• BIST 11152.53
  • Altın 4904.909
  • Dolar 41.2701
  • Euro 48.837
  • Bursa 27 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 28 °C

Bayramda tedbirli olalım!

Bayramda tedbirli olalım!
Solunum Derneği TÜSAD, Ramazan Bayramı öncesi önemli tavsiyeler verdi....

Solunum Derneği TÜSAD, Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala sağlıklı bir bayram tatili için önemli tavsiyeler verdi. TÜSAD Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, “COVID-19 pandemisi henüz bitmedi. Vakalarda yeniden artış olmaması için bayramda önlemlere uymaya devam edelim” dedi. Kömürcüoğlu, özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan kişileri riske atmamak için “açık havada bayramlaşma” önerisinde bulundu.

COVID-19 salgında 28 haftayı geride bıraktık. Yapılan kabine toplantısının ardından ülkemizde hastaneler ve toplu taşıma araçları haricinde kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişinin COVID-19 tanısı alarak hastalığı geçirdiğine dikkat çeken Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, 98 bin kişinin hastalığa bağlı nedenlerle yaşamını yitirdiğini ve hastalık riskinin halen sürdüğüne dikkat çekti.

KIŞ AYLARINDA VAKALAR ARTABİLİR

Pandemide gelinen son durumu ve uzun bayram tatili öncesinde maske yasağının kaldırılmasını değerlendiren Kömürcüoğlu, şu uyarıları yaptı: “2022’nin Şubat anında 111 bin düzeyine olan günlük yeni vaka sayısı 2.500 civarına indi. Gerek Omicron varyantının hızlı bulaşma özelliği ve klinik açıdan akciğer tutulumunun önceki varyantlara göre daha az olması gerek de aşılama nedeniyle Mart sonu  itibarıyle vaka sayıları ülkemizde ve dünyada hızla düşüşe geçti. Kısıtlamaların kaldırılmasıyla da toplumda salgının tamamen bittiği gibi bir algı oluştu. Ancak bu yanlış, salgın tamamen bitmiş değil. Omicron alt varyantları BA.1, BA.2 ve XE, XD gibi yeni varyantlar bildirilmeye devam ediyor ve izleniyor.  Birkaç yıl daha coronavirüs ile yaşamaya devam edeceğiz, özellikle önümüzdeki kış aylarında yeniden vaka artışları yaşayabiliriz.”

AÇIK HAVADA BAYRAMLAŞALIM

“Bayram sürecinde büyük nüfus haraketleri ve ev ziyaretleri artacak, özellikle büyük kentlerden küçük yerleşim alanlara ziyaretlerle bulaşlar artacak” diyen Kömürcüoğlu, vaka sayılarındaki artışın sınırlanması içinse şu önerilerde bulundu:

Mevsimsel gripte nasıl her yıl aşı yapılıyorsa coronavirüs içinde düzenli aşı tekrarları önemli, maalesef hatırlatıcı dozlar ülkemizde halen istediğimiz oranlara yükselmedi. Bireysel önlemlere dikkat edilmeye devam edilmeli, özellikle rapel adı verilen hatırlatıcı dozlar ihmal edilmemeli.

Bayramlaşırken özellikle yaşlı kişilere karşı daha dikkatli olunmalı. Özellikle yaşlı ve ek hastalığı olan kişilerin kapalı alanlarda maske kullanmaya  ve mesafe kuralına dikkat edilmeli.

Özellikle yaşlı hastalar, kanser, romatizmal hastalıklar, immun sistem hastalıkları gibi ek rahatsızlığı olan kişiler koronaya karşı daha duyarlı ve halen ağır hastalık geçirme ve ölüm riskleri daha yüksek.

Bulaş riskinin azaltılması için mümkünse açık havada bayramlaşılmalı.
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Emekli öğretmen taşlara 'fısıldıyor'15 Eylül 2025 Pazartesi 11:58
  • 'Japon Kuklası' Keçiören’de sahne aldı15 Eylül 2025 Pazartesi 10:57
  • Lenfomada erken teşhis hayat kurtarır15 Eylül 2025 Pazartesi 09:59
  • Beslenme çantası için doğru seçimler12 Eylül 2025 Cuma 17:35
  • Aşırı ödev kaygı sebebi!12 Eylül 2025 Cuma 17:28
  • Prostat kanserinde en güncel 4 tedavi!12 Eylül 2025 Cuma 17:00
  • Kemik erimesine iyi gelen besinler12 Eylül 2025 Cuma 16:56
  • Teknoloji kullanımı boyun fıtığı riskini artırıyor11 Eylül 2025 Perşembe 14:56
  • Okullu çocuklarda çürük riskine dikkat11 Eylül 2025 Perşembe 14:54
  • Kalp çarpıntısının altında yatan nedenler11 Eylül 2025 Perşembe 14:36
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43