• BIST 10853.49
  • Altın 4415.404
  • Dolar 40.6754
  • Euro 47.0876
  • Bursa 29 °C
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 30 °C

Aktif yaşıyoruz 15 pilot ilde devrede

Aktif yaşıyoruz 15 pilot ilde devrede
Daha sağlıklı bir gelecek için çocuklar okullarda güne egzersizle başlıyor

Sabri Ülker Vakfı'nın temel misyonlarından biri olan "sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak" amacından hareketle 2011 yılında Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirdiği Yemekte Denge Eğitim Projesi, 8. yılında Aktif Yaşıyoruz ile tüm çocukları fiziksel aktiviteye teşvik ediyor. Öğrencilerin her gün sınıf içinde uygulayacağı 10 dakikalık fiziksel aktivite seçeneklerini içeren Aktif Yaşıyoruz ile projenin uygulandığı okullardaki öğrenciler güne eğlenceli egzersizlerle başlıyor.

Türkiye'de dört çocuktan üçü hiç spor yapmıyor

"Türkiye'de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi Projesi, (TOÇBİ)" verilerine göre 6-10 yaş grubu çocuklar günlük ortalama televizyon ve bilgisayar başında 1.9±1.30, 0.85±0.43 saat geçirirken ev dışında oyun oynama süreleri 1.0±0.81 saat. Çocukluk Çağı Obezite Araştırması (COSI-TR) verilerine göre ise her dört çocuktan üçü (%74,2) hiç spor yapmıyor. Hafta içinde çocukların %22,4'ü ve hafta sonunda %19,7'si en az bir saat bilgisayarda oyun oynuyor. Hafta içinde çocukların %43,4'ünün ve %55,8'inin günlük aktivitelerinin arasında bilgisayarda oyun oynama geliyor. Hafta içinde çocukların %96,8'inin, hafta sonunda ise %97,7'sinin günlük aktiviteleri arasında televizyon seyretmek yer alıyor.

0-5 yaş arası çocukların yüzde 17'si hafif şişman

COSI-TR çalışmasına göre vücut ağırlığı değerlendirmeleri sonucunda her 10 çocuktan dokuzu normal sınırlar içinde yer alıyor. Beden kitle indeksine göre 10 çocuktan yaklaşık 7-8'i normal sınırlar içinde bulunuyor. TOÇBİ Projesi verilerine göre ise Türkiye genelinde çocukların %6,5'inin şişman, %14,3'ünün hafif şişman/kilolu %7,9'unun zayıf, %1,3'ünün çok zayıf, %70'inin ise normal vücut ağırlığındayken. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 verilerine göre Türkiye genelinde 0-5 yaş arası çocukların %17,9'u hafif şişman ve %8,5'i şişman.

Hedef daha çok çocuğa sağlıklı yaşama bilinci kazandırmak

Öğrenci sayısı ve sınıf düzeyi açısından geniş bir öğrenci kitlesine (okul öncesinden temel eğitim birinci kademe) sahip Yemekte Denge Eğitim Projesi'ne fiziksel aktiviteyi ekleyerek sağlıklı yarınlar için önemli bir adım daha attıklarını söyleyen Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş, "Milyonlarca öğrenciye ulaşan Yemekte Denge'ye "Aktif Yaşıyoruz" modülü ile sağlıklı beslenme alışkanlığı kadar önemli olan fiziksel aktiviteyi de ekledik. Uluslararası Yaşam Bilimleri Enstitüsü (ILSI) Araştırma Vakfı tarafından geliştirilen ve Take 10 adıyla ABD, Çin ve Tayland gibi ülkelerde uygulanan projeyi Türkiye'ye uyarladık. Hedefimiz çocuklarımıza her gün 10'ar dakikalık eğlenceli fiziksel aktiviteler yaptırarak onlara hem alışkanlık kazandırmak hem de fiziksel aktivitenin önemini anlatmak. Hedefimizde daha çok çocuğumuza sağlıklı yaşam bilinci kazandırmak var" diye konuştu.

Eğlence ile fiziksel aktiviteyi buluşturuyor

Oyunlaştırma tekniğiyle çocukları fiziksel aktiveye teşvik eden Aktif Yaşıyoruz'da okul öncesi ve 1, 2, 3 ve 4. sınıflar için farklı etkinlikler yer alıyor. Bu etkinliklerden okul öncesi ve 1. sınıflarda uygulanan "Taklit Oyunu"nda öğrenciler hem eğleniyor, hem egzersiz yapıyor hem de hayvanların özel hareketlerini öğreniyor. Oyun, öğretmenin bir hayvan hakkında ipuçları vermesi ve öğrencilerin bunlara göre hayvanın adını bilmesiyle başlıyor. Ardından öğrenciler, öğretmenden gelen komutla birlikte o hayvana özel eylemleri taklit ediyor, öğretmen "dur" komutu verdiğinde ise öğrenciler bir sonraki ipucuna kadar oldukları yerde hafif tempoda koşuyor. Aktivite 10 dakika tamamlanana kadar devam ediyor. Farklı sınıflara göre hazırlanmış bu aktivitelerle çocuklar hareket ederken aynı zamanda duyu bütünleme, drama gibi sosyal faaliyetleri de deneyimliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yaz aylarında dizleri bekleyen tehlikeler30 Temmuz 2025 Çarşamba 14:11
  • ALS hastalığında erken tanı önemi30 Temmuz 2025 Çarşamba 14:09
  • Yetersiz beslenmenin gizli işaretleri30 Temmuz 2025 Çarşamba 14:06
  • Çocuklarda klimaya dikkat!30 Temmuz 2025 Çarşamba 14:03
  • Kulak zarı neden yırtılır?30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:58
  • Kadınları tehdit eden yaz hastalıkları30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:56
  • Duruş bozukluğunun sebebi diş sıkma olabilir30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:50
  • Genç “Yaşlanmanın” Sırları30 Temmuz 2025 Çarşamba 13:48
  • Hamilelikte sağlıklı beslenme şifreleri28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:59
  • Sıcaklarda burun kanamalarına dikkat28 Temmuz 2025 Pazartesi 15:58
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43