• BIST 9948.51
  • Altın 4238.84
  • Dolar 39.8238
  • Euro 46.9446
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 16 °C

Ramazanda ağız bakım uyarısı: "Alkollü gargaradan uzak durun"

Ramazanda ağız bakım uyarısı: "Alkollü gargaradan uzak durun"
Ramazanın gelmesiyle ağız ve diş bakımı hakkında yapılması gerekenleri anlatan Diş Hekimi Ece Çalışkan, alkollü gargara kullanmanın ağız kuruluğuna neden olabileceğini belirterek "Alkollü gargara yerine hafif tuzlu suyu tercih edebilirsiniz" dedi.

Ramazan haricinde de ağız diş sağlığımız çok önemli" diyen İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi (Dentaydın) Endodonti Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ece Çalışkan, "Çünkü hem sağlık hem sindirim sistemi ağızdan başlıyor. Dolayısıyla ağız sağlığımızı vücudumuzun genel sağlığından ayırmamak gerekiyor. Ramazanda uzun süren açlık ve susuzluk söz konusu. Özellikle susuzluk sebebiyle tükürük akış hızımızın azalması ve tükürüğün dişler üzerindeki koruyucu etkisinin azalması maalesef ağızdaki bakteriler için çürük oluşumunda bulunmaz bir ortam oluyor" açıklaması yaptı.

"Ağzımızı sık sık çalkalayabiliriz"

Çalışkan, "Özellikle rafine şekerli, karbonhidratlı, unlu mamüllerin çok tüketilmesi ve uzun süren tükürük akış hızının azalması, diş fırçalama eyleminin yapılamaması ve açlık gibi sebeplerle diş çürüklerimiz daha da artabiliyor. Mevcut olan çürükler ilerleyebiliyor. Sonuç, kanal tedavisi, çekim gibi safhalara varabiliyor. Sahur ve iftar arasında bolca su tüketerek sıvı kaybının önüne geçebiliriz. Gün içerisinde su yutmamak kaydıyla dişlerimizi fırçalayabiliriz. Ağzımızı sık sık çalkalayabiliriz. Sahurda yiyip içtiklerimize de dikkat etmeliyiz. Ağız kuruluğunu arttırabilecek besinlerin mümkün olduğu kadar tüketmememiz gerekiyor. Özellikle çok baharatlı, tuzlu gıdalar, soğan sarımsak gibi gıdalar ağız kurulumu arttırır. Su ihtiyacını arttırır ve gündüz sıvı alamadığımız için bakterinin üreyebilmeleri ve çürük oluşturabilmeleri için asidik ortamı oluşturur" dedi.

"Ağızda asit seviyesi artıyor, bununla çürük oluşumu hızlanabiliyor"

Mide asidini artıracak gıdalardan uzak durulması gerektiği konusunda da uyaran Çalışkan, "Mide asidimiz arttığında, gündüz ne kadar açlık seviyemiz yüksek de olsa ağızda asit seviyesi artıyor. Bununla yine çürük oluşumu hızlanabiliyor. Gündüzleri bazen orucumuz bozulur mu diye diş fırçalamaktan kaçınan hastalarımız oluyor. Tabii ki macunu ve suyu yuttuğumuzda orucumuz bozulur. Ama buna dikkat ederek yapılacak bir fırçalama ve çalkalama hem bakteri hem yiyecek artıklarını uzaklaştırabilir" şeklinde konuştu.

"Sahurda dişinizi fırçaladıktan sonra hiçbir şey yemeyin"

"Sahurdan sonra mutlaka dişlerimizi fırçalamalıyız ve hiçbir şey yemeden uyumalıyız" diyen Çalışkan, "Dişlerimizi fırçalasak, oradan bakterileri uzaklaştırsak dahi bir şey yiyip yattıktan sonra orada kalan artıklar plak oluşumuna daha fazla sebep oluyor. Sadece diş fırçalamamız da yetmez. Mutlaka ağız gargarası ve diş ipi kullanmalıyız. Hatta dilimizi de fırçalamalıyız. Çünkü Ramazanda özellikle hastalarımız ağız kokusundan şikâyet ediyorlar. Tabii ki ağzımızda kuru bir ortamın oluşumu ve sahurda, iftarda yediğimiz gıdaların içeriği de ağız kokusu oluşumunda etkili. Ama bir diğer faktör de dilin üzerindeki halk arasında pütürcükler olarak bilinen, papillerde biriken mikroorganizmalardır. Mutlaka dil fırçalaması da yaparsak hem çürük oluşumunu azaltmış hem de ağız kokusunu çok büyük oranda önüne geçmiş oluruz" şeklinde konuştu.

"Sahurdan sonra sigara içip uyumayın"

Sigara içenlerin bu ayda ekstra dikkat etmesi gerektiği konusuna da değinen Çalışkan, "Sigarayı Ramazan’da değil, aslında hiçbir zaman içmemek gerekiyor. Sigara çünkü tükürük akış hızını azaltır. Zaten bozuk ağız hijyeninin daha kötü bir hale gitmesine sebep olabilir. Sahurdan sonra sigara içerek uyumamak gerekiyor. Böyle bir kötü alışkanlığımız varsa bunu geç saatlere bırakmamak gerekiyor" dedi.

"Orucumuzu bozacak ve bozmayacak uygulamalar"

Ramazanda diş tedavisi yaptırılabilir mi sorusunun da oldukça sık merak edildiğini belirten Çalışkan son olarak şunları söyledi:

"Orucumuzu bozacak ve bozmayacak uygulamalar var. Biz hastamızın durumuna göre hassasiyetle yaklaşıyoruz. Ama diş çekimi gibi kan yutabileceği veya çok sulu işlemlerde bunu yutabileceği durumlardan kaçınıyoruz. Fakat sağlığımızı tehdit eden acil müdahale edilmesi gereken bir durum varsa kendimiz buna göre önlem alarak mutlaka ağız ve diş bakımımızı yaptırmalıyız."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Doğru saatte güneşlenin26 Haziran 2025 Perşembe 11:02
  • Sıcaklarda Kalp Krizi Riskine Dikkat24 Haziran 2025 Salı 11:33
  • Obezite çocuklarda diş kaybına neden oluyor24 Haziran 2025 Salı 11:15
  • Beyaz yakalıların pandemisi: Tükenmişlik!24 Haziran 2025 Salı 11:11
  • Dış Kulak İltihabı Sezonu Açıldı!23 Haziran 2025 Pazartesi 09:25
  • Sanal anjiyo ile erken teşhis mümkün23 Haziran 2025 Pazartesi 09:19
  • Hareket Edemiyorlar Ama Duyuyorlar23 Haziran 2025 Pazartesi 09:16
  • Kulak sağlığınızdan olmayın!21 Haziran 2025 Cumartesi 12:18
  • Sadece yeme problemi değil, ruhsal bir sorun!21 Haziran 2025 Cumartesi 12:14
  • Sessiz kalp krizinin 7 belirtisi18 Haziran 2025 Çarşamba 11:34
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43