• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Bursa 12 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Black Friday İndirimlerini Kaçırmayın!

Black Friday İndirimlerini Kaçırmayın!
İndirimlerin İndirimi: Black Friday Nedir?...

Kasım ayının gelmesiyle birlikte indirim çanları çalmaya başladı. Ayakkabıdan çantaya, aksesuardan cüzdana tüm ürünlerde çeşitli oranlarda indirimler seni bekliyor! İhtiyaç listesi oluşturmaya ve en sevdiğin ürünleri belirlemeye şimdiden başlayabilirsin.

Özellikle kış sezonu ürünlerinin alışverişinde black friday indirimleri ayağına gelen fırsat olacak. Peki bu kadar çok konuşulan black friday nedir? Önce onu tekrar hatırlayalım ve hemen sonrasında birkaç püf noktayı birlikte keşfedelim.

İndirimlerin İndirimi: Black Friday Nedir?

Black friday kavramını mutlaka daha önce duymuşsundur. Ya da farklı isimlendirmeleri ile karşılaşmışsındır. Kara cuma, muhteşem cuma, efsane cuma vb. isimlendirmeler aşina olduğun kavramlar olabilir. Aslında son dönemlerde bu tarz isimlendirmeler olsa da tarihine baktığımızda büyük indirimlerin olduğu dönemin black friday olarak karşımıza çıktığını görüyoruz.

Tarihi 1930’lara dayanan black friday, ABD’de Şükran Günü’nden sonraki ilk cuma günü başlar. Birçok mağaza black friday’de daha erken açılır, daha geç kapanır ve yüksek oranlarda indirim uygular. Noelden önce olması da bir nevi Noel'e hazırlık alışverişi gibi algılanır. İnsanlar ailesi, arkadaşları ve yakın çevresi için hediye alma telaşına girmeye başlar.

Aslında gayet anlamlı ve yararlı gibi görünen bu güne neden black friday denilmiş? Neden daha renkli bir isimlendirme kullanılmamış?

1961 yılında ABD’de yine black friday dönemi hazırlıkları başlamış. Ancak markalar bu kez indirimlere ek kampanyalar da başlatmış. Durum böyle olunca yaşanan izdihamlar, karmaşalar önlenemez hale gelmiş.

Dağınık mağazalar ve raflar, insanlar arasındaki izdiham, uzun kasa sıraları gibi etmenler 1961 yılı black friday’inin bu şekilde hatırlanmasına sebep omuş. Ve o yıldan itibaren bu indirim dönemleri black friday olarak isimlendirilmesine başlanmış.

Black Friday Ne Zaman?

Her yıl Şükran Günü’nden sonraki cuma günü black friday olarak kabul edilir. Ancak son dönemlerde markaların stratejilerinde değişikliklere gittiğini görüyoruz. İndirimlerin farklı kampanya dönemleriyle birleşmesi ve iletişimde farklı mesajların kullanılmasıyla indirimlerin Kasım ayının tamamına yayıldığını görebiliyoruz.

Sen sen ol, kasım ayı içerisinde alışverişe dair gereken tüm hazırlıklarını tamamla. Neye ihtiyacın var, kime hangi hediyeleri almak istiyorsun? Karar ver. Genellikle hangi markaları tercih ediyorsan bu markaları takip etmeye başla, ürünlerini gözden geçir ve indirim haberlerini incele. Yoğun bir döneme giriş yapacağız, unutma.

Peki black friday indirimlerine nasıl hazırlanacaksın? Tam da bu soruyu yanıtlamaya yardımcı olacak bir yapılacaklar listesi hazırladık.

İndirimden Önce Mutlaka Yapılması Gerekenler

İndirimlerden en iyi şekilde faydalanabilmek için ön hazırlık yapmak oldukça önemli. Ansızın yakalanılan indirimlerin sonuçları pişmanlık olabilir. Belki de ihtiyacın olmayan, sadece indirimli olduğu için aldığın ürünlerle alışveriş dönemini sonlandıracaksın.

Ancak bu pişmanlığı yaşamaman ve ihtiyaçlarını en uygun fiyattan alabilmen için gereken püf noktaları bir araya getirdik. İncelemeye başlayalım.

İhtiyaç Listesi Hazırla

Tabii ki ilk maddemiz olmazsa olmaz diyeceğimiz bir ihtiyaç listesi. Gardropları kontrol etmenin zamanı geldi. Öncelikle dolabındaki temel parçaları gözden geçirip eksikleri not alabilirsin. Özellikle  kışlık parçaların yazlık parçalara göre daha pahalı olduğunu göz önünde bulundurursak bu indirim senin için büyük bir fırsat olabilir. Örneğin bir bot ihtiyacın varsa mutlaka listenin en başına eklemelisin.

Beden Kontrolü Yap

“İnsan kendi bedenini bilmez mi canım” deme. Doğru alışveriş için beden bilgilerini tekrar gözden geçir. Özellikle internet alışverişinde bu oldukça önemli. Ayrıca her markanın kalıplarının birbirinden farklı olduğunu unutmayalım.

Bazı mağazalarda S beden alırken bazı mağazalarda M beden alabilirsin. Bu nedenle beden ölçülerini tekrar gözden geçirerek not almak alışveriş sürecini kolaylaştırır ve kötü bir deneyim yaşamanın önüne geçer.

Sezonun Trend Renklerini Gözden Geçir

Her sezon öne çıkan, modaya yön veren renkler vardır. Kimi dönemde mavi tonları, kimi dönemlerde mor tonları giyimde, aksesuarda çok sık kullanılır. Hazır indirim dönemi de yaklaşıyorken ve alışveriş planları yapılıyorken sezonun en trend rengine uygun parçalar alsan harika olmaz mı? Hem sezon ürünü, hem de indirimli, daha ne olsun!

