• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Bursa 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Budapeşte Gizemli Şehir

Budapeşte Gizemli Şehir
Budapeşte Gezilecek Yerler

Budapeşte; sadece Macaristan’ın değil, Orta Avrupa’nın da başkenti. Kendisine biçilmiş bir misyon gereği, sanki Orta ve Doğu Avrupa arasında bir köprü. Aynı zamanda da bir çok kişi için romantizmin başkenti. Bizim için de ayrıca tarihimizden bir parça.

Bu büyülü şehre gitmek isteyenler için biz de kısa bir Budapeşte’de Görülmesi Gereken Yerler listesi hazırlayalım istedik.

Gellert Tepesi

Gellert Tepesi

Genellikle şehir turları öncesinde verdiğimiz gibi yine ilk adresimiz şehre kuş bakışı bakabileceğiniz en güzel yerlerden birisi olsun istedik. Tepenin tarihi çok ilginç; Hıristiyanlığın ilk zamanlarında dini kabul etmeyenlerin fıçılara koyulup bu tepeden aşağı atıldığı biliniyor. Atılanlar arasında Saint Gerard’da olduğu için tepe adını buradan almış.

 

Zincirli Köprü

Zincirli Köprü

Yapımına, New York’taki ünlü Brooklyn Köprüsü’nün de mimarı olan William Tierney Clark’ın öncülüğünde 1839’da başlanan köprü, 11 yıllık bir çalışma ile bitirilebilmiş. Fotoğraflarda bile inanılmaz bir ihtişama sahip olan köprünün üzerine çıktığınız anda zamanın durduğunu hissedebilirsiniz.

 

Parlamento Binası

Budapeşte Parlamento Binası

Avrupa’nın en büyük 3. parlamento binası olma özelliğine sahip bina, Macaristan’ın ise en büyük binası. Binayı özel kılan ise nefes kesici mimarisi ile kadrajlara bile zor sığan cephesi ve hemen yanında akan Tuna Nehri ile ortaya çıkardığı muazzam görsel şölen.

 

Opera Binası

Budapeşte Opera Binası

Avrupa’nın en görkemli ve en etkileyici akustiğe sahip opera binalarından birisi olan yapı, sadece mimarisi ile değil, aynı zamanda Dünya’ca ünlü eserlerin çok cüzi ücretlerle izlenebilmesi ile meşhur.

 

Kahramanlar Meydanı

Budapeşte Kahramanlar Meydanı

Macaristan’ın bininci yıl anısına 1986 yılında dikilmeye başlanan Kahramanlar Anıtı’na, Macaristan’ın en önemli milli törenlerine, bir çok galeriye ve heykellere ev sahipliği yapar. Tabiri caizse Budapeşte’nin kalbi konumundadır.

 

Margit Adası

Margit Adası

Macar Hükümdarlarından birisi Tatar işgalinden kurtulduğu takdirde kızını kurban edeceğini söyler. Ancak sonunda verdiği sözü tutamaz ve kızını yalnız yaşaması için bu adaya yerleştirir. Tuna Nehri’nin ortasında yer alan ada, bugün Budapeşte’nin en güzel gezi rotalarından birisidir. Adayı gezmek için kiralanan özel arabalardan kiralayacak olursanız ve bir de adadaki hayvanat bahçesini ziyaret edecek olursanız, çocukluğunuza dönebilirsiniz.

 

Gül Baba Türbesi

Gül Baba Türbesi

1541 yılında yapılan kuşatma esnasında şehit olan dervişlerden birisinin türbesidir. Kavuğuna taktığı gülden dolayı kendisine Gül Baba denmektedir. İnancı gereği şehitleri için bir Fatiha okumak isteyenler, türbeyi 1 Mayıs ve 1 Kasım tarihleri arasında ziyaret edebilirler.

 

Terror Haza

Terror Haza

2002’de açılmasına rağmen oldukça yoğun bir ilgi gören Terör Müzesi, Macar Halkı’nın 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Hitler ve Stalin tarafından uğradığı zulmü anlatır. Yakın tarihe açılan güzel bir pencere ve kesinlikle görülmesi gereken yerlerden birisidir.

 

Mathias Kilisesi

Mathias Kilisesi

Macaristan’ın ve hatta Avrupa’nın dahi en önemli kiliselerinden birisi olarak görülür. Mimarisi ve farklı dönemlerden ekler barındırmasının yanında, kilisenin bir süre Osmanlı tarafından cami olarak kullanılmış olması bizim için daha da ilginçtir.

 

Şehir Parkı

Şehir Parkı

Devasa büyüklükteki park için bile ayrı bir gezi planı çıkarılabilir. İçerisinde Avrupa’nın en büyüklerinden olan hayvanat ve botanik bahçeleri, eğlence parkları, Vajdahunyad Kalesi, sirk ve güzel sanatlar müzesi gibi bir çok farklı şey barındırır. Sabahın erken saatlerinde kalkmışsanız belki bir günde parkı tam anlamıyla gezip tadını çıkarmanız mümkün olabilir.

 

Vagi Utca

Vagi Utca

Budapeşte’nin sembol olmuş caddelerinden birisi. Trafiğe kapalı cadde hem alışveriş için, hem de Budapeşte’deki kozmopolit ve hareketli hayatı yakından görebilmek için iyi bir tercih olabilir. Ayrıca Dünya’nın en eski pastanesi olarak bilinen işletme de burada yer alır.

Sizlerde Budapeşte gezileriniz hakkında yaşadığınız tecrübeleri ve bizlere Budapeşte’de gezilecek yerler önerisinde bulunmak için yazımıza yorum yapabilirsiniz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yılbaşı tatili için unutulmaz rotalar12 Aralık 2023 Salı 11:49
  • ‘Turistik Doğu Ekspresi’ seferleri başlıyor01 Aralık 2023 Cuma 13:30
  • Havayolu hakkında merak edilenler31 Ağustos 2023 Perşembe 14:53
  • Tatil çantanızda olması gerekenler26 Temmuz 2023 Çarşamba 12:37
  • Dinozorların izinde tarihi yolculuk17 Temmuz 2023 Pazartesi 12:29
  • 9 günlük tatile özel kültür turları24 Mayıs 2023 Çarşamba 14:44
  • Karavan Festivali başladı19 Mayıs 2023 Cuma 14:47
  • Bodrum fuarların gözdesi oldu03 Mayıs 2023 Çarşamba 13:37
  • Türkiye’nin gurme lezzetleri02 Mayıs 2023 Salı 10:08
  • THY uçağı acil iniş yaptı08 Nisan 2023 Cumartesi 13:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78