• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • Bursa 5 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

'Kalbin tekrar sevecek'

'Kalbin tekrar sevecek'
Her gün organ bağışı bekleyen 3 kişi hayatını kaybediyor

Koç Üniversitesi Hastanesi ve Zeytinburnu Belediyesi işbirliğiyle 03-09 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen Organ Bağışı Haftası kapsamında Kazlıçeşme Kültür Merkezi'nde "Kalbin Tekrar Sevecek" başlıklı etkinlik düzenlendi. Semavi dinler açısından da organ bağışının değerlendirildiği etkinlikte, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Yeşilyurt, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Koç Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Devrim Öztemel, Ermeni Patrikhanesi'nden Episkopos Sahak Maşalıyan, Rum Patrikhanesi'nden Metropolit Elpidoforos Lambriniadis, Musevi Cemaati'nden Haham İzak Alaluf, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Musa Bilgiç ve oyuncu Zeynep Beşerler katıldı.

Koç Üniversitesi Hastanesi, Organ Bağışı Haftası kapsamında Zeytinburnu Belediyesi işbirliğiyle, 08 Kasım 2018 Perşembe günü "Kalbin Tekrar Sevecek" adlı bir etkinliğe imza attı. Her gün organ bağışı bekleyen 3 insanın hayatını kaybettiğine vurgu yapılan etkinlikte, Türkiye'deki organ bağışının yaygınlığı ve sayıyı artırmaya yönelik bilgiler aktarılırken, organ bağışının hastalar için önemine dikkat çekildi.

Semavi dinler açısından da organ bağışının değerlendirildiği etkinlikte katılımcılarla buluşan Sağlık Bakanlığı Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Sayın Dr. İhsan Özdemir, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Yeşilyurt, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Koç Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Devrim Öztemel, Ermeni Patrikhanesi'nden Episkopos Sahak Maşalıyan, Rum Patrikhanesi'nden Metropolit Elpidoforos Lambriniadis, Musevi Cemaati'nden Haham İzak Alaluf, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Musa Bilgiç ve Türk sinema ve dizi oyuncusu Zeynep Beşerler, organ bağışıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın: "Organ bağışı kutsaldır."

Organ Bağışı Haftası kapsamında Zeytinburnu Belediyesi'nin düzenlediği "Kalbin Tekrar Sevecek" adlı etkinliğe katılan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da organlarını bağışlayacağını açıkladı. Organ bağışının önemini vurgulayan Aydın, "Öncülük olması için ben de organlarımı bağışlama sözünü verdim. Bunun için yasal prosedürleri yerine getireceğim," diye konuştu. Organ bağışı yapmanın önemini vurgulayan Murat Aydın, "Düzenlenen bu organizasyonun bir tarafında da Zeytinburnu Belediyesi var. Biz de belediyeyi temsilen bu konuda elimizi taşın altında sokmak istiyoruz. Bu bağlamda Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa bir çalışma başlattık. Organ bağışı kutsaldır. Öncülük olması için ben de organlarımı bağışlama sözünü verdim. Bunun için yasal prosedürleri de yerine getireceğim. Bizim kültürümüzde sadaka-i cariye vardır. Yani öldükten sonra devam edecek olan güzellikler, hayırlar, işte ben konuyu bu minvalde değerlendiriyorum. Koşullar uygunsa ben de şimdiden seve seve organ bağışı yapmaya hazırım," şeklinde konuştu.

Koç Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Devrim Öztemel: "Canlı organ bağışında dünya birincisi, kadavradan organ bağışında sonuncuyuz."

"Kalbin Tekrar Sevecek" adlı etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmasında organ bağışı konusunda büyük bir paradoks yaşandığına vurgu yapan Koç Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Devrim Öztemel; "2017 yılında açıklanan 'Uluslararası Organ Bağışı ve Nakli Kayıt Sistemi' verilerine göre her 1 milyon nüfus başına 47.5 canlı organ bağışıyla dünya birincisiyiz. Ancak bu birinciliğin sebebinin toplumsal dayanışmadan ziyade mecburiyet gibi gözüktüğünü söylemek mümkün. Kadavradan bağışların az olması nedeniyle yakınlarımızı hayata bağlayabilmek için bizler donör olmak zorunda kalıyoruz. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan yapılan kadavradan organ bağışlarında 2017 yılında her 1 milyon nüfus için 6.8 bağışla listenin sonlarındayız," dedi.

