zamanlarda yapılan imar çalışmalarına baktığımızda bu sonucu elde ediyoruz. O yüzden Bursa, deprem gerçeğinin hâlâ farkına varmamış görünüyor. Şehir yöneticileri olarak bir an önce farkına varılmasında fayda olduğunu düşünüyoruz. Bursa’da muhtemel bir depremin şimdiden öngörülerek bu konudaki çalışmaların acilen yapılmalıdır.” diye konuştu.
 
“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜYOR”
 
İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Yüksel Örgün Tutay da, İstanbul’da 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği takdirde yaklaşık 2 milyona varan bina stokundan 100 bin binanın yıkılması, 145 bin ila 400 bin arasında can kaybı beklendiğini söyledi.
 
 
"TSUNUMİ TEHLİKESİ VAR"
 
“Deprem öldürmüyor, bina öldürüyor” diyen Tutay, “Deprem ülkemizin bir gerçeği olduğuna göre bizlerin ders çıkarması gerekiyor. Bodrum’da yaşanan depremi göz önüne alırsak 6,5- 6,6 şiddetinde bir depremde bina yıkılmadı. Çünkü Bodrum sağlam bir zemin üzerindeydi ve binalar iki katlıydı. Ancak bizleri endişelendiren tsunami etkisiydi. Dolayısıyla Marmara Denizi’ne kıyısı olan şehirlerimizi ürkütmesi gereken tsunami tehlikesi. Bütün bunları biliyoruz ama ders çıkarmıyoruz. Dolayısıyla yer bilimi normlarına dayanılarak arazi kullanımı ve yer seçimi kararlarının rantsal kaygılara yenik düşmesi, düşük standartlarda sağlıksız ve yasadışı bir yapılaşma gibi nedenlerle depremler afete dönüşmektedir.” dedi.
 
BURSA YANLIŞ YERE KURULMUŞ”
 
İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise, Bursa Ovası’nda yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Bursa’nın yanlış yere kurulduğunu kaydeden Yaltırak, “Bursa tarihsel olarak yanlış yere kurulmuş bir kent. Osmanlı kurulduğu zaman askeri ve stratejik olarak doğru yerdeydi ama doğa bilimleri açısından kent yapılmayacak tek yerdir Türkiye’de. Hem fayın önünde, arkasında duvar gibi bir dağ var; güneşi engelliyor, lodos, poyraz, sel. Dere yataklarına baktığınızda devasa blokları göreceksiniz, nereden geldi o bloklar sellerle, depremle geldi.” diye konuştu.
 
MEKSİKA ÖRNEĞİ
 
Bursa Ovası’nda oluşabilecek bir deprem için Meksika’da yaşanan deprem örneğini veren Yaltırak, “Dünyanın belki de en değerli ovasını yok etti Bursalılar. Çünkü yer altı suyu inanılmaz değerli. En verimli ovasında şeftaliler üretiliyordu, şu an binalar var. Bir faydan uzak olmak çok tehlikeli olabilir bazen. Meksika’da 300 kilometre uzaklıkta deprem oldu ve Meksiko City aynı Bursa Ovası gibi suya doygun bir ovada olduğu için içine gelen deprem dalgası ovanın içinden çıkmak bilmedi. Depremin büyüklüğü 7 civarındayken hasar 12 şiddetinde oldu. Çünkü sallanma zamanı uzadı.” dedi.
iye konuştu.
 
"SAÇMALIK"
 
Kentsel dönüşüm çalışmalarını da eleştiren Yaltırak, dönüşümlerin bina zemin ilişkisine göre yapılması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Cenk Yaltırak “Her binanın kendisinin en alt katıyla en üst katında ivme ölçer uzun zaman deprem kayıtlarını tutmadığı sürece bina zemin ilişkisi bilinemez. Bina zemin ilişkisi bilinemezse bir yerde oradaki dönüşüm saçmalıktan ibarettir” dedi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Okul duvarı onarılmayı bekliyor01 Mayıs 2024 Çarşamba 12:17
  • Bursa'da 1 Mayıs coşkusu01 Mayıs 2024 Çarşamba 12:09
  • Bursa'da trafik uygulaması01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:21
  • Bursa’da kümesler kundaklandı01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:11
  • Mobilya imalathanesinde yangın01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:02
  • Husumetlisinin evine kurşun yağdırdı01 Mayıs 2024 Çarşamba 09:48
  • Ormanlık alanda mahsur kaldılar01 Mayıs 2024 Çarşamba 09:40
  • Uludağ’da nefes kesen tatbikat01 Mayıs 2024 Çarşamba 09:34
  • 1 Mayıs'ta kapanacak yollar açıklandı30 Nisan 2024 Salı 15:41
  • Trafik Denetlemelerinde ceza yağdı30 Nisan 2024 Salı 14:17
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78