• BIST 10218.58
  • Altın 2443.261
  • Dolar 32.1863
  • Euro 34.6517
  • Bursa 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C

Aktuğ: zam geri alınsın

Aktuğ: zam geri alınsın
CHP ulaşım zammı ile ilgili basın toplantısı düzenledi
Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ ile EMEKLİ-SEN Bursa Şube Başkanı Günay Onayman, CHP İl Başkanlığı binasında ulaşıma yapılan zam ve 65 yaş üstü vatandaşların haklarının kısıtlanması ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
 
İl Yöneticileri ve sendika üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşan Erdal Aktuğ; "Yapılan zamla ne yapılmaya çalışıldığını hiç anlamadık. Buradaki yapılan zam, kendi söylemleriyle çelişiyor" dedi.
 
Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ ile EMEKLİ-SEN Bursa Şube Başkanı Günay Onayman, İl Başkanlığı binasında ulaşıma yapılan zam ve 65 yaş üstü vatandaşların haklarının kısıtlanması ile ilgili basın toplantısı düzenledi. İl Yöneticileri ve sendika üyelerinin de katıldığı toplantıda ilk olarak EMEKLİ-SEN Bursa Şube Başkanı Günay Onayman söz aldı.
 
65 yaş ve üstü vatandaşların toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandırılmalarına ilişkin yaklaşık iki yıldır, ilgili kurumlarla yazışmaları olduğunu ifade eden Onayman; "Yaklaşık iki yılı aşkın bir zamandan Bursa Büyükşehir Belediyesi başkan ve yetkililerine, ayrıca ulaşımdan sorumlu BURULAŞ yetkililerine sürekli yazılı ve sözlü olarak başvuru yaptık. İlgili kanun düzenlemeleri ve yönetmelik esasları, 65 yaş ve üstü vatandaşlarımıza ilişkin düzenleme, belediyeye bağlı toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandırılmalarını içeriyor. Bütün bu yasa, hüküm ve yönetmeliklere baktığımızda Bursa'da değişik ve keyfi bir uygulama, yasa, yönetmelik tanımaz bir anlayışla, ücretsiz ulaşıma ait bu vatandaşlarımızın haklarının gasp edildiğini görüyoruz" dedi.
 
Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı'nın konuyla ilgili yasal düzenlemeleri hakkında da bilgi veren Onayman sözlerini şöyle sürdürdü: "Yönetmelik maddelerine bakıldığında aynen şu ifade yer alır; 'Madde 5- Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.' Bu, Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yasasıdır. Yine bunun nasıl kullanılacağına dair hükümler ifade edilmiş. Bu kullanım hakkı tüm kentlerde, sadece Bursa'da değil, ülke genelinde sadece nüfus cüzdanlarını göstererek, sınırsız bir biçimde inip, binme hakkına sahiptir. Devamında, 'Toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlanma amacıyla 1. fırkada belirtilen belgelerin ibraz edilmesi halinde ücretsiz veya indirimli seyahat hakkı herhangi bir gerekçeyle engellenemez' diyor. Çok kesin ve net."
 
 
 
AKTUĞ: YASAYA UYULMUYOR, SUÇ İŞLENİYOR
 
EMEKLİ-SEN Bursa Şube Başkanı Günay Onayman'ın ardından konuşan Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ, kent adına yaşlı, genç tüm kesimlerle ilgili her türlü sorunu o meclise taşımakla görevli oldukları ifade ederek; "Bu bizim asli görevimiz. Sayın başkanımızın verdiği bilgiler doğrultusunda, 65 yaş ve üstündeki vatandaşlarımızın yasal haklarının geri verilmesi ile ilgili 21 Temmuz 2016 tarihinde meclise sunduğumuz önergemizin olumlu yanıtlanacağını düşünüyorduk. Çünkü bu bir yasal gerekçeydi. Sayın Recep Altepe'nin her meclis toplantısında ulaşımla ilgili bir takım önerileri içinde bunları da dile getiriyordu. Fakat komisyondan da son aldığımız bilgiye bakılırsa, topu taca atmak niyetindeler. Konuyu BURULAŞ'a havale etmiş vaziyetteler. Biz de bu yasal haklarının, ücretsiz olarak ulaşım haklarının kendilerine verilmesiyle ilgili çalışmanın kamuoyuna duyurulmasını ve yarın yapılacak olan Büyükşehir meclis toplantısında da gündeme alınmasını sağlayacağız. Sayın Altepe'yi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yönetmelik ve kanunlarını uygulamasıyla ilgili göreve çağırmak için son bir kez daha uyarmak istedik. Bu yazışmalarda gerekçeleri zaten belli. Yaşlılar devletçe korunuyor ama Büyükşehir Belediyesi'nce soyuluyor. Ben buradan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunuyorum; sizin çıkarmış olduğunuz yasa, yönetmelik ve kanunlara Bursa Büyükşehir Belediyesi uymuyor. Bunları yapmıyor ve yaptırmıyor. Bununla ilgili suç işliyor. Gereğinin bir an önce yapılmasını rica ediyorum. Sizin hükümetinizin, sizin partinizin belediye Başkanı'dır. Buradan son bir kez uyarıyorum lütfen Sayın Altepe, siz de meclis toplantısında 65 yaş üstü vatandaşlarımızın yasal haklarını, ücretsiz ulaşım haklarını veriniz" dedi.
 
