• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Büyük ustaya veda

Büyük ustaya veda
Hakkı Devrim'e veda

Dil ustası, Türk basınının duayenlerinden Hakkı Devrim, Levent Camii'nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Kilyos'taki aile mezarlığında toprağa verildi. Hakkı Devrim'in cenaze törenine oğlu, menevi kızı, siyasetçi, gazeteci ve sanatçılar katıldı.

Türk basınının usta isimlerinden, yazar ve yayımcı Hakkı Devrim dün sabah evinde hayatını kaybetmişti. Bir süredir kanser tedavisi gören ve 87 yaşında hayata gözlerini yuman Hakkı Devrim için Levent Camii'nde bir cenaze töreni düzenlendi.

Cenaze törenine oğlu Serdar Devrim, manevi kızı Zeynep Çağlıyor, sanatçılar Mehmet Aslantuğ, Okan Bayülgen, gazeteciler Doğan Hızlan, Altan Öymen, Ertuğrul Özkök, Hıncal Uluç, Orhan Eriç, TÜSİAD'ın seçilmiş ilk kadın başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, YÖK eski Başkanı Erdoğan Teziç, yazar Sahrap Soysal, CHP Milletvekilleri Enis Berberoğlu ve Gürsel Tekin'in yanı sıra Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç katıldı.

Cenazeye katılan Doğan Hızlan "İnsan bir aziz dostunu, sevdiği bir insanı kaybediyor bu manevi bir acı. Ama bir acıdan daha acısı onun gibi iyi bir gazeteciyi kaybediyor. Ancak, Hakkı Devrim'i gazeteci parantezine almak doğru olmaz. Onunla başlayan Meydan Larousse ansiklopedisi Türkiye'de kaliteli ansiklopedinin başlangıç çizgisidir" dedi.

YÖK eski Başkanı Erdoğan Teziç de "Her yönüyle değerli bir basın mensubuydu. Bütün değerleri üzerinde taşımış bir gazeteciydi" diye konuştu.

"ANNEME KAVUŞTU"

Babasının olağanüstü bir baba olarak değerlendiren manevi kızı Zeynep Çağlıyor "Bize düşkünlüğüne ilkeleri, aklı, yönlendirme özellikleri birbiriyle bağdaşırdı. Bizim kendimizi beğendirmek istediğimiz, sonsuza kadar güvendiğimiz, hep sırtımızı dayadığımız özel bir babaydı. 8 senedir anneme kavuşmak derdindeydi kavuştu" dedi.

Hakkı Devrim'in gibi gazeteci olan oğlu Serdar Devrim de cenaze töreninde çok üzgündü. Serdar Devrim"Siz bir meslek ağabeyinizi ben ise hem babamı hem meslek ağabeyimi kaybettim.Uzun bir hastalık dönemi geçirdi. Ağrıya, sancıya acı çekme sırası gelmeden yatağında, çocuklarının yanında bize veda edip gitti. Üzgünüz ama tepkiler çok güzel. Bu da Hakkı beyin çok sevildiğini gösteriyor. Bu da arkada kalan çocukları olarak bizi çok mutlu ediyor" diye konuştu.

CHP Milletvekili Gürsel Tekin ise "Her şeyin kirlendiği gazetelerin de gazeteciliğin de kirlendiği bir dönemde kirlenmeden mesleğini bitiren önemli gazetecilerden bir tanesiydi kendisini rahmetle anıyorum" dedi.

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu da yaptığı açıklamada, "En keskin durumlarda bile müktedir kalmayı, sakin olmayı, terbiyesini korumayı, edepli itirazı öğretmesi açısından keşke eski mesleğimi icra ederken kendisinden yararlansaydım. Onun yolundan daha fazla gidebilseydim diyebileceğim örnek bir şahıstı" diye konuştu.

Hakkı Devrim, 1960'lı yıllarda, Yeni Sabah'ın "eli tavalı muzip kadın" fotoğrafıyla Türkiye'nin ilk dedikodu ve magazin köşesi "Fısıltı"nın, Sabiha Deren müstear isimli yazarıydı. Gazetesi, bu köşeyle İstanbul'un mutena semtleri Nişantaşı ve Kadıköy'de prestij yakaladı, tiraj artırdı. Sabiha Deren'in yazdıklarının Adnan Menderes dahil çok sayıda davacısı oldu, hiçbirinden ceza almadı. Hakkı Devrim, Sabiha Deren'in kendisi olduğunu, 40 yıl sonra katıldığı bir televizyon programında açıklamıştı.

