• BIST 10319.96
  • Altın 2466.629
  • Dolar 32.217
  • Euro 35.1114
  • Bursa 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Araç Sigortasında yeni dönem

Araç Sigortasında yeni dönem
Araç sahipleri dikkat
Sigortada orijinal parça şartı dönemi bitti. Araç kaza yaptığında artık orijinale eş değer yerli üretim yedek parça da kullanılabilecek. Uygulamanın sigorta primlerini ucuzlatması bekleniyor.
 
Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan bugünkü yazısında sigortada eş değer parça kullanımını kaleme aldı. İşte Doğan’ın yazısı: Geçen hafta yürürlüğe giren torba kanun ile sigortacılar, hasarlı araçların onarımında orijinal yedek parça kullanmak zorunda kalmayacak, eş değer ya da ömrünü tamamlamış araçlardan elde edilen parça kullanabilecek. Yeni uygulama, trafik sigortası primlerine de olumlu yansıyacak.
 
Sigorta şirketleri, hasarlı araçların onarımında orijinal parça yerine eş değer parça kullanabilecek. Geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, bir başka adıyla Torba Kanun ile trafik sigortasında önemli bir düzenleme yapıldı. Buna göre, sigorta şirketleri, hasarlı araçların onarımında orijinal yedek parça kullanmak zorunda kalmayacak, sertifikalı eş değer parça kullanabilecek.
 
 
Böylece ithal yedek parçalara yüklü paralar ödenmeyecek, yerli üretim desteklenecek ve en önemlisi trafik sigortasının primleri dövizdeki artışlardan etkilenmeyecek.İşin aslını isterseniz, bu konu iki seneye yakındır gündemde. Hatırlayacaksınız, 2015'in başlarında Hazine, trafik sigortasının genel şartlarını baştan sona değiştirdi ve sigortacılara, hasarlı araçların onarımında eş değer parça kullanma imkanı tanıdı. Ancak o dönem, başta Türkiye Barolar Birliği olmak üzere bazı kesimler genel şartların iptali için Danıştay'da dava açtı. Yaklaşık 1.5 yıl aradan sonra Danıştay, 2016'nın kasım ayında, eş değer parça kullanım uygulamasını durdurdu.
 
FİYATA ETKİSİ OLACAK MI?
 
Bunun üzerine Hazine, hasarlı araçların onarımında trafik sigortası genel şartlarındaki hükümlerin uygulanmasına yönelik maddeyi Torba Kanuna ekletti. Ekletti; çünkü Danıştay'ın iptal kararı, sigortacıların maliyetlerini yüzde 17 artıracak, bu da sigortacılara 1 milyar liralık ek maliyet getirecek, bu maliyet de trafik sigortasının fiyatına yansıyacak, primde yüzde 17'lik artış yaratacaktı. İşte o kanun, geçtiğimiz hafta uygulamaya girdi. Böylece, sigortacılara, kanunla eş değer parça kullanım hakkı tanındı, iki yıla yakındır süren tartışma da son buldu.
 
ŞİMDİ NE OLACAK?
 
Hasar halinde, hasar gören parçanın onarımı mümkün değilse eş değer parça ya da ömrünü tamamlamış araçlardan elde edilen orijinal parça ile değişimine imkân yok ise orijinali ile değiştirilecek. Kaza tarihine göre model yılından itibaren 3 yılı geçmeyen araçlarda hasar gören parça, onarımı mümkün değilse öncelikle orijinali ile değiştirilecek, orijinal parçanın bulunmaması durumunda eş değer ya da ömrünü tamamlamış araçlardan elde edilen orijinal parça ile değiştirilecek. Model yılından itibaren 3 yılı geçmeyen motorlu araçta hasar gören parçanın orijinal olmadığı durumda eş değer veya ömrünü tamamlamış araçlardan elde edilen orijinal parça ile değişim yapılacak.
 
 
ORİJİNAL PARÇA MI EŞ DEĞER PARÇA MI?
 
Hasarlı araçların onarımında ağırlıklı iki çeşit parça kullanılıyor. Biri, ithal edilen ve üreticinin markasının, logosunun basılı olduğu orijinal parça. Diğeri ise, üreticinin, orijinal parçanın aynısını bir başka ülkede patentle ürettirip, marka ve logosunu basmadığı eş değer parça. Eş değer parça Türkiye'de, yerli üreticiler tarafından patentle ve standartlara uygun üretilip, sertifikalı olarak pazara sunuluyor. Sigorta şirketleri bu parçaları kullanıyor. Orijinal parçanın fiyatı 100 lira, eş değer parçanın ise 60 lira. Kaldı ki, sigorta şirketleri uygulamada, 0-3 yaş arası araçlarda ve aracın mekanik parçalarında eş değer parça kullanmıyor. Onarımda en çok kullanılan tampon, far, çamurluk, kapı gibi parçalarda kullanıyorlar.
 
DANIŞTAY, YÜRÜTMEYİ DURDURMUŞTU
 
1 Haziran 2015'te uygulamaya giren trafik sigortası genel şartları, hasarlı araçların onarımında orijinal yedek parça yerine eş değer parça kullanımına izin verince; araç kiralama şirketlerinden, sivil toplum kuruluşlarına kadar birçok kesim uygulamanın iptali için Danıştay'da dava açtı. Danıştay'da bu konuda açılan dava sayısı ise 16. Geçen yılın kasım ayında Danıştay, eş değer parça kullanımına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı aldı. Yaklaşık 2 aydır da sigortacılar, hasarlı araçların onarımında hem eş değer hem de hasarlı ya da ömrünü tamamlamış araçlardan elde edilen yedek parçaları kullanamıyor; sadece orijinal parça kullanabiliyordu. Kanunun çıkması ile birlikte sigortacıların eş değer parça kullanımının önü açıldığı gibi Danıştay'ın vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı da hükmünü yitirdi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 7 ilde ‘Mahzen-47’ operasyonu16 Mayıs 2024 Perşembe 10:11
  • Yurtta hava durumu16 Mayıs 2024 Perşembe 09:49
  • Terörle mücadele sürüyor16 Mayıs 2024 Perşembe 09:42
  • Erdoğan: CHP'ye iadeiziyaret yapacağım15 Mayıs 2024 Çarşamba 13:58
  • Bakan Bak, Anıtkabir’i ziyaret etti15 Mayıs 2024 Çarşamba 13:26
  • Bakan Tekin’den "mülakat" açıklaması15 Mayıs 2024 Çarşamba 13:17
  • Mısır Çarşısı'nda yangın paniği15 Mayıs 2024 Çarşamba 10:30
  • Yerlikaya'dan terör örgütü paylaşımı15 Mayıs 2024 Çarşamba 10:20
  • Yurtta hava durumu15 Mayıs 2024 Çarşamba 10:13
  • Köprü ve otoyol ücretlerine zam15 Mayıs 2024 Çarşamba 10:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78