Ayakkabı Kullanımlarını Kontrol Et

Yazın farklı ayakkabı modellerini tercih ettin. Kimi zaman sandalet, kimi zaman babet kimi zaman da sadece terlik ile gezerek yazı geride bıraktın. Peki kışlık ayakkabılar ne durumdaydı, hiç hatırlıyor musun? Hangi kışlık ayakkabıların vardı, hangilerine ihtiyacın vardı? Hepsini gözden geçirip alışveriş listesini güncellemen seni bir adım daha hızlandırır.

Favori Ürünlerini Belirle

İhtiyaç listen kabaca oluştuktan sonra zamanın varken şöyle bir sitelerde gezinmeye ne dersin? Beğendiğin ürünleri bir araya getirdiğin favoriler listesi alışveriş adımlarını fazlasıyla kolaylaştırır. Hatta ihtiyaç listesindeki her ürüne karşılık gelen birkaç favori ürün belirlersen artık tamam demektir. Profesyonel olarak indirim dönemine hazırsın!

Black Friday’de En Çok İndirime Giren Sektörler

Black friday tüm dünyada markaların yüksek oranda indirimler yaptığı bir dönem olarak biliniyor. Ancak geçmiş black friday verileri incelendiğinde bazı sektörlerin diğerlerine oranla daha fazla indirime girdiği sonucuna ulaşılıyor. Bu verileri göz önünde bulundurarak 2022 yılı kategori bazlı indirim tahminlerini bir araya getirdik, inceleyelim.

Ayakkabı ve Giyim Kategorisi

Bir AVM’ye girdiğimizde ya da bir e-ticaret sitesini ziyaret ettiğimizde karşımıza en çok çıkan mağazaların başta giyim, hemen sonrasında ise ayakkabı mağazaları olduğunu fark ederiz. Her ikisi de temel ihtiyaçlar kategorisine giren ürünleri barındırırken elbette ki alışveriş listelerinin en başındaki konumlarını da koruyorlar.

Tavuk ve yumurta karşılaştırmasına benzeterek, “çok indirim yapıldığı için mi çok tercih ediliyor; yoksa çok tercih edildiği için mi yüksek oranda indirim yapılıyor?” sorusunu sormadan edemiyoruz. Cevap her ne olursa olsun giyim ve ayakkabı kategorilerinde black friday 2022’de beklenen indirim aralığının %10 - %80 olduğunu söyleyebiliriz. En sevdiğin ayakkabıyı %70 indirimle almanın hayali bile harika!

Kişisel Bakım ve Kozmetik Ürünleri Kategorisi

Ayakkabı ve giyimden sonra aklımıza gelen temel ihtiyaçlardan birisi de kişisel bakım ürünleri. Deodorantından şampuanına, el kreminden diş macununa kadar geniş ürün skalasına sahip bu kategoride mutlaka alman gereken bir ihtiyacını bulabilirsin. Sen sen ol, black friday 2022’de %10-%65 oranında indirim beklenilen kişisel bakım ürünlerine göz atmadan geçme.

Elektronik Kategorisi

Belki de indirimin en faydalı olduğu kategori diyebiliriz. Yüksek fiyatlı ürünlerde yapılan indirimleri daha net hissediyoruz. Bu nedenle elektronik ihtiyacı olanlar için black friday dönemindeki yüksek oranlı indirimler büyük fırsat olarak değerlendirilebilir. Geçmiş yıllarda yapılan incelemeler sonucunda 2022 yılı için elektronik kategorisinde beklenen indirim oranının %5-%50 aralığında olduğunu söyleyebiliriz.

Black Friday dönemine yaklaşırken belirli püf noktaları birlikte inceledik. Artık yapılacaklar listen var, alışveriş için rota yeniden oluşturuluyor. Bu kadar önerinin üstüne son önerimizi de paylaşmadan geçemeyeceğiz.

İhtiyaç listeni hazırlarken kışın kullanacağın ürünleri önceliklendir. Özellikle en çok indirimin uygulanacağı giyim ve ayakkabı kategorisindeki black friday indirimlerini kaçırma. Bir ay sonra karşılaştığın fiyatları görünce “keşke alsaydım” pişmanlığı yaşayabilirsin. Doğru alışveriş için, ihtiyaç listesi, önceliklerin belirlenmesi ve zevklerin devreye girmesi yeterli olacaktır. Haydi bakalım, göster kendini!

Etiketler: , , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Mutluluk varılacak son nokta03 Mayıs 2024 Cuma 11:40
  • Yaza formda girmek için öneriler03 Mayıs 2024 Cuma 11:35
  • Droolingin en çok çocuklarda görülüyor02 Mayıs 2024 Perşembe 13:41
  • Lösemi hakkında 8 bilgi02 Mayıs 2024 Perşembe 12:28
  • Çölyak Vakfı kuruluş yıldönümünü kutladı02 Mayıs 2024 Perşembe 12:23
  • Çocuklarda ortodonti tedavisi02 Mayıs 2024 Perşembe 10:33
  • Yapay zeka işsizlik endişesini tetikliyor02 Mayıs 2024 Perşembe 10:29
  • Yaşlanmayla ağız ve diş problemi artıyor02 Mayıs 2024 Perşembe 10:18
  • Uyku felcine dikkat!02 Mayıs 2024 Perşembe 08:55
  • Antibiyotik kullanırken dikkat01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:45
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78