• BIST 10158.63
  • Altın 2471.061
  • Dolar 32.1553
  • Euro 34.9051
  • Bursa 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Başbakan Yıldırım'dan flaş açıklamalar

Başbakan Yıldırım'dan flaş açıklamalar
"Sıcak çatışmaya zemin hazırlanmıştır"
Başbakan Binali Yıldırım gündeme ilişkin soruları yanıtlıyor...
 
Başbakan Binali Yıldırım, "Biz açıkça ifade ettik; bu referandum gayri meşrudur, yok hükmündedir. Bölgedeki barış ve istikrara katkısı olmayacak, var olan sorunları daha da artıracaktır. Diyelim ki hudut kapısından Bağdat'a geçiş yapacağız, buna karşı bir engelleme, bir sıkıntı oluşursa tabii ki biz gerekli güvenlik tedbirlerini almak zorundayız. Bunu da Irak Merkezi Hükümetinin koordinasyonuyla yapacağız. Eğer Türkmenlere karşı orada büyük bir kıyım, yok etme hareketi bu vesileyle tekrar başlatılırsa buna da duyarsız kalmamızı kimse beklemesin.
 
Başbakan Binali Yıldırım, bütün dünyanın karşı çıkmasına rağmen bugün yapılan Kuzey Irak referandumuna ilişkin şunları söyledi:
 
"SICAK BİR ÇATIŞMAYA ZEMİN HAZIRLAMIŞTIR"
 
Kişisel hırslarla alınmış bir karar, bölgedeki herkese daha fazla gözyaşı kararı verilmiştir. Türkiye elini kolunu bağlayıp bekleyecek değil. Uyarılarımızın yanı sıra MGK ve Bakanlar Kurulu'nda ve en son da TBMM'de tezkere oylaması ile atılacak adımlara esas olacak kararlarımızı verdik. Kararlarımız 3 gurpta ele alınacak: Ekonomik, siyasi ve askeri boyutta çalışmalarımız olacak. Dün itibariyle Bağdat, bizimkine benzer bir güvenlik toplantısı yaptı ve karar aldılar. Kararda, Irak ve Türkiye olmak üzere, birçok konuda muhatabın sadece kendileri olduğunu ve ilgili ülkelerin verilecek kararlarda muhatabın Bağdat olması gerektiği hususunda bilgilendirme yaptılar. İnatla Kerkük ve Musul gibi anayasa ile tanınmış sınırlarda da bu referandumu yapma kararı sıcak bir çatışmaya zemin hazırlamıştır. Bundan sonraki adımlarda Irak Merkezi Yönetimi doğrudan muhatap olarak adım atacağız.
 
Başbakan: "Referandum Gayrimeşru ve yok hükmündedir"
 
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarından ana başlıklar şöyle:,
 
"MUHATABIMIZ MEŞRU İRADE BAĞDAT"
 
Hava sahası ve sınır kapısı için adım atılacak. Bizim takıldığımız konu ayrımcılık hareketini kışkırtmaktır. Bunlar birinci derecede Irak için ikinci derecede komşu ülkeler için sorundur. 84'den beri PKK ile mücadeleyi neden yapıyoruz? Bölücü hareket... Bu mücadele bir ülke egemenliğinin korunması mücadelesidir. Bu konuda attığı adımları ne kadar yanlış olacağını, ne kadar büyük bedellere sebep olacağını görecek ama iş işten geçecek. Sınır kapıları ve hava sahası, petrol boru hatları, iletişim hatları artık merkezi yönetime aittir. Muhatabımız meşru idare Bağdat ve merkezi hükümet. İşin askeri boyutu bizim aldığımız kararlara karşı, diyelim ki hudut kapısından Bağdat'a geçiş yapılacak, buna karşı bir engelleme olursa tabii ki biz güvenlik tedbirlerimizi almak zorundayız. Bunu da merkezi yönetimle birlikte yapacağız. Türkmenlere karşı bir kıyım olursa buna da sessiz kalmayacağız. Durup dururken biz hiçbir şekilde maceraya girmeyiz ama ülkemizin menfaatlerine halel getirecek bir durum olursa karşılığını hemen veririz.
 
