• BIST 9301.05
  • Altın 4224.156
  • Dolar 39.8838
  • Euro 46.7261
  • Bursa 27 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 19 °C

Bremen hafta sonu sandığa gidiyor

Bremen hafta sonu sandığa gidiyor
BREMEN - Sosyal Demokratların kalesi olarak bilinen Bremen eyaleti bu Pazar sandığa gidiyor. Müslümanlarla "devlet anlaşması" imzalayan ilk eyalet olan Bremen, aynı zamanda Federal Anayasa Mahk

BREMEN - Sosyal Demokratların kalesi olarak bilinen Bremen eyaleti bu Pazar sandığa gidiyor. Müslümanlarla "devlet anlaşması" imzalayan ilk eyalet olan Bremen, aynı zamanda Federal Anayasa Mahkemesi'nin öğretmenlere başörtülü ders verme imkanı sağlayan kararını da ilk uygulayan eyalet. Adı ilklerle anılan Bremen'de başbakanlık için yaklaşık on yıldır eyaletin başbakanı olan SPD'li Jens Böhrsen ile sekiz yıldır başbakan yardımcısı olarak görev yapan Yeşiller mensubu Bremen Maliye Senatörü Karoline Linnert ve CDU'lu federal milletvekili Elisabeth Motschmann yarışıyor.

Bremen Eyalet Senatosu'nda halen koalisyon ortağı SPD ve Yeşiller'in yanı sıra CDU ve Sol Parti de yer alıyor. Ancak parti sayısının 10 Mayıs'tan sonra değişmesi muhtemel görünüyor. Seçimler Bremen ile birlikte Bremerhaven'de de yapılacak. Bir tarafta Bremen'de 70 yıldır başbakan çıkaran Sosyal Demokratlar, diğer tarafta ise federal seçimlerde SPD'ye kıyasla durumu çok daha iyi olan CDU var.

Son yapılan anketlere göre SPD yüzde 37 ile birinci sırada yer alıyor. SPD'yi yüzde 22 ile CDU takip ediyor. Meclisin üçüncü partisi ve SPD'nin koalisyon ortağı Yeşiller ise yüzde 16 olarak görülüyor. Bir önceki seçimde yüzde 38,6 oy alan SPD ile koalisyon ortağı Yeşiller 20,5 oranında oy almıştı. 2011 seçimlerinde yüzde 20,4 oy alan CDU'nun anketlerdeki oy oranı yüzde 22. Anketlerde yüzde 6 görünen FDP'nin meclise girme şansı bulunuyor. Meclise girme şansı bulunan diğer bir parti ise anketlerde yüzde 5 olarak yer alan AfD.

17 TÜRKİYE KÖKENLİ YARIŞIYOR

SPD, CDU, Yeşiller, Sol Parti, FDP ve AfD ile birlikte toplam 13 partinin seçime katıldığı Bremen Senatosu'ndaki 83 sandalye için 17 Türkiye kökenli aday yarışıyor. En fazla aday gösteren SPD seçimlerde Türkiye kökenli Mustafa Güngör, Şükrü Şenkal, Gönül Bredehorst, Ruken Aytaş, Diana Altun, Aydın Gürlevik, Eyfer Tunç, Mehmet Acar, Ali Seyrek ile Bremerhaven'de ise Patrick Cem Öztürk ile yarışacak.

CDU'nun Oğuzhan Yazıcı ile seçime girdiği Bremen'de Yeşil adaylar arasında Mustafa Öztürk, Kabire Yıldız ve Şahhanım Görgü Philippp yer alırken, Bremerhaven'deki Yeşil adaylar Sülmez Doğan ve Turhal Özdal olacak. Sol Parti ise Cindi Tuncel ile yarışacak.

SEÇMEN YAŞI 16, TERCİHLİ OYLAR BELİRLEYİCİ OLACAK

Yaklaşık 495 bin seçmenin yaşadığı Bremen'de seçmen yaşı 16. Bremen eyalet meclisi seçimleri ile birlikte 22 ilçe meclisi ve Bremerhaven Belediye Meclisi üyeleri de seçilecek. Alman ve AB vatandaşlarının oy kullanacağı seçimlerde her seçmenin eyalet için 5 ve ilçe için 5 olmak üzere toplam 10 oyu bulunuyor. Tercihli oyların belirleyici olacağı seçimlerde en alt sıradaki bir aday fazla oy alması halinde ilk sıradakileri aşarak meclise girebilecek.

Almanya'da Sosyal Demokratların kalesi olarak bilinen Bremen eyaleti bu hafta sonu seçime gidiyor. Müslümanlarla "devlet anlaşması" imzalayan ilk eyalet olan Bremen, aynı zamanda Federal Anayasa Mahkemesi'nin öğretmenlere başörtüsünü serbest bırakan kararını ilk uygulayan eyalet de olmuştu. Ülkenin en küçük eyaleti olan Bremen'de seçmen yaşı 16 ve eyalet genelinde yaklaşık 495 bin seçmen bulunuyor. CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Trump: 'Bombayı ellerinden aldık"23 Haziran 2025 Pazartesi 08:31
  • İran halkı sokakta: "Teslimiyet yok, ABD ile savaş"23 Haziran 2025 Pazartesi 07:18
  • Suriye'de kiliseye saldırı: 20 kişi öldü23 Haziran 2025 Pazartesi 06:24
  • İran’da MOSSAD operasyonu21 Haziran 2025 Cumartesi 10:33
  • Kremlin: 'Rejim değişikliği kabul edilemez"20 Haziran 2025 Cuma 11:36
  • İran, Beerşeba kentini vurdu20 Haziran 2025 Cuma 10:31
  • ABD ve Almanya'dan İsrail’e 14 uçak yardım20 Haziran 2025 Cuma 08:53
  • İran'dan İsrail'e balistik füze saldırısı: 65 yaralı19 Haziran 2025 Perşembe 10:53
  • İsrail nükleer tesislere saldırdı19 Haziran 2025 Perşembe 10:42
  • Trump: "Yapabilirim de, yapmayabilirim de"18 Haziran 2025 Çarşamba 18:55
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43