Dr. Devrim Öztemel: "Kendi organlarımızı bağışlıyoruz ama yakınlarımızın kaybı sonrası onların organlarını vermekten çekiniyoruz."

Beyin ölümü kavramına dair bilgisizlik olduğuna değinen Dr. Devrim Öztemel; "Beyin ölümü bitkisel hayat ile karıştırılıyor. Ailelerin karşısına organ bağışı talebiyle çıkmadan önce bu kavramlarla bir aşinalığının, ön bilgilerinin olmasının yeni hayatlara ve yeni umutlara vesile olmakta büyük avantaj sağlayacağını düşünüyoruz. Toplumsal eğitim ve farkındalığı artırmak için sürekli bir çaba göstermemiz gerektiğinin farkındayız. Beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastanın yakınlarını, o karar anına gelmeden çok daha önce, sağlıklı zamanlarda organ bağışının önemi konusunda eğitmenin önem taşıdığını biliyoruz. Bu nedenle, başta Zeytinburnu Belediyesi olmak üzere bizi destekleyen tüm kurumlara teşekkür ediyoruz. Koç Üniversitesi Hastanesi olarak bu konuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz,"dedi.

Sağlık Bakanlığı Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. İhsan Özdemir'in her yıl organ beklerken 2.500 kişinin hayata veda ettiği gerçeğine vurgu yaparak başladığı konuşmasının devamında, etkinliğe katılan dini temsilciler de konuşmalarında organ bağışının önemine dikkat çekti.

İstanbul İl Müftü Yardımcısı Musa Bilgiç, İslam inancına göre organ nakli yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Organ bağışının yaşadığımız dünyada daima var olması gereken bir iyilik hareketi olduğuna değinen Ermeni Patrikhanesi Episkopos'u Sahak Maşalıyan, "Ateş düştüğü yeri yakar. Acılar okyanusun bir damlasıdır. İnsanlığın kardeşliği bilimsel ve ispatlanabilir durumdadır. Bu sebeple organ nakli kutsaldır," ifadelerini kullandı. "Kanımızı bağışlayabiliyorsak, dini açıdan organlarımızı da bağışlayabiliriz," diyen Rum Patrikhanesi Metropolit'i Elpidoforos Lambriniadis, bir insanın vatanı için kanını seve seve dökerken, aynı duyarlılığı organ bağışında da gösterebileceğini ifade etti. Musevi Cemaati Haham'ı İzak Alaluf ise, organ bağışında en büyük engelin bilgisizlik olduğuna, bu sorunun da ancak eğitimle aşılabileceğine işaret etti.

Protokol konuşmalarının ardından organ nakli olmuş ve organ nakli bekleyen kişiler duygularını dile getirirken, programın sonunda Kazlıçeşme Kültür Merkezi'nin bahçesinde günün anısına fidan dikimi gerçekleştirildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sosyal medya meslekleri de belirliyor16 Mart 2024 Cumartesi 11:01
  • Ramazan’da en hayati besin su16 Mart 2024 Cumartesi 09:25
  • Her 10 kadından biri endometriozis15 Mart 2024 Cuma 14:01
  • Frontotemporal demans nasıl teşhis edilir15 Mart 2024 Cuma 12:47
  • Göz siniri felcine dikkat15 Mart 2024 Cuma 11:40
  • Alerjide doğru tanı önemli15 Mart 2024 Cuma 10:49
  • Ramazan’da bu besinlere dikkat15 Mart 2024 Cuma 10:40
  • Akciğer nodülleri neden olur?15 Mart 2024 Cuma 10:33
  • Müsilaj Marmara’ya geri mi döndü?15 Mart 2024 Cuma 09:15
  • Alerji kabusunuz olmasın15 Mart 2024 Cuma 09:10
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78