ZARAR BURSALILARA MI ÖDETİLİYOR?
 
Ulaşıma yapılan son zamma değinen Aktuğ, konunun Bursa kamuoyu tarafından dikkatle takip edildiğini ifade ederek; "Her meclis toplantısında trafik ve ulaşımla ilgili Sayın Altepe'ye bir takım problemleri, sıkıntıları getirdiğimizde, çözüm önerilerini sunduğumuzda her seferinde kendisi bize serzenişte bulunuyor. Toplu taşımayı özendirmeye çalışıyor ve bununla ilgili gerekli çalışmaların yapıldığını söylüyor. Fakat bu yapılan zamla ne yapılmaya çalışıldığını hiç anlamadık. Buradaki yapılan zam, kendi söylemleriyle çelişiyor. Ya toplu taşımayı özendirmeyelim diye söylemesi lazım ya da bu zammı yapmaması lazımdı. Aynı zamanda hepinizin bildiği gibi hem mitinglerde hem de 15 Temmuz sonrasında toplu ulaşım günlerce ücretsiz olarak halkın hizmetine sunulmuştur. Acaba Sayın Altepe BURULAŞ'ın buradaki zararını şu anda Bursalılara mı ödettiriyor, Bursalıların cebinden mi alıyor? Bursalıların bu konuyla ilgili tepkisini dile getirmesi gerekiyor. Biz bu konularla ilgili işin takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz. Sayın Altepe yetkisiz ve etkisiz UKOME'nin bu zamdan haberi var mıdır? BURULAŞ Genel Müdürü UKOME'nin bir üyesi midir? Bununla ilgili de kendisinde cevap bekliyoruz. UKOME'nin görev ve yetki sorumluluklarının 5. maddesinde şöyle diyor; 'Kara, deniz, su demiryolu üzerinden işletilen her türlü servis, toplu taşıma araçları ve taksi sayıları ile bilet ücret ve tarifelerini belirlemek, toplu taşıma araçlarının zaman ve güzergahlarını tespit etmek' diye bir madde var. Ama UKOME'nin bu zamla ilgili durumu bildiğini sanmıyorum. Eylül ayındaki UKOME toplantısında da böyle bir konunun görüşüldüğünü sanmıyorum" şeklinde konuştu.
 
ULAŞIM ZAMMI GERİ ALINSIN
 
BUDO ile ilgili yaşanan iskele sıkıntısına da değinen Aktuğ, Bursa'nın İstanbul'a karşı yeterince savunulmadığını belirterek; "Ulaşım ve BURULAŞ ile ilgili başka bir konuda kamuoyunun gündeminde olan BUDO ile ilgili İstanbul'daki iskelenin, Kabataş iskelesinin değiştirilmesi durumu. Kabataş'a giden BUDO, son bir kararla iskelenin yerini Eminönü olarak değiştirildi. Ben burada BURULAŞ'a bir Bizans darbesi yapıldığını düşünüyorum ve Sayın Altepe'nin Bursa'yı İstanbul'un arka bahçesi yapmaya çalıştığını düşünüyorum. Bu konuyla ilgili de Bursa'nın haklarını İstanbul'a karşı savunmadığını düşünüyorum. Çünkü bir gerekçeyle dile getirmek istiyorum. Sayın Altepe,19 Ekim tarihinde BUDO'nun Bursa yakasındaki Mudanya İskelesini bakanlar kurulu kararıyla Mudanya Belediyesi'nin elinden almıştır. Sayın Altepe İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'na gücünüz yetmiyor mu? Aynı acil bakanlar kurulu kararıyla Kabataş'ı alabilecek misiniz? Kabataş'ı almak için bir girişimde bulundunuz mu? Yoksa hala İstanbul'da bu işin içerisinde bulunan arkadaşlarınızla beraber bu işi çözümsüzlüğe doru götürüp, bu işin sıkıntısını, bunun bedelini yine Bursalı vatandaşlara mı ödetmeye çalışıyorsunuz? Bu sürecin içerisinde ulaşım zamlarının acilen geri alınmasını, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın da ücretsiz ulaşım haklarının yasal haklarının acilen geri verilmesini kendisinden rica ediyoruz" açıklamasında bulundu.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kadınların saç saça kavgası11 Mayıs 2024 Cumartesi 10:11
  • Şehir Hastanesi'nde büyük vurgun11 Mayıs 2024 Cumartesi 10:02
  • Husumetlisine kurşun yağdırdı11 Mayıs 2024 Cumartesi 09:42
  • Bursalı sürücülere hız uyarısı10 Mayıs 2024 Cuma 15:08
  • Muhtarlarla büyük buluşma10 Mayıs 2024 Cuma 14:18
  • Emniyet ve jandarma işbirliği10 Mayıs 2024 Cuma 14:10
  • Eğitimde şiddete 'hayır' dediler10 Mayıs 2024 Cuma 13:34
  • Bursa için son dakika uyarısı10 Mayıs 2024 Cuma 12:21
  • 'Şirin dede' lakaplı torbacı yakalandı10 Mayıs 2024 Cuma 10:06
  • Yıkım kararına tepki gösterdiler10 Mayıs 2024 Cuma 09:59
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78