• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Bursa 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Altepe bu soruya neden yanıt vermedi?

Altepe bu soruya neden yanıt vermedi?
Sıcaksu bölgesindeki satış, gündemdeki yerini koruyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Sıcaksu bölgesindeki 22 dönümlük alanı, tek kişinin katıldığı ihaleyle, üstelik ihale esnasında plan değişikliği yaparak satmasına yönelik tepkiler dinmiyor. Mahkemelik olan ihaleye yönelik tepkiler üzerine açıklama yapan Başkan Altepe, en önemli eleştiriyi görmezden geldi.
 
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Sıcaksu bölgesindeki 22 dönümlük alanı satışa çıkardı. Toplam 68 milyon 125 bin lira muhamman bedel üzerinden satışa çıkan alanın ihalesine, sadece Gökçenler’in sahibi olduğu B Plas katıldı. Gerçekleşen ihalede kentin en değerli yerlerinden biri olan söz konusu 22 dönümlük alan, 70 milyon liraya B Plas’a satıldı.Büyükşehir Meclis Toplantısı’nda getirilen plan değişikliğiyle, ihale devam ettiği esnada, daha önce ticaret ve turizm alanı olan bölge, konut imarına da açıldı.
 
MHP Büyükşehir Meclis Grup Başkan vekili İhsan Bilgili de, ihaleden sonra yaptığı açıklamada, belediyeyi eleştirerek, satışın eksik ve yetersiz olduğunu söyledi. Bilgili, kamulaştırılmak için harcanan bölgenin tamamına 120 milyon liraya mal olduğunu, buna karşılık 22 dönümlük alanın 70 milyon liraya satıldığını vurguladı.
 
Olay Bursa'nın gündeme taşıdığı ihale sırasında yaşananlar, kentte en çok konuşulan konulardan biri oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, tepkiler üzerine açıklama yapmak zorunda kaldı.
 
Altepe, "Bunlar kasıtlı veya bilinçsizce yapılan açıklamalar. Biz kamulaştırdığımız alanın yüzde 15’ini 70 milyona sattık. Yüzde 15’i 70 milyon yapıyorsa tamamı ne kadar yapar bu basit bir hesap. Merak edenler bu hesabı yapsın ama rast gele konuşmasın.” değerlendirmesinde bulundu. Altepe, "Bizim yaptığımız kamulaştırmalar 130 milyonu geçti. Bursalı firma aldı. Dünya firmaları geldi, hepsi baktı, alıcı oldular, İstanbul’dan birçok firma geldi, Körfezden geldi. Ama satın alma gününde Bursalı firma geldi bizim de umduğumuz buydu." diye konuştu.
 
ALTEPE CAN ALICI KONUYU GÖRMEZDEN GELDİ!
 
Başkan Altepe, bu açıklamaları yaparak, kendini savunurken, satışla ilgili en önemli eleştiriye yanıt vermedi. Altepe, MHP'li Bilgili'nin,"İhale esnasında plan değişikliği yapılarak,daha önce ticaret turizm alanı termal turizm alanı kür merkezi tanımlı alana bu defa ayrıca konut alanı da ilave edilmiş oldu.Dolayısıyla tam rekabet koşullarının oluşmadığı bir ihaleyle yapılan satışı eksik ve yetersiz buluyoruz. Plan değişikliğiyle yüksekliğin serbest olduğu bir konut imarının verildiğinden habersiz olan yatırımcılar ihaleye girmemiş ve tek firmanın verdiği düşük bir meblağa satış yapılmıştır. Plan değişikliği yapılıp tam rekabet ortamı sağlanarak ilana çıkılması gerekirdi." eleştirisini görmezden geldi.
 
 
BİLGİLİ'DEN YENİ AÇIKLAMA
 
MHP Büyükşehir Meclis Grup Başkan vekili İhsan Bilgili, Recep Altepe'nin sözleri üzerine yeni bir açıklama yaparak, Altepe'ye yeni eleştiriler yöneltti.
 
Bilgili, açıklamasına, "Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Recep Altepe'ye cevabımdır. Sıcaksu bölgesinde yapılan satış ve plân değişikliği ile ilgili yaptığımız eleştirilere sayın başkan, basın birimi vasıtasıyla ve Olay TV'de Ahmet Emin Yılmaz beyin programında cevap vererek yaptığı icraatın doğru olduğunu ifade etmiştir. Anlaşılan sayın başkan açıklamamızı tam okumamış...Öncelikle yazılı olarak yaptığım eleştirileri virgülüne bile dokunmadan tekrar yayınlıyorum.(Haberin sonuna eklenmiştir. OB:)" diyerek başladı.
 
İhsan Bilgili, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
 
"Yaptığımız açıklama iyi incelendiğinde de görüleceği üzere, tabakhaneler bölgesinin bir çöküntü halinden kurtarılması ve Bursaya değer katacak termal şehir özelliğini yeniden kazandıracak şekilde tesislerle değerlendirilmesinin doğru olduğunu ve projeyi desteklediğimizi ifade etmiş idim. Yanlış anlamanın olduğu paragraf okunduğunda, 18.3 hektarlık yani 180 dönümlük alanın yaklaşık %75' inin 120 milyon liraya kamulaştırıldığını söylediğim görülecektir. Medya diliyle farklı yorumlanmış olabilir. Dolayısıyla yanlış söylediğim bir şey yok. Hatta eksik söylemişim...142 dönüm 130 milyon liraya kamulaştırılmıştır."
 
 
BELEDİYENİN KASASINA DAHA ÇOK PARA GİRERDİ!
 
