• BIST 9418.52
  • Altın 4263.207
  • Dolar 39.7508
  • Euro 46.5049
  • Bursa 18 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

AİHM'den Fransız hasta için ötanazi kararı

AİHM'den Fransız hasta için ötanazi kararı
PARİS - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Fransa'da uzun süredir komada olan Vincent Lambert ile ilgili Fransız Danıştayı'nın verdiği kararı onadı. Mahkeme, Lambert'e verilen yaşam desteğin

PARİS - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Fransa'da uzun süredir komada olan Vincent Lambert ile ilgili Fransız Danıştayı'nın verdiği kararı onadı. Mahkeme, Lambert'e verilen yaşam desteğinin kesilmesine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bugün açıkladığı kararında bitkisel hayattayken yaşam desteğinin kesilmesinin yaşam hakkının ihlali olmadığına hükmetti. AİHM Başkanı Dean Spierlmann, Danıştay'ın 'Lambert'in bakımının durdurulması' yönünde verdiği kararın uygulanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yaşam hakkını belirleyen 2'nci maddesinin ihlali anlamına gelmeyeceğini açıkladı. Fransa'nın insan haklarını ihlal etmediğine karar verildi. Doktorların görüşlerinin karara yeterince yasal bir çerçeve oluşturduğu aktarıldı.

AİHM'nin kararını 'skandal' olarak değerlendiren Lambert'in annesi Viviane Lambert ise üzgün olduğunu ancak mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini söyledi. Türk hakim Işıl Karakaş'ın da yer aldığı 17 yargıçlı Büyük Dairesi'de görülen duruşmada 5 hakim ise karara itiraz etti.

38 yaşındaki Vincent Lambert 2008 yılında geçirdiği motosiklet kazasının ardından komaya girmişti. 6 yıldır süren Vincent Lambert davasında, doktorların hastanın fişinin çekilerek, suni nemlendirme ünitesi ile yavaş yavaş hayatına son verilmesi kararını Lambert'in eşi, kardeşleri ve yeğeni onaylarken, anne ve babası buna şiddetle karşı çıkıyordu. Fransa'da Danıştay geçtiğimiz yıl aldığı kararlar Lambert için ötanazi kararı vermiş, AİHM ise Danıştay'ın kararını durdurmuştu.

Fransa'da 2005 yılında çıkarılan 'pasif ötanazi' yasası ile uzun süren tedavi ve çabalara yanıt vermeyen ve artık hiçbir umudu kalmayan hastaların ölümüne ailesinin rızasıyla izin verilmesine yeşil ışık yakılmıştı. CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Trump: 'Bombayı ellerinden aldık"23 Haziran 2025 Pazartesi 08:31
  • İran halkı sokakta: "Teslimiyet yok, ABD ile savaş"23 Haziran 2025 Pazartesi 07:18
  • Suriye'de kiliseye saldırı: 20 kişi öldü23 Haziran 2025 Pazartesi 06:24
  • İran’da MOSSAD operasyonu21 Haziran 2025 Cumartesi 10:33
  • Kremlin: 'Rejim değişikliği kabul edilemez"20 Haziran 2025 Cuma 11:36
  • İran, Beerşeba kentini vurdu20 Haziran 2025 Cuma 10:31
  • ABD ve Almanya'dan İsrail’e 14 uçak yardım20 Haziran 2025 Cuma 08:53
  • İran'dan İsrail'e balistik füze saldırısı: 65 yaralı19 Haziran 2025 Perşembe 10:53
  • İsrail nükleer tesislere saldırdı19 Haziran 2025 Perşembe 10:42
  • Trump: "Yapabilirim de, yapmayabilirim de"18 Haziran 2025 Çarşamba 18:55
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43