• BIST 8699.19
  • Altın 2915.78
  • Dolar 34.2591
  • Euro 37.4292
  • Bursa 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Yıldırım’da ‘duyarlı belediyecilik’ yaptık

Yıldırım’da ‘duyarlı belediyecilik’ yaptık
İsmail Hakkı Edebali, çok farklı bir Yıldırım meydana getirdiklerini belirtti

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Yıldırım’da 5 yılda yaptıkları hizmetlerle çok farklı bir Yıldırım meydana getirdiklerini belirterek, “Bütün fiziki hizmetler işin bir boyutu. Aslolan insandır. Duyarlı bir belediye olduğumuzu düşünüyorum. En önemlisi de o” dedi.

Bursa haber...

Yıldırım, çok fazla göç alan yapısıyla hizmet götürme anlamında zor bir ilçe. Bu ilçenin yöneticiliğini yapmak da bir o kadar zor. Yıldırım’ın kaptan koltuğunda son 5 yıldır İsmail Hakkı Edebali oturuyor. Sofra Sohbetleri’ne konuk ettiğimiz Edebali ile 5 yılın bilançosunu konuştuk. Yıldırım’ın yaptıkları hizmetler ile artık çok farklı olduğunu anlatan Edebali, vatandaşa dokunan hizmetlerin kendisi için en önemlisi olduğunu söylüyor ve bunu ‘duyarlı’ belediyecilik olarak tanımlıyor.

Bursa haber...

- Yıldırım 5 yıl içinde nasıl bir değişim gösterdi?

- 5 yıl öncesinin Yıldırım’ı değil. Çok farklı bir Yıldırım var. Artık yeni bir imar planı var. Bu imar planı ekonomik, sosyal, kültürel, psikolojik boyutuyla Yıldırım’ı geleceğe hazırlayan bir plan. Yani Yıldırım’a bir elbise biçmişiz artık. Bu imar planı için 3 yılım Ankara yollarında geçti. Yıldırım’ın okul ihtiyacı vardı. Biz o imar düzenini değiştirdiğimiz yerlerde 35 tane yeni okul yeri verdik. 4.5 yılda 30 yıllık kamulaştırma yaptık; bunun için 106 milyon lira harcadık. Kentsel dönüşümde de artık dokunabileceğimiz, kapısını açabileceğimiz, musluğundan su akan, elektriği olan, sosyal donatı alanları olan, güvenli, depreme dayanıklı, sağlıklı 812 konut ürettik. Altında da 12.000 metrekare ticari alan. Türkiye’de başka bir belediye bilmiyorum kendi bütçesinden bunu yapan. Bir kültürpark yaptık. Bursa’nın da sembolü olan yeşil ve suyu birleştirdiğimiz Sular Vadisi’nin açılışını yapacağız. Türkiye’nin en büyük spor kompleksini yaptık. Değirmenönü, Karapınar’da gençlik merkezi yapıyoruz. Türkiye’nin en büyük gençlik merkezi. Modern pazar alanları ile 20 tane mahalle konağı yaptık. Oralarda kadınlarımız meslek edindirme kurslarına gidiyorlar. Ücretsiz okul öncesi eğitim var buralarda. 19 Aile Sağlığı Merkezi yaptık. Türkiye’de en çok ASM yapan belediyeyiz. Kreşler yaptık.

ASLOLAN İNSAN

Bütün fiziki hizmetler işin bir noktası, ben onu sadece işin bir boyutu olarak görüyorum. Aslolan insandır. Çünkü dönüşüm sadece fiziken olmuyor, kafalarda da bir dönüşüm lazım. Duyarlı bir belediye olduğumuzu düşünüyorum. En önemlisi de o. Çok başarılı, çok hizmet üreten olabilir ama ‘duyarlı belediye’ tabiri benim daha çok hoşuma gidiyor.

Bursa haber...

DEVAM ETMEK İSTİYORUM

- Doktora tezinizde ‘Siyasi partilerde bir belediye başkan adayının akibeti maalesef sadece kamuoyu algısı, basın ve sosyal medya parametresine göre şekilleniyor’ demişsiniz. Sizin başarı parametreniz nedir, nasıl ölçülmeli?

- Belediye başkanlarının başarısını basında yer alması, medyanın tanıtımıyla, vatandaş nezdindeki algısıyla ölçüyoruz. Ve o algıda ya belediye başkanı başarısız veya başarılı olarak yansıyor. Doktora tezimde bir şehrin yaşam kalitesini gösteren 17 parametre var. Algı ve vatandaş memnuniyeti bir tanesidir. Ben şehrin ticaretinden, güvenliğinden de kendimi sorumlu tutabilmeliyim. Yani bir şehirde ‘güvenlik benim işim değil, eğitim benim işim değil, sağlık şu kurumun işi, ulaşım Büyükşehir’in’ dediğinde açtığın parka gelen insan huzurlu değilse park da güzel olmuyor. Biz kendi karnemizi çıkarıyoruz. Karnemizi görüp orada başarımızı sorguluyoruz.