KUZEY IRAK'A YAPTIRIMLAR
 
Artık dün yok. Her şey değişti. Irak'ın tamamında merkezi hükümet anayasadan doğan haklarını eksiksiz kullanacağını açıkladı. Bu tabi bir çatışma riskini de beraberinde getiriyor. Bunun kararını verecek Bağdat'tır. Bizimle ilgili kısmı ne? Bölgede yatırım yapan kişiler mesele güzergahta Peşmerge unsurları tarafından bir saldırıya uğramaması ve güvenlik zafiyeti oluşmaması. Eğer bir hareket olursa biz buna karşılık vereceğiz. Engelleme olursa tedbirlerimizi alırız. Güvenliğimizi hedef alan her türlü kalkışmaya anında karşılık vereceğiz. Diyelim ki hudut kapısından Bağdat'a geçiş yapacağız, buna karşı bir engelleme, bir sıkıntı oluşursa tabii ki biz gerekli güvenlik tedbirlerini almak zorundayız. Bunu da Irak Merkezi Hükümetinin koordinasyonuyla yapacağız. Eğer Türkmenlere karşı orada büyük bir kıyım, yok etme hareketi bu vesileyle tekrar başlatılırsa buna da duyarsız kalmamızı kimse beklemesin.
 
"TATBİKATA IRAK DA KATILACAK"
 
Biz dostça uyarılarımızı yaptık. Ama anlayana... Dolayısıyla vatandaşlarımıza buralara gidişle ilgili seyahat uyarımızı yaptık. Genelkurmay Başkanımız Iraklı muhatabını kabul etti, sahada neler yapılabilir? Tatbikata Irak da katılma kararı verdi. İran Türkiye Irak iyi bir koordinasyon halinde bu krizin büyümemesi halinde bütün iyi niyeti gösterecek.
 
KERKÜK'ÜN DURUMU NE OLACAK?
 
Kerkük gibi şu anda anayasa bakımından bölgesel yönetime ait olmayan yerlerin dahil edilmesi (referanduma ve oldubittiye tabi tutulma ihtimaline karşı) Irak merkezi yönetimi ile koordinasyon halinde çalışmaya devam edeceğiz. Bunu Irak ile birlikte yapacağız. Ama bizden destek talebinde bulunurlarsa gereğini yaparız.
 
"BARZANİ'YE GAZ VERENLER..."
 
Barzani'ye gaz verenler işler yolunda gitmezse onu tanımayacaklar ve yine çalacağı kapı Türkiye kapısıdır. Bütün bu konuları BM, Rusya, İngiltere gibi NATO ile koordinasyon halinde yürüteceğiz.
 
"TÜRKİYE NE ZAMAN ANKARA ANLAŞMASINA GÖRE HAREKET EDEBİLİR, KIRMIZI ÇİZGİ NEDİR"
 
Güney kara hudutlarımızda yeni bir oluşum kabul edilemez. Bunu biz ulusal güvenliğimize tehdit olarak görüyoruz. Bununla ilgili her türlü hakkımızı saklı tutuyoruz. Bizim için beyan esas, Trump Cumhurbaşkanımıza bu referandumun yapılmaması gerektiğini açıkladılar. Ama ABD'de başka yetkililer bu referandum ertelensin dedi. Bizim dediğimiz; ne bugün ne sonra hiçbir şekilde böyle bir referandum bizim açımızdan meşru değildir. Tabii İsrail'in kendi hesapları var... Orada yapılan açıklamalar resmi bir açıklamaya dönmedi. Bölgede İsrail konumunu güçlendirmek istiyor.
 
AYRINTILAR GELİYOR...
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Köprü ve otoyol ücretlerine zam15 Mayıs 2024 Çarşamba 10:06
  • Nisan Ayında sıcaklık rekoru kırıldı14 Mayıs 2024 Salı 17:01
  • Bahçeli, TBMM'de konuştu14 Mayıs 2024 Salı 12:51
  • Bakan Güler, Ümerov ile görüştü14 Mayıs 2024 Salı 12:41
  • Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez oldu14 Mayıs 2024 Salı 11:40
  • Uyuşturucu baskınında polisler de tutuklandı14 Mayıs 2024 Salı 11:36
  • 7 ilde forex dolandırıcılığı14 Mayıs 2024 Salı 10:22
  • Sözleşmeli öğretmen kararı yayımlandı14 Mayıs 2024 Salı 09:20
  • 4 ilde "Mahzen-45" operasyonu14 Mayıs 2024 Salı 09:15
  • 62 ilde FETÖ operasyonu14 Mayıs 2024 Salı 09:08
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78