• BIST 9423.75
  • Altın 4248.685
  • Dolar 39.7466
  • Euro 46.1764
  • Bursa 32 °C
  • İstanbul 30 °C
  • Ankara 30 °C

ABD Savunma Bakanı: Nükleer pala şakırdatan Rusya bedelini öder

ABD Savunma Bakanı: Nükleer pala şakırdatan Rusya bedelini öder
BERLİN - Yarın Brüksel´de düzenlenecek olan NATO Güvenlik Konferansı öncesi Almanya´yı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, "Rusya´yla ne soğuk, ne de sıcak savaş istiyoruz. Ama gerek

BERLİN - Yarın Brüksel'de düzenlenecek olan NATO Güvenlik Konferansı öncesi Almanya'yı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, "Rusya'yla ne soğuk, ne de sıcak savaş istiyoruz. Ama gerekirse ağır silahları sınıra yerleştiririz." uyarısında bulundu.

Doğu Ukrayna krizi ABD ile Rusya arasındaki gerilimleri artırırken, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, yarın Brüksel'de yapılacak olan NATO Güvenlik Konferansı öncesi Almanya'ya gelerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'nükleer pala şakırdatmayı bırak' şeklindeki eleştirisini sürdürdü. Putin'in silah deposundaki nükleer füzeleri artırma yönündeki tehditlerine sert tepki gösteren Carter, "Rusya'yla ne bir soğuk savaş, hele ki ne de bir sıcak savaş yapmak istiyoruz." ama Rusya'yla sınırı olan Doğu Avrupa ülkelerine 'gerekirse ağır silahların yığılabileceği' restini de çekti.

Berlin'de Almanya Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen tarafından askeri törenle karşılanan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, basına kapalı olarak ikili görüşmelerde bulundu. Von der Leyen-Carter ikilisi daha sonra ise Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ndeki Münster şehrinde konuşlandırılan Almanya-Hollanda ortak askeri birliklerini ziyaret etti. Ukrayna krizinde arabulucu Almanya'ya yapılan ziyaret Avrupa Birliği üyesi ülkelerle NATO ülkeleri tarafından dikkatle takip edilirken, Carter'in Rusya'ya karşı bir 'yıldırma (gözdağı) konsepti' önermesi ise gündeme damgasını vurdu. Buna göre, Rusya tehdidine karşı NATO üyesi Doğu Avrupa ülkelerinde hızlı müdahale birlikleri oluşturularak bölgeye konuşlandırılacak. Nükleer silahları gündeme getiren Rusya'ya misilleme olarak ise yine aynı ülkelere ağır silahlar da yerleştirilecek.

"NATO'YA ÇAĞRI YAPTI: BİRLİKTE HAREKET ŞART"

Berlin'de yaptığı açıklamada, NATO müttefiklerine çağrıda bulunan Ashton Carter, "Yeni tehditlere karşı birlikte hareket etmeliyiz." dedi. Soğuk Savaş dönemine geri dönülmesini istemediklerinin de altını çizen ABD Savunma Bakanı, Rusya'nın tehditlerine yönelik "reaksiyonlarının Soğuk Savaş istedikleri şeklinde algılanmamasını" istedi. Vladimir Putin'in nükleer silah açıklaması sonrası NATO askeri birlikleri doğu Avrupa topraklarında 14 bin askerin katılımı ile geniş bir tatbikat düzenlemişti.

Doğu Avrupa'ya NATO kapsamında ağır silahların yerleştirilmesi planlarını yalanlamayan Carter, "bunun tatbikat amaçlı olduğunu" iddia ederek mevcut savaş konseptiyle ilgili "şu an sadece plan aşamasında olduklarını" sözlerine ekledi. Rusya'ya gözdağı vermeyi hedefleyen plan kapsamında Rusya'nın Avrupa sınırına yaklaşık 5 bin askerin konuşlandırılması düşünülüyor. Almanya Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in de Avrupa'nın doğu sınırlarına asker ve ağır silahların kaydırılmasını öngören askeri planı desteklediği biliniyor.

ABD'NİN ALMANYA'DA NÜKLER SİLAH DEPOSU VAR

Rusya'ya AB tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlardan da bahseden ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, bu ülkeye yapılan yaptırımların devam etmesi gerektiğini söyleyerek "Bu şekilde Rusya'nın saldırgan tutumunun ücreti de artacaktır." dedi.

Carter'in sert çıkışları sonrası ABD'nin Almanya'nın Rheinland-Pfalz Eyaleti'nin Büchel şehrinde bulunan tek atom silah deposunun akıbetinin ise ne olacağı sorusu da gündemde tartışmaya açıldı.

Başbakan Angela Merkel geçmişte yaptığı bir açıklamada ilgili silah deposunun kapatılacağının sinyallerini vermişti. Doğu Ukrayna'daki ayrılıkçı silahlı güçlere destek veren Rusya'nın Avrupa'yı tehdit eden açıklamaları ile nükleer silahların kullanımı tartışmaları da bir kez daha gündeme geldi. Merkel'in bu konuda nasıl bir tavır takınacağı ise merakla bekleniyor. CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Trump: 'Bombayı ellerinden aldık"23 Haziran 2025 Pazartesi 08:31
  • İran halkı sokakta: "Teslimiyet yok, ABD ile savaş"23 Haziran 2025 Pazartesi 07:18
  • Suriye'de kiliseye saldırı: 20 kişi öldü23 Haziran 2025 Pazartesi 06:24
  • İran’da MOSSAD operasyonu21 Haziran 2025 Cumartesi 10:33
  • Kremlin: 'Rejim değişikliği kabul edilemez"20 Haziran 2025 Cuma 11:36
  • İran, Beerşeba kentini vurdu20 Haziran 2025 Cuma 10:31
  • ABD ve Almanya'dan İsrail’e 14 uçak yardım20 Haziran 2025 Cuma 08:53
  • İran'dan İsrail'e balistik füze saldırısı: 65 yaralı19 Haziran 2025 Perşembe 10:53
  • İsrail nükleer tesislere saldırdı19 Haziran 2025 Perşembe 10:42
  • Trump: "Yapabilirim de, yapmayabilirim de"18 Haziran 2025 Çarşamba 18:55
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43