• BIST 11461.48
  • Altın 4434.772
  • Dolar 40.997
  • Euro 48.0275
  • Bursa 25 °C
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

Anne adaylarına öneriler

Anne adaylarına öneriler
Koronavirüs salgınında anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler

Bebek bekleyen kadınlar Covid-19 salgını sırasında birçok bilinmeyenle karşı karşıya kalıyor. Mevcut veriler, Covid-19'lu hamilelerin, diğer yaşıtlarına kıyasla daha çok hastalık riski altında olduğunu gösteriyor. Koronavirüse yakalanan gebe kadınlarda yoğun bakım ünitesine yatış, mekanik ventilasyon ve ventilasyon desteği ihtiyacı ile bildirilen ölüm riskinin hamile olmayan kadınlara oranla arttığını belirtiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Perinatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. M. Eftal Avcı, koronavirüs salgınında anne adaylarının dikkat etmesi gerekenleri anlattı. 

Hamileler için risk artıyor

Covid-19 salgını, hamile kadının şiddetli SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı potansiyel olarak savunmasız kabul edilmesine yol açmış durumdadır. Obezite ve diyabet gibi ek hastalıkları olan gebeler, benzer ek hastalıkları olanlara göre daha fazla ciddi hastalık riski altında olabilir. Yapılan araştırmalar göz önüne alındığında hamilelik, şiddetli Covid-19 hastalığı için artan riske yol açan bir faktör olarak kabul edilmektedir. Ek olarak, Covid pozitif gebeler, erken doğum (bebeği 37 haftadan daha erken doğurmak) ve düşük gibi diğer olumsuz sonuçlar için daha yüksek risk altındadır.

 

Hamilelerin dikkat etmesi gereken başlıca önlemler şunlardır;

Mümkün olduğunca az kişi ile görüşün. Covid-19'a maruz kalmış olabilecek veya virüs bulaşmış olabilecek kişilerle etkileşimi mümkün olduğunca sınırlayın.

Maske takmayan bireylerden uzak durun ve çevrenizdeki kişilerden maske takmasını isteyin.  

Aile üyeleriniz dışındaki kişilerden en az 2 metre uzakta durun. 

Ellerinizi gün içinde sık sık en az 20 saniye sabun ve suyla yıkayın. 

Sabun ve su yoksa en az %60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın. 

Bu önlemlerin zor olabileceği alanlardan ve faaliyetlerden kaçının.

Önerilen aşıları olun. Hamilelik sırasında önerilen aşıları yaptırmak sizi ve bebeğinizi korumaya yardımcı olabilir.  

Covid-19 ile benzer semptomlara sahip olabilen bebeğinizi boğmacaya karşı korumak için hamilelik sırasında boğmaca (Tdap) aşısı yaptırın.   

Acil servislerde bakıma ihtiyacınız olursa sizi Covid-19 riskinden koruyacak önlemlerin alındığını unutmayın ve acil bakım ihtiyacını geciktirmeyin. 

Doktor kontrollerinizi aksatmayın.

Yenidoğanlar da Covid-19 pozitif ile karşılaşılabiliyor

Hamilelik sırasında koronavirüse yakalanan annelerden doğan bebeklerde Covid-19 görülme oranı çok düşüktür. Bazı yenidoğanlarda doğumdan kısa bir süre sonra Covid-19 ile karşılaşılmıştır fakat bu bebeklerin virüsü doğumdan önce, doğum sırasında veya sonrasında kapıp kapmadıkları bilinmemektedir. Covid testi pozitif çıkan yenidoğanların çoğunda semptomların hafif olduğu ya da hiç olmadığı belirtilmiştir. Bununla birlikte, ciddi koronavirüs hastalığı olan birkaç yenidoğan vakası da belirlenmiştir.

 

Hamilelikte Covid- 19 aşıları da çok sorulan sorulardan biridir. Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen öncelik gruplarına göre aşılama kriterlerini karşılayan hamile veya emziren kadınlar Covid-19 aşısının yapılacağı grupta bulunmamaktadır. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kahveye sağlıklı alternatif22 Ağustos 2025 Cuma 14:23
  • Kalıcı dişlerin çıkış yaşlarına dikkat22 Ağustos 2025 Cuma 13:31
  • Disiplinin altın kuralları22 Ağustos 2025 Cuma 13:24
  • Yanlış çanta kullanımına dikkat22 Ağustos 2025 Cuma 13:21
  • Anne sütünün 10 faydası20 Ağustos 2025 Çarşamba 15:20
  • Nasır deyip geçmeyin!20 Ağustos 2025 Çarşamba 15:17
  • Eklem kireçlenmesi gitgide artıyor20 Ağustos 2025 Çarşamba 15:03
  • Bitkisel yağ koruyor, hayvansal yağ bozuyor20 Ağustos 2025 Çarşamba 15:00
  • Kaza riskini 23 kat arttırıyor!20 Ağustos 2025 Çarşamba 14:56
  • Bitki çayı tüketirken dikkat20 Ağustos 2025 Çarşamba 14:49
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43