Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Meclis'ten geçen yasayla birlikte kenevir ürünlerinin kontrolü Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Artık bu ürünler sadece eczanelerde satılacak ve izinsiz satışa yüksek para cezaları kesilecek. Denetim zinciri dijital sistemle takip edilecek
Sağlık alanında birçok önemli düzenleme içeren ve toplamda 29 maddeden oluşan yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. AKP’li milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, sağlık mesleklerinden aile hekimliğine, eczane ürünlerinden organ bağışına kadar birçok konuda yenilik getiriyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte, sahada görev yapan aile hekimlerinin sayısının artırılması hedefleniyor. Bu amaçla “saha aile hekimliği uzmanlığı” adı altında yeni bir eğitim modeli oluşturulacak. 1 Ocak 2025’e kadar sözleşmeli aile hekimi olarak çalışan doktorlar, merkezi yerleştirme olmaksızın uzmanlık eğitimi alabilecek. Uzaktan veya yarı zamanlı yürütülecek bu eğitimler en az 6 yıl sürecek. Ancak 5 yıl boyunca sözleşmeli aile hekimliği yapmış olanlar için bu süre en az 4 yıl olacak. Bu eğitim sürecinde doktorlar, döner sermaye üzerinden yapılan bazı ek ödemeler hariç olmak üzere, motivasyon artırıcı ödemelerden faydalanamayacak.
Ayrıca, sağlık meslek liselerinde bazı unvanlar yeniden düzenleniyor. “Hemşire yardımcısı” ve “ebe yardımcısı” unvanları kaldırılıyor. Bu bölümlerden mezun olanlar artık “sağlık bakım teknisyeni” olarak sınıflandırılacak. Aynı şekilde “diş protez teknisyeni” unvanı da yeniden yapılandırılarak sağlık meslek liselerine uygun hale getirilecek.
KENEVİRDEN ÜRETİLEN ÜRÜNLER ECZANELERE GİRİYOR
Yasa kapsamında dikkat çeken bir diğer madde ise kenevirle ilgili. Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, kenevirden elde edilen tıbbi ürünler artık yalnızca eczanelerden temin edilebilecek. Bu ürünlerin üretimi, ruhsatlandırılması ve takip sistemiyle entegrasyonu Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda olacak. Satış izinleri, işleme, hazırlama ve ihracat gibi süreçlerin ayrıntıları ise Sağlık Bakanlığı tarafından, İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görüşleri doğrultusunda hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenecek.
Ayrıca, tedarik zincirinde yer alan beşeri tıbbi ürünler ve özel amaçlı gıdaların, Sağlık Bakanlığı’nın belirleyeceği sisteme eksiksiz bildirilmesi zorunlu hale getiriliyor. Bu kurala uymayan ruhsat sahiplerine, aykırılık tespit edildiğinde depodaki ürünlerin toplam satış bedelinin iki katı kadar para cezası uygulanacak. Aynı ihlalin bir yıl içinde tekrarı halinde ceza iki katına çıkarılacak.
ORGAN BAĞIŞI SÜRECİNDE YENİ DÖNEM
Kanunla birlikte organ bağışı konusunda da dikkat çekici yenilikler getiriliyor. Artık sağlıklı bireyler, tüm organ ve dokularını tedavi ya da bilimsel amaçlarla bağışladığını e-Devlet veya Sağlık Bakanlığı sistemleri üzerinden güvenli kimlik doğrulaması ile beyan edebilecek. Dileyenler, yazılı vasiyetlerini iki tanık huzurunda da geçerli kılabilecek.
Eğer bağışçının beyanı varsa ve ölüm sonrası yakınları organ bağışına karşı çıksa dahi, kişinin hayattayken verdiği karar esas alınacak. Bağış beyanı yoksa; ölen kişinin eşi, çocukları, anne-babası, kardeşleri ya da yakını sırasıyla karar verebilecek. Organlarını bağışlayan kişilerin birinci derece yakınlarına, ileride nakil gereksinimi olması halinde öncelik tanınacak.
Organ bağışı beyanları, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na uygun şekilde merkezi sisteme kaydedilecek. Bu beyanlar, bağışçının önceden belirttiği kişiler dışında hiç kimseye, beyin ölümü gerçekleşmeden önce açıklanamayacak.
Yeni düzenlemelerle hem sağlık sisteminde uzmanlaşmanın önü açılıyor hem de kenevir gibi hassas ürünlerin kontrolü sıkılaştırılıyor. Aynı zamanda, organ bağışının teşvik edilmesiyle birlikte, hayati öneme sahip sağlık uygulamalarında daha sistemli ve güvenli bir yapı hedefleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.