ÜST LİGE ÇIKTIK

- Başarı sırrınızı 7 T ile açıklamışsınız. Tahayyül, tetkik, tahkik, takvim, tatbik, takip, tekâmül...

- Yıldırım zor bir yer. ‘Biz her şeyi hallettik’ diye bir şey yok. Yıldırım’ın biriken 50 yıllık sorunları vardı. Planlama, kentsel dönüşüm ve sosyokültürel faaliyetlerle 4,5-5 yılda çok yoğun bir şekilde çalışarak birçok alanda üst lige çıktığımızı düşünüyorum. Yıldırım çok daha gelişebilir çünkü o potansiyeli var.

- Gayrimenkul ve inşaat sektörünün prestiji olarak kabul edilen ve bu yıl 5.si gerçekleştirilen Sign Of The City Awards’da  ‘Kent ve Mimarlık Kategorisi En İyi Mimari Tasarım’ dalında ödül aldınız. Neler hissettiniz o anda?

- Kalıcı hizmet olabilmesi için bir işin orijinal olması lazım. Şehrin tarihine, dokusuna, geçmişine hitap edebilmesi lazım. Dolayısıyla buraya emek harcamak lazım ve tasarım gücünü zorlamak lazım. Biz tüm projelerimizde gelen tasarımcılarımıza da onu söylüyoruz. Orijinal olan her şey yıllar geçtikçe daha makbul, daha değerli olur. O tasarımın standartları olacak, o standartlar da taklit olmayacak.

Bursa haber...

Yıldırım’da ‘duyarlı belediyecilik’ yaptıkULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ’NDE YERİM HAZIR

- Aday gösterilmezseniz ne yapmayı düşünüyorsunuz?

- Aday gösterilmezsem yerim hazır. Doktoramı bitirdim, Uludağ Üniversitesi’nde ders vereceğim. Öğrenci-lerime ‘Mekân ve Kültür’ dersi veriyorum. Elbette edindiğimiz tecrübelerle hizmetlerimiz çok çok daha da iyi olur ama hiç kimse de vazgeçilmez değildir. Bir süre sonra belediye başkanları ‘ben olmazsam şehir batar’ moduna giriyor. Bu şehir bizim değil bizden sonrakilerin hakkıdır. Yani gelecek kuşakların emanetidir. Gelecek kuşaklar daha mutlu yaşasın diye çalışırsanız zaten ortaya doğru şeyler çıkar. Popülist projelerin hiç faydası yok.

- Doktora yapmaya nasıl zaman buldunuz?

- Çalışırken biraz dinlenme gibi de oldu benim için. Bir de merakım vardı. Şu an 95 öğrencim var. Tabii titrimizde belediye başkanı yazınca biraz daha dikkat ediyorlar. Pür dikkat dinliyorlar. Kuramsalını anlatıyorum ama pratiği de anlatmam lazım diyorum. Çünkü çocuklar sadece kitaptaki bilgilerle yetinmesinler istiyorum.

YILDIRIM’IN EMLAK RAYİÇ DEĞERLERİ ARTTI

- Emlakçılar sizi seviyor. Gayrimenkullerin değeri arttı diye...

- Bakın bu da bir karne notudur. Eğer o bölgede gayrimenkul değerini artırabilecek işler yaptıysanız anlam ifade eder. Yıldırım’ın emlak rayiç değerleri arttı. Bu bir başarı göstergesidir. Bazen faydalı işleri toplum benimsemiyor. Biz ona rağmen yapıyoruz. Bakın kentsel dönüşüm öyle basit bir konu değil, kentsel dönüşümü yapan belediye başkanı yıpranıyor. Ama ben orada algıyı düşünmüyorum. Şehrin ana sorunlarını çözmek gerek. Çünkü gelecek yıllarda o boş algıyı yapanlar sorgulanacak. İnanmadığım bir işi yapmak istemiyorum. Karşılığında belki oy kaybetme riski olsa bile onu göze alırım. Neden? Çünkü gelecektir. Sürdürülebilirlik kavramı önemli, o işin doğru olduğuna bugün karşı çıkan da yarın anlayacaktır.

Bursa haber...

YILDIRIMLILARIN İYİ GÜNÜNÜ DE KÖTÜ GÜNÜNÜ DE PAYLAŞIRIM

- Duyarlı belediye tanımını biraz açar mısınız?

- Konuşulmayan belki yazılı olmayan kurallar var, insanlara dokunan hizmetler, onlar unutulmaz. Paylaşım Atölyemiz var. Diyelim mobilyanızı değiştiriyorsunuz. ‘Çöpe atmayın’ diyoruz. Onu alıyor, onarıyoruz götürüp ihtiyaç sahibi aileye teslim ediyoruz. Hiç rencide etmeden. Şu ana kadar 42 bin kişiyi bizzat telefonla aramışımdır. Cenazeye otobüs gönderirim, her akşam cenaze evine yemek gönderirim. Evlenenleri, doğum yapanları ararım. Yani Yıldırımlıların iyi gününü de kötü gününü de paylaşırım. Bu bana göre Sular Vadisi Projesi’nden, Mevlana Mahallesi Projesi’nden de kıymetli. O projeleri yapan zamanla unutulur; ama hayatlarına dokunmak unutulmaz. Telefon açtığım insanlar karşıda ağlıyor ben de ağlıyorum. Görevdeyken eleştiriyi de alacaksınız, vatandaşın her sorununu hissedeceksiniz. Hissederek giderseniz o zaman kendinize de çekidüzen verirsiniz, kendinizi de sorgularsınız.