TEK BAŞINA DİL KURUMU

Osmanlıca ve Türkçeye hâkimiyetiyle de tanınan Hakkı Devrim, Radikal'deki Cihannüma köşesinde, özellikle medyadaki Türkçe yanlışlarını ele alıp eleştiriyordu. Öyle ki, Ekşi Sözlük'te hakkında yazıldığı gibi, "Tek başına bir dil kurumu'ydu. Devrim'in genç kuşak arasındaki popülerliğe, Okan Bayülgen ile birlikte sunduğu Televizyon Makinası programıyla ulaştı. Yine Ekşi Sözlük'te, gençlik üzerindeki izdüşümü şöyle özetleniyor: "Bana aksi halleriyle büyükbabamı hatırlatan, nesli tükenmek üzere olan Türkçe polisi. Sözlüğü okuması durumunda hepimizi çaylak yapacak tatlı insan..."

HAKKI DEVRİM KİMDİR?

Hakkı Devrim, 1929 yılında Eskişehir'de doğmuştur. Aslen Kastamonu'ludur. Babası Tapu Müdürü Ruhi Beydir. Memur çocuğu olduğu için tayinlerle Ankara'da, Denizli'de, Bursa'da, Samsun'da bulunmuş. İlkokula Şehzadebaşı'nda gitti. Kabataş Erkek Lisesi'nden 1947 yılında mezun oldu. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

1950 yılında İstanbul Radyosu söz ve temsil yayınlarında reji asistanı olarak çalışmaya başladı ve bu görevini 4 yıl devam ettirdi. 1952 yılında "Son Saat" gazetesinde röportaj yazarı olarak çalışmaya başladı. 1954 yılında Tercüman gazetesinde çalıştı. Daha sonra Havadis, Yeni Sabah, Ege Ekspres ve Tasvir gazetelerinde çeşitli görevlerde bulundu. Yeni Sabah'ta genel yayın yönetmenliği yaptı; "Fısıltı" köşesinin yazarıydı.

50 yıl önce 1960'lı yıllarda Yeni Sabah gazetesinde "Fısıltı" köşesinde "Sabiha Deren" adıyla dedikodu ve magazin köşesi yazarlığı yaptı.

1965 yılında Meydan Dergisi'nin kurucuları arasında yer aldı. Meydan Larousse ansiklopedisinin genel yayın müdürlüğünü yaptı. 1973 yılında, arkadaşlarıyla birlikte Kaynak Kitaplar Yayınevi'ni kurdu.

1990 yılında Doğan Yayın Grubu'nda gazeteciliğe döndü ve tanıtım (promosyon) programlarında yer alan ansiklopedilerin hazırlanmasına yardımcı oldu. 1995 yılında Posta gazetesinde "Telaynak" adlı köşe yazarlığı yaptı. CNN Türk'te "Hakkıyla Sohbet" ve "Günbegün" adıyla sohbet programları hazırladı ve sundu. CNN Türk'te Haber Makinası programında görev yaptı. 1996 yılından sonra Radikal gazetesinde 2011 yılı eylül ayına kadar köşe yazarlığı yaptı.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 23 Nisan'da yürek burkan görüntü23 Nisan 2024 Salı 13:28
  • Dünya çocukları Taksim'de23 Nisan 2024 Salı 11:50
  • Ümit Özdağ'dan 23 Nisan mesajı23 Nisan 2024 Salı 11:17
  • Bakan Tekin, çocuklarla Anıtkabir'de23 Nisan 2024 Salı 10:59
  • Devlet erkanı Anıtkabir’de23 Nisan 2024 Salı 10:55
  • Terörle mücadele devam ediyor23 Nisan 2024 Salı 09:41
  • Yasadışı silah ticareti deşifre edildi23 Nisan 2024 Salı 09:35
  • Bakan Tekin'den "23 Nisan" mesajı22 Nisan 2024 Pazartesi 14:57
  • Erdoğan, Reşid ile görüştü22 Nisan 2024 Pazartesi 14:53
  • Bahçeli'den DEM Parti açıklaması22 Nisan 2024 Pazartesi 14:49
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78