• BIST 13501.55
  • Altın 6213.91
  • Dolar 47.399
  • Euro 54.4099
  • Bursa 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 16 °C

‘Bu kararın hukukiliği tartışmalı’

‘Bu kararın hukukiliği tartışmalı’
‘İktidar kaybettiği belediyeleri cezalandırmaktan vazgeçmeli‘

DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Mehmet Emin Ekmen, Danıştay’ın Ticaret Bakanlığı‘nın belediye başkanlarının belediyenin iştiraklerine atama yetkisini belediye meclisine devri düzenlemesini onaylamasını eleştirdi. “Muhalif belediyelerin çalışmasını engelleyen bu karar siyasidir, reddediyoruz“ diyen Ekmen, “Siyasi iktidar kaybettiği belediyeleri cezalandırma politikalarından vazgeçmelidir” vurgusu yaptı.

 

Deva Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Mehmet Emin Ekmen, Danıştay’ın Ticaret Bakanlığı’nın “belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerdeki belediye tüzel kişiliğindeki temsilcilerinin değiştirilmesi” yetkisinin belediye başkanlarından alınıp belediye meclisine devri düzenlemesini onaylamasını eleştirdi. Ekmen, “Belediye başkanlarının yetkilerini kısıtlamaya yönelik bu karar siyasidir. Muhalif belediyelerin çalışmasını engelleme çabasından ibaret olan bu kararı reddediyoruz. Siyasi iktidar kaybettiği belediyeleri cezalandırma politikalarından vazgeçmelidir” dedi.

 

‘Yetkiler size mübah da, muhalefete haram mı?’

Ekmen, Danıştay’ın iktidarın siyasi kararını onaylamış olduğunu şu ifadelerle vurguladı: 

“Yerel seçimlerde büyükşehirlerde yaşadığı kayıpların ardından belediye başkanı ve belediye meclislerinin yetkilerinin yeniden ele alınması, belediyelerin borçlanmasına süre sınırı getirilmesi, imar başta olmak üzere bazı yetkilerin ilgili bakanlıklara verilmesi için çalışmalar başlatan iktidar partisinin belediye başkanlarının yetki alanını kısıtlayan bir kararı Danıştay’ca onaylanmış oldu.”

 

Ekmen iktidara şu soruları yöneltti: “İktidara soruyoruz. Yıllarca kullanmakta hiçbir sakınca görmediğiniz yetkileri, seçim kaybedince mi rakiplerinize haram kılıyorsunuz? Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisleri başta olmak üzere birçok belediyede meclis çoğunluğu sizde olmamış olsaydı, bakanlık yine bu düzenlemeyi yapar, Danıştay da bunu onaylar mıydı? Adalet terazisinin ayarını bozarak yaptığınız bu müdahaleler ne zaman son bulacak?”

 

‘Bu kararın hukukiliği tartışmalı’

     Söz konusu kararın hukukiliğinin tartışmalı olduğunu belirten Ekmen, sözlerine şunları ekledi: “Bu kararın, siyasi irade ile uyum çabası içerisinde, hukukun zorlanarak verildiği açıktır. Bu karar, ilgili kurulda bazı üye değişikliklerinin ardından gelmiş ve aynı konudaki bazı Yargıtay kararlarıyla da açıkça çelişmektedir. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda belediye başkanlarının görev ve yetkilerini düzenleyen 18. maddesi belediyeye bağlı kuruluşları belediye başkanının yöneteceğine dair açık hüküm yer almaktadır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ahbap Soruşturmasında Mahsun Kırmızıgül Adliyede27 Temmuz 2026 Pazartesi 16:44
  • Kılıçdaroğlu: CHP Büyük Ölçüde Arındı26 Temmuz 2026 Pazar 16:48
  • Emekli Zammı TBMM'den Geçti25 Temmuz 2026 Cumartesi 12:15
  • 24 Yıllık Alman Vakfı İddiası Gündemde24 Temmuz 2026 Cuma 13:37
  • Yazıcıoğlu Dosyasında Altaylı İddiası24 Temmuz 2026 Cuma 13:32
  • Özel ve 90 Vekil CHP'den Ayrıldı!24 Temmuz 2026 Cuma 12:44
  • ''CHP'deki tartışmalar beni hiç ilgilendirmiyor.''23 Temmuz 2026 Perşembe 23:20
  • Portakal'dan Ahbap Açıklaması!23 Temmuz 2026 Perşembe 23:16
  • Bahçeli'den Hazine Desteği Açıklaması23 Temmuz 2026 Perşembe 23:13
  • Kene Ölümleri 11'e Yükseldi23 Temmuz 2026 Perşembe 12:26
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43