• BIST 11000.26
  • Altın 4903.489
  • Dolar 41.3197
  • Euro 48.7551
  • Bursa 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Binlerce yıllık mağarayı keşfettiler

Binlerce yıllık mağarayı keşfettiler
Hayvanlarını otlatırken binlerce yıllık mağarayı buldular...

 Bursa'nın İnegöl ilçesinde besi çiftliği işleten 2 ortak, küçükbaş sürüsünü otlatırken binlerce yıllık mağarayı keşfetti. 

Bursa haber...  

Bursa'nın İnegöl ilçesi Kurşunlu Mahallesi'nde şans eseri bulunan, doğanın sarmaşıklarla gizlediği mağara görenleri hayran bıraktı. Yaklaşık 1 kilometrelik ormanlık alanda yürüyüşünün ardından akan dereler içinden geçilerek zorlu bir yolculuk sonucu ulaşılan mağaranın, Kültür ve Turizm Bakanlığınca incelenmesi istenirken, İnegöl Belediyesi de mağaranın turizme kazandırılması için çalışma başlattı. 

Ortağı Fatih Selimler ile birlikte mağarayı keşfeden besi çiftliği sahibi Yavuz Aydınlı, "Biz yakınlarda var olan bir besi çiftliği sahibiyiz. Burada hayvancılık yapıyoruz. Hayvancılık yaparken etrafı dolaşıyoruz. Tesadüfen burayı bulduk. Yaz ayında bulduk ve tamamen örtülüydü. Sonrasında etrafımızda çiftçi arkadaşlarla, diğer yerel halka konuştuk. Çok bilen de yoktu. Biraz inceledikten sonra buranın ciddi anlamda bir tarihinin olduğunu, o sarkıtların gerçekten uzun senelerce oluştuğunu fark ettik. Bu vesileyle bugün burayı tanıtmaya çalışıyoruz. Bölgemizde ayrıca sıcak su kaynakları var. Bununla ilgili işletmeler kurulmaya başladı. Turizm anlamında burası da yanına katılabilirse bölgemiz için çok başarılı bir çalışma olur diye düşünüyorum" dedi.

 Mağaranın içinde ve dışında çok farklı durumların olduğunu ifade eden Aydınlı, "Görünen bu sarkıtlar yukarıya doğru baya devam ediyor. Anladığımız kadarıyla üst bölgelerinde düzlükler var. Oralarda çökmeler olmuş. Kışın mağaranın tam üst tarafında kaynak suyu çıkıyor. Kayanın içinden ve 4-5 metre sonra tekrar mağaranın içine girip kayboluyor. Onun haricinde etrafında defineciler yüzünden hasarlar var. Onları fark ettik. Genel anlamda çok büyük bir mağara görüntüsü var. Tabi uzmanların incelemesi gerekiyor. Bunlar sadece bizim fikrimizdir" ifadelerini kullandı.

Kurşunlu Mahalle Muhtarı İbrahim Kılıç ise, "Bizim burası Çayköyboğazı, Boğazlı Deresi diye geçer. Bu görmüş olduğunuz mağara da Damlancı Kaya. Biz çocukluğumuzda buralarda hayvan güderdik, içinde oynardık ve keçiler içinde yatardı. O tarihten beri biz böyle şeyleri normal sanıyorduk. Ama değerlendirilebildiğini öğrendik. Damlancı Kaya mağarasının içinde su damlar. 4-5 metreye kadar yolu içeriye devam eder. Güzel sarkıtlar ve havuzlar oluşmuş. Buranın turizme açılmasını istiyoruz. Gelip, incelesinler" dedi. 


İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise, "Bundan dolayı çok heyecanlıyız. Şehrimiz bin 65 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip. Bunun da yüzde 50’si ormanlarla kaplı. Doğal güzelliklerle, yaylaları, şelaleleri, mağarası olan ve gerçekten doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir bölge. Şifalı sularıyla gibi. Nihayeti itibariyle de Kurşunlu bölgemizde de iki gezgincinin tespit ettiği bir alan var. Bu bölge de tahmini olarak diğer Oylat Mağaramız gibi milyonlarca yıl önce sarkıtların, dikitlerin, doğal ortamın oluştuğu bir mağara olduğunu düşünüyoruz. Tabi bunlarla ilgili keşfi, sonraki süreçle ilgili kurumlarla, araştırmak üzere çalışmak istiyoruz. Bu şehrimiz adına yeni bir heyecandır. Çünkü şehrimizde turizmin gelişmesini istiyoruz, arzu ediyoruz. Biliyorsunuz sanayi ve tarım gücü anlamında da güzel işler oluyor. Kurşunlu bölgemiz bilhassa son dönemde bölgede bulunan sıcak su ve beraberinde o bölgedeki yine traverten oluşumlarıyla alakalı dikkat çeken bir bölgemiz. Bu saha da belirli araştırmalar ve çalışmalar yürütüyoruz. Ancak bunun üzerine bu sarkıtların yer aldığı canlı mağaranın inşallah turizme kazandırılması ya da doğa severlere sunum anlamında kazandırılması önemli. Çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bursa'da marketi böyle kundakladı! O çocuk kamerada15 Eylül 2025 Pazartesi 09:48
  • Gençlerin sesi Bursa'dan yükseldi14 Eylül 2025 Pazar 13:13
  • Kazaya neden olan sürücü olay yerinden kaçtı14 Eylül 2025 Pazar 13:07
  • Site sakinlerine "yavru ayı" uyarısı!14 Eylül 2025 Pazar 13:04
  • Tartışma, silahlı çatışmaya döndü: 1 ağır yaralı14 Eylül 2025 Pazar 12:57
  • Başkan Bozbey'den ortak akıl çağrısı13 Eylül 2025 Cumartesi 12:17
  • Hanlar bölgesi otoparkla nefes aldı13 Eylül 2025 Cumartesi 11:51
  • Bursa'nın kalbine dönüşüm müjdesi13 Eylül 2025 Cumartesi 11:49
  • Firari suçlu trafikte yakalandı13 Eylül 2025 Cumartesi 11:47
  • Tarihi çarşı özel harekata emanet13 Eylül 2025 Cumartesi 11:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43