• BIST 11468.07
  • Altın 4986.88
  • Dolar 41.3586
  • Euro 48.8168
  • Bursa 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 10 °C

ABD'den İran'a "siber hırsızlık" yaptırımı!

ABD'den İran'a "siber hırsızlık" yaptırımı!
IRGC saldırılar için Mabna Enstitüsünü kullandı...

ABD yönetimi, siber saldırılarla fikri mülkiyet ve veri hırsızlığı yaptıkları gerekçesiyle İran'ın Mabna Enstitüsünü ve 10 vatandaşını yaptırım listesine ekledi.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisinden (OFAC) yapılan açıklamada, aralarında Amerikan üniversitelerinin de bulunduğu yüzlerce eğitim kuruluşu ve bir medya şirketinden finansal çıkar sağlamak amacıyla siber saldırılarla veri hırsızlığı yapan İranlı 10 kişi ve 1 kuruluşa yaptırım uygulanacağı bildirildi.

Yaptırım listesine eklenen Mabna Enstitüsünün, 2013 yılında siber saldırılar yoluyla yurt dışındaki bilimsel çalışmaları İran'daki üniversitelere ve araştırma merkezlerine temin etmek için kurulduğu belirtilen açıklamada, saldırıya uğrayan kuruluşlar arasında 144 ABD üniversitesinin olduğu vurgulandı.

Mabna Enstitüsünün diğer ülkedeki üniversitelerden de veri hırsızlığı yaptığı öne sürülen açıklamada, bu ülkeler Avustralya, Kanada, Çin, Danimarka, Finlanda, Almanya, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Malezya, Hollanda, Norveç, Polonya, Singapur, Güney Kore, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye ve Birleşik Krallık olarak sıralandı.

Yaptırım listesine alınan şahısların çoğunu da Mabna Enstitüsünün çalışanları ve taşeronları oluşturdu. 

Bu kişilerin isimleri, Gholamreza Rafatnejad, Ehsan Mohammadi, Seyed Ali Mirkarimi, Mostafa Sadeghi, Sajjad Tahmasebi, Abdollah Karima, Abuzar Gohari Moqadam, Roozbeh Sabahi, Mohammed Reza Sabahi ve Behzad Mesri olarak açıklandı.

"IRGC saldırılar için Mabna Enstitüsünü kullandı"

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Sigal Mandelker, konuya ilişkin açıklamasında, ABD'nin mülkiyet haklarının çalınmasına müsamaha gösterilmeyeceğini belirterek, "İran, ABD ve ortaklarına karşı kötü niyetli siber faaliyetler yürütüyor. 

İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), siber saldırılar için yüzlerce üniversitenin sistemine veri çalmak amacıyla gizlice giren Mabna Enstitüsünü kullandı." ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yapay zeka 'Halisülasyon' görüyor!27 Ağustos 2025 Çarşamba 15:45
  • Siber zorbalığı hafife almayın26 Ağustos 2025 Salı 19:57
  • Yapay zekayla dertleşirken dikkat25 Ağustos 2025 Pazartesi 16:16
  • Dijital çağın yorgunlarıyız!23 Ağustos 2025 Cumartesi 13:37
  • Her tarayıcı uzantısı masum değil22 Ağustos 2025 Cuma 14:52
  • Dijital içerikler dopamini sömürüyor!22 Ağustos 2025 Cuma 14:25
  • Sahte yatırımlar gerçek zararlara dönüşüyor22 Ağustos 2025 Cuma 14:07
  • Kullanıcıların ortak derdi: Reklamlar20 Ağustos 2025 Çarşamba 14:22
  • Kimlik avı saldırıları %38,4 arttı16 Ağustos 2025 Cumartesi 22:23
  • Ergenlerde ekran süresi 9 saati buluyor!05 Ağustos 2025 Salı 14:23
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43