Bizim eleştirimiz şudur. Bu bölgeyi çok değerli kılacak şekilde bir imar verilmiştir. Ticaret turizm ve konut alanı kılınmıştır. Otel, motel, butik otel, tatil evleri, termal tesisler, termal kür merkezleri, fizik tedavi merkezleri, yaşlı bakım tedavi merkezleri, spor tesisleri, açık kapalı yüzme havuzları, yeme içme mekanları, alışveriş ve eğlence merkezleri ve son olarak da konut imar verilmiştir. Emsal 2 ve yükseklik serbest bırakılmıştır. Yapılacak tesislerle yeni cazibe merkezi olacak bir bölgenin değerinin bir iki kat değil, tanıtımının iyi yapılması ile daha çok olması ve bu şekilde bir satışın yapılması gerekirdi. Bunun için de ihalenin tam rekabet ortamına açılması ve belediyemizin daha çok gelir elde etmesi sağlanabilirdi. Söylediğimiz budur.
 
22 DÖNÜMÜN İÇİNDE GÖKÇENLER'İN YERİ DE VAR !
 
Ayrıca ihalenin yapıldığı aynı gün bir plan değişiklikle konut imarının ilave edilmesini doğru bulmadık ve kanımca bu imar hakkının karşılığı olan bir değer artışıyla satış gerçekleştirilememiştir.
 
22 dönümlük yere kamulaştırma bedeli olarak ne ödenmiştir. Bunun açıklanmasını istiyorum. Bizim edindiğimiz bilgilere göre bu 22 dönümün içinde Gökçenler'inde yeri vardır. Burası ortalama 1500 liradan kamulaştırılmış olsa –ki mahkeme yoluyla 2000.– lirada ödendiği ifade ediliyor– 30 milyondan fazla yapar. Ama 70 milyona sattık. Yani bir iki katına...Oysa adeta her şeyin yapılabildiği bu imar hakkıyla herhalde daha yüksek değerlere satılabilirdi. Belediyemizin kasasına daha çok para girerdi.
 
BORÇLANARAK İŞ YAPAN BELEDİYEYİZ!
 
Daha geçen günlerde asfalt yapabilmek için iller bankasından 100 milyon lira kredi alınmasını oy birliğiyle kabul ettik. Borçlanarak iş yapan bir belediyeyiz."
 
 
BİLGİLİ'NİN İLK AÇIKLAMASININ TAM METNİ
 
"Sıcaksu bölgesi plan değişikliği ve arsa satışı...
Bursa Büyükşehir Belediye meclisinin 20 Haziran 2017 tarihli ikinci oturumunda sıcaksu tabakhaneler bölgesiyle ilgili bir plan değişikliği gündeme getirildi. Getirilen plan değişikliği ile daha önce ticaret turizm alanı termal turizm alanı kür merkezi tanımlı alana bu defa ayrıca konut alanı da ilave edilmiş oldu. Meclis toplantısının yapıldığı sırada alt katta encümen tarafından sıcaksu bölgesinde 22 dönümlük bir alanın da satış ihalesi yapılıyordu. Satış ihalesi yapılmış ve 7 firmanın dosya almasına rağmen sadece Gökçenler ihaleye teklif vermiş ve 70 milyon liraya burasını satın almıştır. Bursa'nın merkezinde 90 derece jeotermal suyun çıktığı değerli bir alan olan tabakhaneler dediğimiz bu bölgenin dönüşümü doğrudur ve mutlaka yapılmalıdır. Buna olumlu bakıyoruz ve destekliyoruz. Ancak, 18.3 hektarlık yani 180 dönümlük bu bölgenin yaklaşık %75 ini kamulaştırmayla mülkiyetine geçiren Büyükşehir Belediyesi sanıyorum buraya 120 milyon lira ödedi. Dolayısıyla tam rekabet koşullarının oluşmadığı bir ihaleyle yapılan satışı eksik ve yetersiz buluyoruz. Plan değişikliğiyle yüksekliğin serbest olduğu bir konut imarının verildiğinden habersiz olan yatırımcılar ihaleye girmemiş ve tek firmanın verdiği düşük bir meblağa satış yapılmıştır. Plan değişikliği yapılıp tam rekabet ortamı sağlanarak ilana çıkılması gerekirdi. Bu itibarla bunun vebal ve sorumluluğuna girmeyerek MHP grubu olarak red oyu kullandık.
Kamuoyuna saygıyla sunulur. 21.06.2017"
 
ALTEPE HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
 
Halkın Kurtuluş Partisi Bursa İl başkanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kararı onaylayan belediye meclis üyeleri ve ihaleyi alan şirket yetkilileri hakkında, ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçlamasıyla Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
 
 
 
 
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
  • Dayı yeğen kavgasında tutuklama25 Nisan 2024 Perşembe 13:30
  • Traktör ile otomobil çarpıştı25 Nisan 2024 Perşembe 12:52
  • 3.katın balkonundan yere çakıldı25 Nisan 2024 Perşembe 12:42
  • Terlikle araç kullananlar arttı25 Nisan 2024 Perşembe 11:14
  • Bursa'da 'Huzur' operasyonu25 Nisan 2024 Perşembe 11:04
  • Hastane bahçesi ringe döndü25 Nisan 2024 Perşembe 09:53
  • JASAT çevreyi kirletenleri yakaladı25 Nisan 2024 Perşembe 09:42
  • Bursa'da suç örgütüne operasyon25 Nisan 2024 Perşembe 09:37
  • Öfkeli dayı yeğenini silahla vurdu25 Nisan 2024 Perşembe 09:30
  • Antrenörler birbirine girdi24 Nisan 2024 Çarşamba 17:38
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78