• BIST 10947.88
  • Altın 4398.614
  • Dolar 40.7848
  • Euro 47.7495
  • Bursa 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Ankara 35 °C

Berdimuhamedov, Özbekistan'ı ziyaret edecek

Berdimuhamedov, Özbekistan'ı ziyaret edecek
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 7-8 Ekim tarihlerinde Özbekistan'ı ziyaret edecek.

AŞKABAT (CİHAN)- Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un 7 - 8 Ekim tarihlerinde Özbekistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştireceği kaydedildi. Berdimuhamedov'un bu ziyareti son yıllarda iki komşu ülke arasındaki gelişen ikili münasebetlerin daha da genişletilmesine imkan sağlayacak. Türkmen lider, Taşkent'te Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile bir araya gelecek.

Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşid Meredov, Bakanlar Kurulu toplantısında Berdimuhamedov'un Özbekistan ziyaretine yapılan hazırlıklar doğrultusunda bilgi verdi. Bakan Meredov, üst düzeyde yapılacak görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra ülkelerin ilgi alanına giren uluslararası konuların görüşüleceğini kaydetti.

Türkmen Devlet Başkanı Berdimuhamedov, özellikle komşu ülkeler ile münasebetlerin geliştirilmesinin Türkmenistan dış politikasının önceliklerinin arasında yer aldığını kaydederek, Özbekistan ile münasebetlerinin her alanda geliştiğini belirtti.

Türkmenistan ile Özbekistan, Orta Asya'nın iki önemli ülkesi. Bölgenin en önemli su kaynağı niteliğindeki Amuderya Nehri'nin kıyılarını paylaşan Türkmenistan ile Özbekistan arasında 1991 yılında bu yana devlet başkanı düzeyinde 16 ziyaret gerçekleştirildi. 8 defa Özbekistan Devlet Başkanı Aşkabat'ı ziyaret ederken, 8 kez de Türkmenistan Devlet Başkanı Taşkent'te resmi temaslarda bulundu.

2014 yılı itibariyle iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 413 milyon dolar seviyesine ulaştı. Ülkeler arasındaki münasebetlerde petrol ve doğalgaz sektörü ön plana çıktı.

Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin doğalgaz boru hattı, ülkelerin en önemli gelir kaynağı olan enerji kaynaklarının ihracatı açısından önemli bir adım oldu. Ekonomik işbirliğinde ulaştırma sektöründe de önemli projelere imza atılmak için çaba gösteriliyor. Özbekistan-Türkmenistan-İran-Umman ulaşım ve transit koridorunun kurulması için ilgili ülkeler tarafından imzalar atıldı. CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Türkiye-Kazakistan arasında 20 önemli anlaşma30 Temmuz 2025 Çarşamba 10:09
  • Suriye ve İsrailli yetkililer Paris'te25 Temmuz 2025 Cuma 10:22
  • Irak'ta yangın faciası: 50 ölü17 Temmuz 2025 Perşembe 10:56
  • Eş-Şara: "Hepimiz bu toprakların ortağıyız"17 Temmuz 2025 Perşembe 10:14
  • Trump'tan Kanada'ya yeni vergi11 Temmuz 2025 Cuma 09:29
  • Aliyev, Paşinyan’la bir araya geldi10 Temmuz 2025 Perşembe 10:51
  • Trump: Brezilya'ya yüzde 50 vergi koydu10 Temmuz 2025 Perşembe 10:50
  • Ukrayna'dan Rusya'da plaja saldırı09 Temmuz 2025 Çarşamba 11:19
  • Trump’tan yeni vergi sinyali09 Temmuz 2025 Çarşamba 10:52
  • ABD, HTŞ’yi terör örgütü listesinden çıkarıyor08 Temmuz 2025 Salı 09:17
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43