Bursa'da yeni eğitim yılı sorunlarla başlarken, yanlış planlama yüzünden binlerce öğrencinin liseye başlayamadığı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Valilik ve Milli eğitim Müdürlüğü bu vahim iddia karşısında suskun kalırken, yandaş sendika savunmaya geçti.
Türk Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, 27 Eylül'de düzenlediği basın toplantısında, Bursa'daki eğitimin sorunlarıyla ilgili çarpıcı açıklamlarda bulundu.
Kentte yeni eğitim yılının çilelerle başladığını kaydeden Türkoğlu, Bursa'da 7 bin derslik ve 4 bin 500 öğretmen açığı bulunduğunu söyledi. Son atamada Bursa'ya sadece 273 öğretmen verildiğini ve ildeki her 750 öğrenciye bir rehber öğretmen düştüğünü vurgulayan Türkoğlu, mülakatla atanan 66 müdürün 60'ının da yandaş sendikaya üye olduğuna dikkat çekti.
Türkoğlu'nun en çarpıcı iddiası ise Bursa'da liseye başlaması gereken öğrencilerle ilgili oldu.
Bursa’da 9. sınıfa gitmesi gereken 5 bine yakın çocuğun okulsuz kaldığını öne süren Türkoğlu, “Bursa Milli Eğitimini planlayanların gafleti, veya kastı varsa ihaneti yüzünden 9. Sınıfa gitmesi gereken 5 bine yakın öğrencimiz okulsuz kalmıştır. Veliler halen kapı kapı dolaşmakta ve okul aramaktadır. Hal böyleyken E-Okul sisteminde en düşük puanlı meslek liselerinin dahi kontenjanı sıfır gözükmektedir." dedi.
YÖNETİCİLER SUSTU, YANDAŞ SENDİKA SAVUNMAYA GEÇTİ
Türk Eğitim Sen Başkanı Selçuk Türkoğlu'nun bu açıklamalarının üzerinden bir hafta geçmesine karşın, Bursa Valiliği ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden ses seda çıkmadı. Eğitimden sorumlu il yöneticileri bu ciddi iddialar karşısında suskun kalmayı tercih ederken, yandaş sendika olarak bilinen Eğitim Sen savunmaya geçti.
Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, bir basın açıklaması yaparak, Türk Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu’nun açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.
Bursa’da eğitim ve öğretime 'kısmen' sorunlarla başlanıldığını ifade eden Şeker, "Bursa’da 9’uncu sınıfa yerleşemeyen öğrenci sayısı yapılan değerlendirmeler sonucunda Türkoğlu’nun ifade ettiği gibi 5 bin değil, 905’tir. Sadece sendikal anlamda birilerini tenkit etmek için kötülemek ya da yalan söylemek gerekmiyor. Yeri geldiğinde doğruları söylemek gerekir” dedi.
İki eğitim sendikasının açıklamları, sayıları farklı da olsa Bursa'da öğrencilerin liseye kayıt yaptıramadığı ve ortada kaldığını gösterirken, il yöneticilerinin konuya sessiz kalmaları durumun vahamiyetini daha da artıyor.
Bursa kamuoyu, şimdi bur soruya yanıt bekliyor:
Bursa'da zorunlu eğitimden kaç bin öğrenci mahrum bırakıldı? Sorumluları kim?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.