• BIST 10045.74
  • Altın 2383.337
  • Dolar 32.4134
  • Euro 34.5567
  • Bursa 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Obezite gün geçtikçe artıyor

Obezite gün geçtikçe artıyor
Dünya nüfusunun en az yarısı yakın gelecekte obez olacak...

Dünya Obezite Federasyonu’nun raporuna göre yakın gelecekte dünyanın yarısından fazlasının obez ya da fazla kilolu olacağı öngörülüyor.

Fazla kilolarından kurtulamayanlar ise son dönemde obezite tedavilerine sıklıkla başvururken, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehtap Ertürk bu tedavilerden en sık kullanılan tüp mide ameliyatı ve mide balonu yöntemlerinin bilinmeyenlerini açıklıyor. 

Dünya Obezite Federasyonu tarafından yayınlanan rapora göre 2035’e kadar 4 milyardan fazla insanın obez veya fazla kilolu olacağı öngörülüyor. Araştırmada obezitenin ve fazla kilonun neden olduğu sorunların tedavisinde kullanılan sağlık hizmetleri maliyetlerinin küresel ölçekte yılda 4 trilyon doları aşabileceği belirtiyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehtap Ertürk ise son dönemde en çok tercih edilen tedavi yöntemleri olan tüp mide ameliyatı ve mide balonu tedavilerinin farklarını anlatarak hastalara yol haritası çiziyor. 

Op. Dr. Mehtap Ertürk, “Her iki işlemde de hastanın beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yapması gerekiyor. Kişi, sağlıklı ve düzenli beslenmezse hiçbir zayıflama işleminin sonucu kalıcı olamaz” dedi.

Tüp mide ameliyatı vücut kitle endeksi 30 ve üzeri olan kişilere uygulanabiliyor”

“Tüp mide ameliyatı ve mide balon uygulamalarından aynı etkiyi beklemek doğru olmaz” diyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehtap Ertürk, “Obezite ve fazla kilo, kontrol altına alınmadığında diyabet, kalp rahatsızlıkları, bazı kanser türleri gibi daha pek çok ciddi hastalığa sebep olabiliyor. Sağlık sektöründeki teknolojik gelişmelerle zayıflamak, günümüzde daha kolay hale geliyor. Ancak hastaların da tercih edecekleri tedaviler hakkında bilgi edinmesi kritik bir önem taşıyor. Örneğin, fazla kiloya karşı en fazla kullanılan tedavilerden tüp mide ameliyatı ve mide balonu arasındaki farkı birçok kişi bilmiyor. Tüp mide ameliyatını, midenin yemek borusu ve on iki parmak bağırsağının birleştiği noktadan kesilerek midenin yaklaşık %80’inin çıkartılması ve tüp haline getirilmesi olarak özetleyebiliriz. Kapalı olarak yapılan ameliyattan sonra hastalar, fazla ağrı hissetmediği için 3 ila 4 gün içinde rutin yaşamlarına dönebiliyor. Hemen başlayan kilo verme süreci, ilk ayda çok hızlı başlarken sonrasında yavaşlayarak bir yıl içinde tamamlanıyor. Bu tedaviler, vücut kitle endeksi 30 ve üzeri olan 18-60 yaş arasındaki ameliyat engeli olmayan kişilere uygulanabiliyor” şeklinde konuştu.

“Mide balonu işlemi mide ameliyatına göre daha kısa ve kolay”

Mide balonu uygulamasının tüp mide ameliyatına göre daha basit bir işlem olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehtap Ertürk, “Özellikle anestezi alması sakıncalı olan ya da cerrahi işlem istemeyen hastalara ameliyatsız şekilde uygulanan mide balonu, endoskopiyle mideye yerleştirildikten sonra şişiriliyor. Hatta artık endoskopiye gerek kalmadan kapsül olarak suyla yutulan mide balonu da yapılabiliyor. Midede yer kaplayarak tokluk hissi veren mide balonu sayesinde daha az yiyecek tüketen hastanın kilo verme süreci başlıyor. Mide balonu, çeşitlerine göre vücutta 4 ila 12 ay arasında kalabiliyor. Balon çeşidine göre, belirli süre sonunda balon sönüyor ve bağırsaklar yoluyla vücuttan atılıyor. Bu tedavinin mide ameliyatından en önemli farkı tekrar uygulanabilir olması. Ayrıca hasta istediği zaman mide balonu çıkarılabiliyor. Bu yöntem için vücut kitle endeksinin ise 27 ve üzeri olması yeterli” ifadelerini kullanarak sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Mide balonu yöntemi, mide ameliyatının aksine hastaneye yatış gerektirmiyor. Kısa ve ağrısız bir işlem olduğu için hasta işlem sonrası istediği zaman çıkış yapabilir. Elbette şunu unutmamak gerekir, tüm bu zayıflama tedavileri kilo vermek ve obeziteden kurtulmak için yalnızca bir başlangıçtır. Tedavinin başarılı olması için hastanın yaşam tarzını değiştirilmesi, düzenli ve sağlıklı beslenmesi gerekir. Obezite ve fazla kilo tedavilerinin uzman hekimler tarafından yapılması ise şarttır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kronik depresyon sinsi ilerliyor30 Nisan 2024 Salı 09:40
  • Veteriner hekimden kene uyarısı29 Nisan 2024 Pazartesi 13:42
  • Mide gribine dikkat29 Nisan 2024 Pazartesi 12:38
  • Bu hatalar damarlarımızı tıkıyor29 Nisan 2024 Pazartesi 10:01
  • 'Polen alerjisi' uyarısı29 Nisan 2024 Pazartesi 09:19
  • Bunlar iyot eksikliğinin habercisi27 Nisan 2024 Cumartesi 13:25
  • Yüz ve kollarınız şişiyorsa dikkat27 Nisan 2024 Cumartesi 13:08
  • Başkalarını neden suçlarız?27 Nisan 2024 Cumartesi 13:03
  • Gözlerinizi güneş ışığından koruyun27 Nisan 2024 Cumartesi 12:20
  • Neden endişeli hissederiz?27 Nisan 2024 Cumartesi 10:20
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78