• BIST 8886.87
  • Altın 2239.383
  • Dolar 32.3397
  • Euro 35.1137
  • Bursa 16 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Ebeveynler dikkat!

Ebeveynler dikkat!
Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken altı nokta

Akıllı telefonların güvenliğini ihmal etmeyin   

Okulların açılmasıyla birlikte öğrenciler için eğitim süreci yeniden başladı. Anne babalar akıllı telefonlar sayesinde çocuklarıyla kolayca iletişim kurmayı planlarken, çocuklar için cep telefonları oyun oynamak ya da sosyal medyayı takip etmek anlamına geliyor. 

 

Siber zorbalıktan dolandırıcılığa kadar birçok alanda çocukları hedef alan tehditler bu dönemde  göz ardı edilmemeli diyen siber güvenlik şirketi ESET, ebeveynlerin ve öğrencilerin akıllı telefonları nasıl güvenle kullanabileceklerine yönelik ipuçlarını paylaştı. 

 

İlk adım güvenli parola ve şifre oluşturmaktan geçiyor 

İyi oluşturulmuş parolalar savunma hattının ilk adımını oluşturur. Çocukların eğitim, iletişim ya da eğlence için kullandıkları farklı uygulamalar zamanla  bir çok verinin de depolandığı mecralar haline dönüşür. Bu nedenle veliler, çocuklarına doğru güvenlik alışkanlıklarını öğretirken parola oluşturma konusuna da özen göstermelidir. Telefonlarda birden fazla uygulama kullanmaya başlayan çocukların hatırlamaları gereken şifre ve parola sayısı da  arttığı için parola yöneticisi kullanmak doğru ve  pratik bir çözüm olacaktır. 

 

Ekran kilidi kullanın 

Ekran kilidi kullanmak bir savunma hattının önemli bir parçasını oluşturur. Ekran kilitleri, rastgele kişilerin cihazlara erişmesini engeller. Bu, çocuğunuza  akıllı telefonunu aldığınızda yapmanız gereken ilk işlemlerden bir tanesidir. Özellikle, akıllı telefonlar güvenli olmayan alanlara bırakıldığında, ilgisiz kişiler özel mesajları görüntüleyebilir, telefon içindeki  uygulamalar arasında dolaşabilir; elde ettikleri verileri siber zorbalık için kullanılabilirler. Telefonlarda  geçiş kodları, desen kilitleri, biyometrik kilitler gibi kullanılabilecek çok sayıda kilit seçeneği bulunmaktadır. Farklı kilit seçenekleri bir arada kullanılabilir. En uygun kombinasyon, biyometrik kilit ve şifre gibi iki farklı kimlik doğrulama faktörünü kullanmak olacaktır.

 

İyi bir güvenlik çözümü kullanın 

Bir sonraki adım, çocukların telefonlarında iyi  bir güvenlik çözümü kullanmak olmalıdır. Güvenlik yazılımları çocukların telefonlarını bir çok tehdit türünden koruyabilir, tehlikeli yazılımların bulaşmasını engelleyebilir. 

 

Cihazımı bul, bilgileri sil

Çocuklar telefonlarını olmadık bir yere bırakabilir hatta kaybedebilirler. Böyle bir durumla karşılaşıldığında önlem olarak, "cihazımı bul" seçeneğinin kurulu ve etkin olması en iyisidir. Android ve iOS işletim sistemleri, akıllı telefon üreticileri bu kapsamda  kendi çözümlerini sunuyorlar. Hangi seçeneği tercih ederseniz edin, telefonu çocuğunuza vermeden önce bu uygulamanın çalışır durumda olduğundan emin olun. Telefonu bulamamanız durumunda, bir ek önlem olarak, çocuğunuzun telefonundaki bilgilere uzaktan erişip silebilirsiniz. Bu çözüme iyi bir güvenlik yazılımı kullanarak da sahip olabilirsiniz. 

 

Ebeveyn kontrol uygulamaları  

Ebeveynlerin çocuklara sınır koyma, çocukları kontrol etmeye yönelik  tutum ve davranışları farklılık gösteriyor. Bazı ebeveynler internet kullanımında çocuklarına hoşgörülü davranırken, diğerleri yasakları benimseme eğiliminde olabiliyor. Ebeveyn kontrol (Parental Control) çözümleri, çocuklara cep telefonlarını kullanmaları için yeterli özgürlük verirken, ebeveynlerin çocukların faaliyetlerini izlemeleri ve onlara internette doğru sınırlar koymaları için kullanışlı bir araç da olabilir. Anne babalar bu uygulamaları kullanarak  zaman sınırları belirleyebilir; kötü amaçlı ve yaşa uygun olmayan içeriği filtreleyebilirler. Çocuklarının online etkinliklerini takip edebilir; internette geçirilen süre, oyunlar ve içerik türleri için kurallar oluşturabilirler.

 

Çocuklarınızı eğitin, birlikte öğrenin  

Çocuklarınıza doğru siber güvenlik alışkanlıklarını aşılamak istiyorsanız onlarla interneti beraber keşfetmeye çıkın. Birlikte zaman geçirirken doğru alışkanlıkları kazanmalarına yardımcı olun, tehlikeler hakkında bilgi verin. Yapmaları ve yapmamaları gerekenler hakkında çocuklarınızla  konuşun. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kimlik avı saldırıları 2023'te arttı12 Mart 2024 Salı 11:39
  • Kadınları etkileyen siber tehditler11 Mart 2024 Pazartesi 10:18
  • Telefonunuzu bırakamamanızın 5 nedeni11 Mart 2024 Pazartesi 10:10
  • Sosyal medyada bunları paylaşmayın11 Mart 2024 Pazartesi 09:45
  • Dolandırıcılar KOBİ'leri hedef aldı09 Mart 2024 Cumartesi 10:04
  • Dolandırıcıların hedefi Oscar töreni08 Mart 2024 Cuma 13:34
  • Oyun satışları yükselişte07 Mart 2024 Perşembe 17:09
  • Warcraft Rumblede 4. sezon başlıyor06 Mart 2024 Çarşamba 15:16
  • Siber güvenlik uzmanı bulmak zorlaşıyor05 Mart 2024 Salı 12:29
  • Yükselen teknolojilerin işletmelere etkisi04 Mart 2024 Pazartesi 11:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78