• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Bursa 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C

Yorayım hemen uyusun demeyin

Yorayım hemen uyusun demeyin
Düzenli fiziksel aktivite yapan çocuklar daha kolay uyuyor!...

Çocuklarda uyku düzeninin kritik bir öneme sahip olduğunu, çünkü büyüme, gelişim ve genel sağlık üzerinde etkin bir rolde bulunduğunu ifade eden uzmanlar, doğru uykunun öğrenme performansının en önemli temellerinden birini oluşturduğunu da söylüyor.

Çocuklarda düzenli fiziksel aktivitenin uyku kalitesini arttırdığının bilindiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Fiziksel hareket içerisinde olan çocukların stres seviyelerinde azalma olduğu görülüyor, enerjilerinin vücuttan atılmasıyla da ortaya çıkan yorgunlukla birlikte uykuya geçiş kolaylaşıyor.” dedi.

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocuklarda fiziksel aktivite ve uyku düzeni ilişkisini değerlendirdi.

“Çocuklarda uyku düzeni kritik bir öneme sahip”

Çocuklarda uyku düzeninin kritik bir öneme sahip olduğunu, çünkü büyüme, gelişim ve genel sağlık üzerinde etkin bir rolde bulunduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Doğru uyku zihinsel ve fiziksel sağlığı desteklemenin yanı sıra öğrenme performansının en önemli temellerinden birini oluşturuyor.” dedi.

“Çocuklarda düzenli fiziksel aktivitenin uyku kalitesini arttırdığı biliniyor”

Çocuklarda düzenli fiziksel aktivitenin uyku kalitesini arttırdığının bilindiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Fiziksel hareket içerisinde olan çocukların stres seviyelerinde azalma olduğu görülüyor, enerjilerinin vücuttan atılmasıyla da ortaya çıkan yorgunlukla birlikte uykuya geçiş kolaylaşıyor. Düzenli fiziksel aktivite veya egzersiz yapan çocukların uyku düzeni daha rahat oluşturuluyor ve uykuya dalmaları daha kolay oluyor. Uykusuzluk ve uykusuzluğa bağlı problemleri de ortadan kaldırıyor.” diye konuştu.

“Aktivite saatlerine ve yoğunluğu dikkat edilmeli”

Aktivite saatlerine ve yoğunluğuna dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, şöyle devam etti:

 “Yoğun fiziksel hareketler uyku öncesinde yapılırsa uykuya dalmada sıkıntı yaşanmasına neden olabilir. Düzenli fiziksel aktivite; metabolizmayı arttırır, kan dolaşımını hızlandırır, vücuttaki oksijen artışını da sağlayarak genel enerji seviyelerini yüksek tutar. Dayanıklılıkları da artan çocukların gün içerisinde yaptığı aktivitelerinden de maksimum verimi almalarını sağlamış olur. Ancak aktivite sürelerinin aşırıya kaçmaması, dinlenme aralarının da gözetilmesi oldukça önemlidir”. 

“3 ile 5 yaş arasındaki çocuklar en az 3 saat fiziksel hareket içerisinde bulunmalı”

Fiziksel aktivitelerin yaş gruplarına göre ve çocukların bireysel arzu ve isteklerine göre ayarlanması gerektiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “3 ile 5 yaş arasındaki çocukların en az 3 saat fiziksel hareket içerisinde bulunmaları öneriliyor. Kas ve motor gelişimini destekleyen fiziksel hareketler içeren oyunların kurulması hem fiziksel gelişimlerini destekliyor hem de çocukların oyun içerisinde öğrenme performansını da arttırarak oynadıkları oyundan maksimum keyif almalarını sağlıyor. Yaş büyüdükçe fiziksel hareketler çocuğun ilgi alanlarına göre yapılandırılmalı. Basit egzersizler ve kurslar ile özellikle ergenlik dönemi içerisinde olan çocukların gelişimleri ve sosyalleşmeleri bu doğrultuda desteklenmeli.” dedi.

“Ekran kullanımı fazla olan çocukların fiziksel aktivitelerinde azalma var”

Okul öncesi yaş grubunda fiziksel hareket günün büyük bir kısmını kaplasa da yaş büyüdükçe genel olarak fiziksel aktivitenin azaldığına işaret eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Özellikle ekran kullanımı fazla olan çocukların fiziksel aktivitelerinde oldukça azalma olduğu biliniyor. Ekran kullanımının, fiziksel aktivitenin ve masa başı etkinliklerin belli bir oranda gün içerisine paylaştırılması oldukça önemli. Fiziksel aktivitelerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta uyku ile ilişkisine dikkat edilmesidir. Uyku öncesinde yapılan fiziksel aktivite çocuğun uykuya geçişini zorlaştıracağı için uyku düzeni ve genel gelişimi üzerinde de olumsuz bir etki yaratacaktır.” şeklinde sözlerini tamamladı. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hava değişimi kalp krizini arttırır mi?26 Nisan 2024 Cuma 11:55
  • Spora başlamadan önce 3 öneri26 Nisan 2024 Cuma 11:07
  • Sınav stresi diş sıktırıyor26 Nisan 2024 Cuma 10:50
  • Sahte güneş gözlüklerine dikkat26 Nisan 2024 Cuma 09:20
  • Muhtarlık kurumuna gerek var mı?25 Nisan 2024 Perşembe 15:29
  • Yürüyüş yapmak depresyonu önlüyor25 Nisan 2024 Perşembe 12:32
  • Evlenme korkusu nedir?25 Nisan 2024 Perşembe 10:46
  • Alerjik hastalıklara dikkat25 Nisan 2024 Perşembe 10:36
  • Metabolizmanın patronu:Tiroid bezi24 Nisan 2024 Çarşamba 12:28
  • İlişkilerde en sık yapılan hata24 Nisan 2024 Çarşamba 11:31
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78