GAYRİMENKULLERİMİZ BORCUMUZUN 2 KATI

- Belediyeler mali açıdan sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Yıldırım’da durum nedir?

- Belediyeler kâr amaçlı şirketler değil. Belediye kamu hizmeti yapan, vatandaşının refah düzeyini artıran, hizmetler yapan kurumdur. Bu belediyenin mali yapısını da çok çok zorlayalım anlamına gelmiyor. Ama bu 5 yıllık süreç, bizim için 50 yıllık bir sıçramaydı. Biz görevi aldığımızda 199 milyon olan bütçeyi 452 milyona çıkardık. Evet şu anda borcumuz var. Bu kadar hizmetin bir maliyeti var ama bir taraftan da belediyeye gelir getirecek çalışmalar yaptık. Mevlana projemizde 812 konutun 210 tanesi vatandaşın, diğerlerini biz satacağız. Şu anda belediyenin sahip olduğu gayrimenkuller borcumuzun iki katıdır. Onun için gelecek yıllarımız rahat.

- Tekrar görev alırsanız Yıldırım’da neler yapmayı planlıyorsunuz?

- İlk dönem şehri tanıma, algılama, sorunları hissetme ve bunlarla ilgili projeler geliştirmeydi. Bunlar hep zaman aldı. Ama şimdi o zaman açısından biz çok avantajlıyız. Bundan sonraki 5 yıl içerisinde hızlıca neleri yapabileceğimizin alt yapısı var. Edindiğimiz tecrübe ile çok hızlı ilerleyeceğimizi düşünüyorum. Görev verilirse ve Yıldırımlı hemşehrilerimiz de yaptığımız hizmetleri takdir ederse, Yıldırım’ın turizmin gücünü, üretim gücünü ortaya çıkaracağımız projelerimizin alt yapısı var. Yerel yönetim başarısı ile iktidar olmuş bir partiyiz. Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığı zamanında İstanbul’u çöp dağlarından alıp, dünyada rekabet gücü olan en önemli merkez yapması, yerel hizmetin ve Cumhurbaşkanımızın vizyonudur. Biz de Bursa’da ve Anadolu’nun diğer şehirlerinde bu vizyonu sürdürüyoruz.

Bursa haber...

ZEYNEP BİZE ÇOK ŞEY VERDİ

Yıldırım’da ‘duyarlı belediyecilik’ yaptık- Yıldırım Belediye Başkanlığı size bir de evlat kazandırdı. Zeynep’ten de bahsedelim isterseniz...

- Ben hayatta hiçbir şeyin tesadüf olmadığını düşünüyorum. Hayat tevafuklarla doludur. Cenab-ı Hak o ağları ördü. Belediye Başkanlığımın ilk dönemiydi. Eşim Şükran Hanım, Çocuk Esirgeme Kurumu’na gitti, Zeynep’le tanıştı öyle başladı. Şimdi bizim evimizin neşesi gözbebeği haline geldi. Stresli bir görevdeyim. Sabah beni uğurlaması, arayıp beni sorması, ‘babamı özledim’ demesi stresimin yarısını alıyor. Biz çok mutluyuz. Zeynep 4 yıldan beri bizimle. Yasal olarak velayetimize geçirdik. Zeynep Edebali oldu. O bize daha çok şey verdi. Biz ona iyilik yapmadık o bize yaptı. Zeynep bize sevgiyi getirdi, çocukların eve bağlılıkları daha çok arttı. Çocukların onu sahiplenmesi beni çok mutlu ediyor. Biz Zeynep’e bir verdiysek, Zeynep bize on verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bursa'da senfoni günleri başladı04 Ekim 2024 Cuma 09:39
  • Mütareke etkinlikleri başlıyor02 Ekim 2024 Çarşamba 18:15
  • Bursa Şehir Tiyatrosu perdelerini aralıyor01 Ekim 2024 Salı 16:15
  • Osmangazi'de şenlik var01 Ekim 2024 Salı 15:56
  • Büyükşehir yaşlılara moral verdi01 Ekim 2024 Salı 15:55
  • Mudanya'da üretim artacak01 Ekim 2024 Salı 11:45
  • Türk bilim insanları Bursa’ya geliyor30 Eylül 2024 Pazartesi 12:25
  • Osmangazi'de Hasan Ali Yücel sergisi30 Eylül 2024 Pazartesi 11:18
  • MobilFest Mudanya'da30 Eylül 2024 Pazartesi 11:03
  • Baja Heyecanı Bursa’da yaşanacak25 Eylül 2024 Çarşamba 16:01
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78