• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Bursa 24 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C

Teknik destek dolandırıcılığı artıyor

Teknik destek dolandırıcılığı artıyor
Teknik destek dolandırıcılığını engellemenin 9 yolu...

Teknik destek dolandırıcıları, yıllardır düzmece teknik destek hizmeti sunup, insanların cihazlarında ya da yazılımlarında var olmayan sorunları çözüyorlar. Kurbanlarını bir dizi denenmiş ve test edilmiş sosyal mühendislik hilesini kullanarak parola ve finansal bilgileri gibi hassas verilerini paylaşmaya ya da para göndermeye ikna ediyorlar.  Dijital güvenlik şirketi ESET kullanıcıların kandırılmamak için nelere dikkat etmeleri gerektiğini dokuz maddede sıraladı. 

FBI'a göre 2021 yılında yalnızca ABD'de yaklaşık 24 bin kişi teknik destek dolandırıcılıkları yüzünden 348 milyon dolar kaybettiğini bildirdi. Bu  bir önceki yıla oranla yüzde 137'lik bir artış anlamına geliyor. Ayrıca birçok kurban dolandırıldığını açıklamak istemediğinden, olayın gerçek boyutu bilinen rakamlardan çok daha fazla. 

Microsoft tarafından 2021 yılında gerçekleştirilen başka bir araştırma ise küresel tüketicilerin beşte üçünün son 12 ayda bu tür bir dolandırıcılıkla karşılaştığını ve altı tüketiciden birinin ise dolandırılmaya devam ettiğini ve bu süreçte kişilerin genellikle para kaybettiğini ortaya sürüyor.

Günümüzde uygulandığı görülen bazı dolandırıcılık adımları

Kurban, yasal görünen bir alan adından, birkaç yüz dolarlık bir teknik servisin (örneğin bir garantinin) yakın zamanda ve otomatik olarak yenileneceğine dair uyarı içeren bir e-posta alır. Alıcıdan, ödeme yapmak istememesi durumunda, listelenen bir telefon numarası veya e-posta adresiyle iletişime geçmesi istenir. Kurban, açıklama/geri ödeme talebinde bulunmak için dolandırıcıları arar. Dolandırıcı, kurbanı uzak masaüstü protokolü (RDP) yazılımı indirmeye ikna eder, böylece kullanıcının cihazına erişebilir, teknik yardım alabilir ve geri ödemeyi işleme koyabilir. Dolandırıcı, geri ödeme yaptığını iddia eder ve kullanıcıdan işlemin başarılı olup olmadığını kontrol etmesi için bankacılık uygulamasında oturum açmasını ister. Böylece tehdit aktörü bu hesaba erişim sağlar.Dolandırıcı, çevrimiçi bankacılık hesabına girildikten sonra kurbanın ekranını dondurur veya hesaptan gizlice para aktarırken kullanıcıya boş bir ekran gösterir.

FBI tarafından paylaşılan başka bir yöntemde dolandırıcıların kurbanlarıyla ilk teması kurmak için pazarlama amacıyla aramadığına ancak onlara kısa mesaj veya e-posta gönderdiği belirtiliyor. Teknoloji firmalarının yanı sıra finans ve bankacılık kurumlarının, kamu hizmeti şirketlerinin ve hatta sanal döviz borsalarının temsilcileri gibi davranabiliyorlar. Çözmek için aradıkları "sorun" bir lisans veya garanti yenilemesi değil, güvenliği ihlal edilmiş bir e-posta veya banka hesabı ve hatta bir bilgisayar virüsü olabilir.

Dolandırıcılar kurbanı finansal hesaplarının ele geçirildiğine ve birikimlerini başka bir yere aktarması gerektiğine ikna edebilirler. Aynı RDP araçlarını kullanarak cihazlarının kontrolünü uzaktan ele geçirebilirler. Kurbanın banka hesabından para transferi yapmak için sanal para birimi hesapları açabilirler.

Teknik destek dolandırıcılıkları nasıl fark edilir ve engellenir?

İstenmeyen e-postalara doğrudan yanıt vermeyin veya gönderilen numaraları aramayın - şüpheniz varsa ilgili şirketi doğrudan arayarak kontrol edin.
Bilgisayar ekranınızda bir telefon numarası içeren bir açılır pencere veya hata mesajı görünürse numarayı arama dürtüsüne karşı koyun.
Birisi sizi arayıp bilgisayarınızda bir sorun olduğunu söylerse, telefonu kapatın.
Telefonla arayan temsilciler de dahil olmak üzere kişisel olarak tanımadığınız hiç kimseye uzaktan bilgisayar erişimi vermeyin.
Parolalarınızı kimseyle paylaşmayın.
Bilgisayarınıza uzaktan erişim sağlanırken banka veya finans hesaplarına giriş yapmayın.
Dolandırıcıların, kurbanlarını her zaman panik olmaya iterek acele kararlar vermeye zorladığını unutmayın. Buna karşı dikkatli olun ve sakin kalmaya çalışın.
Dolandırıcılık faaliyetlerinden endişe ediyorsanız, banka hesabı işlemlerinizi yakından takip edin.
Tüm cihazlarınızda iyi bilinen bir hizmet sağlayıcının güvenlik yazılımını kullanın.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bitcoin dolandırıcılığına dikkat18 Nisan 2024 Perşembe 12:42
  • Veri hırsızlarına dikkat17 Nisan 2024 Çarşamba 12:21
  • Fidye yazılımının kurbanı olmayın16 Nisan 2024 Salı 11:57
  • Sosyal medyada stresle mücadele15 Nisan 2024 Pazartesi 12:46
  • Call of Duty: Mobile’da 4. sezon başlıyor15 Nisan 2024 Pazartesi 12:42
  • Yazılım testinde güncel trendler08 Nisan 2024 Pazartesi 12:56
  • Fotoğraflarda ki zararlı yazılımlar08 Nisan 2024 Pazartesi 12:46
  • Burak Özçivit Pubg Mobile'de05 Nisan 2024 Cuma 13:30
  • Bayram öncesi dijital temizlik05 Nisan 2024 Cuma 12:34
  • En iddialı Steam oyunları04 Nisan 2024 Perşembe 13:34
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78