• BIST 9141.31
  • Altın 4229.261
  • Dolar 39.6144
  • Euro 46.0192
  • Bursa 26 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C

"Almanya’ya gelen herkes Anayasa’nın koruması altındadır"

"Almanya’ya gelen herkes Anayasa’nın koruması altındadır"
Başbakan Angela Merkel, Alman halkının çoğunluğunun mültecilere karşı fedakârca yadım ettiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni mülteci dalgasına karşı yabancı karşıtı tepkilerin yükseldiği ülkesine gelen herkesin anayasal koruma altında olacağını vurguladı.

Almanya’ya gelen herkesin Alman vatandaşı olsun olmasın Anayasa’nın güvencesi altında olduğunu söyleyen Başbakan Angela Merkel, "İnsan onurunun dokunulmazlığı Almanya’da bulunan herkes için geçerlidir. İnsan onurunu tartışmaya açanlara kesinlikle tolerans gösterilemez." dedi. Avrupa’nın en büyük mülteci akınıyla karşı karşıya olduğunu belirten Başbakan Angela Merkel, daha güvenli ve daha müreffeh bir hayat kurmak için insanların yollarda olduğunu ve çok acı felaketlerin yaşandığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Avusturya’da bir kamyon içerisinde 70’ten fazla göçmenin hayatını kaybetmesini “acı bir felaket“ olarak nitelendiren Merkel, Avrupa’nın sorumluluk alarak mülteci krizinde başarırız olmaması gerektiğini vurguladı.

Berlin’de Federal Basın Evi'nde başkent muhabirlerinin iç ve dış politikaya yönelik sorularını cevaplayan Merkel, konuşmasında mülteci krizine ağırlık verdi. Eritre, Suriye ve Kuzey Irak gibi kriz bölgelerinden binlerce insanın zor şartlar altında Almanya’ya gelmeye çalıştığını hatırlatan Merkel, ilticanın anayasal bir hak ve Almanya’ya gelen herkesin anayasal koruma altında olduğunu söyledi.

"İNSAN ONURUNU TARTIŞMAYA AÇANA KESİNLİKLE TOLERANS GÖSTERİLEMEZ"

Almanya’nın hukuk devleti olduğunu dile getiren Merkel, “Gösteri ve protesto hakkı anayasal bir hak. Şiddet ve mülteci yurtlarını kundaklama girişimleri kabul edilemez. Suçlularla hukuk devleti mücadele edecektir. Fakat kimse insan onurunu tartışmaya açamaz, insan onurunu tartışmaya açanlara kesinlikle tolerans gösterilemez. Vatandaşlar kimlerin arkasında sokağa çıktıklarını iyi bilmeliler. Nefretin özrü ve açıklaması olamaz.” dedi.

"ŞU ANDA ALMAN ESNEKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR"

“Her şeye rağmen Almanya iyi bir ülke. Birçok vatandaş ve belediyeler mültecilere sahip çıkıyor, fedakârca çalışıyor.” diyen Başbakan Merkel, “Alman dakikliği iyi fakat şu an Alman esnekliğine ihtiyaç var” dedi. Almanya’ya bu yılsonuna kadar 800 binden fazla mültecinin geleceğini tahmin ettiklerini söyleyen Merkel, “Almanya bunu aşacak güçtedir. Birçok şeyi başardığımız gibi bunu da başaracağız. Doğu-Batı Almanya’nın birleşimde, nükleer enerjiden vazgeçme sürecinde ve yaşadığımız doğal afetlerde olduğunu gibi mülteci krizinde de fedakârlığa ve işbirliğine ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Balkan ülkelerinden gelenlerin iltica haklarının olmadığını ve hızlı bir şekilde geri gönderileceklerini hatırlatan Başbakan Merkel, Almanya’da kalma hakkı elde edenlerin topluma ve iş piyasasına uyumu için perspektif verilmesi gerektiğini kaydetti.

"AB ÜLKELERİ SORUMLU DAVRANMALI"

Avrupa Birliği ülkelerinin mültecilere karşı sorumlu davranması isteyen Başbakan Merkel, AB ülkelerinin küresel insan hakları kapsamında mülteci krizinde başarırız olmaması gerektiğini söyledi.

Göç Yasası tartışmalarına da değinen Merkel, Almanya’nın göç ülkesi olduğunu ve çıkarılacak Göç Yasası’nın Almanya’nın çıkarına olması gerektiğini ifade etti. Merkel, gelen mültecilerinde beraberlerinde birçok kalifiye eğitimi getirdiklerini, ekonominin ne kadar kalifiye eleman ihtiyacı olduğuna bakılarak konunun tekrar tartışılabileceğini ifade etti. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Suriye'de kiliseye saldırı: 20 kişi öldü23 Haziran 2025 Pazartesi 06:24
  • İran’da MOSSAD operasyonu21 Haziran 2025 Cumartesi 10:33
  • Kremlin: 'Rejim değişikliği kabul edilemez"20 Haziran 2025 Cuma 11:36
  • İran, Beerşeba kentini vurdu20 Haziran 2025 Cuma 10:31
  • ABD ve Almanya'dan İsrail’e 14 uçak yardım20 Haziran 2025 Cuma 08:53
  • İran'dan İsrail'e balistik füze saldırısı: 65 yaralı19 Haziran 2025 Perşembe 10:53
  • İsrail nükleer tesislere saldırdı19 Haziran 2025 Perşembe 10:42
  • Trump: "Yapabilirim de, yapmayabilirim de"18 Haziran 2025 Çarşamba 18:55
  • Hamaney: "Siyonistlere merhamet göstermeyeceğiz"18 Haziran 2025 Çarşamba 10:40
  • İsrail, Tahran'da füze fabrikalarını vurdu18 Haziran 2025 Çarşamba 10:35
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43