• BIST 10012.24
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Bursa 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Genç Akademisyenler Heba Edilmesin

Genç Akademisyenler Heba Edilmesin
Öyp Kararı Rektörlerin Vicdan Ve İnsanlık Sınavıdır

YÖK'ün aldığı kararla, üniversitelerine yeniden 33/a kadrosuyla dönüş yapması sağlanan ÖYP'li araştırma görevlileri için süre bu ay doluyor. TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP’li İrgil, bazı üniversitelerde atamalar yapılırken, bazı üniversitelerde hak gaspının devam ettiğini belirterek, “ÖYP kararı, rektörlerin vicdan ve insanlık sınavıdır. Zira kul hakkı vebali taşınacak bir yük değildir” dedi.


674 sayılı KHK ile kadroları 33/a’dan yıllık sözleşmeli istihdam biçimi olan 50/d’ye dönüştürülen, YÖK’ün aldığı son kararla da tekrar üniversitelerine 33/a kadrosunda dönüşlerine imkan sağlanan ÖYP’li araştırma görevlileri için süre bu ay doluyor. Bazı üniversitelerde atamalar yapıldı ancak bazı üniversitelerde henüz bir adım atılmaması hakları gasp edilen ÖYP’liler için uygulama birliğinin olmadığını ortaya çıkarıyor. 
TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, konuyla ilgili yaptığı açıklamada genç akademisyenlerin haklarının iadesi noktasında rektörlerin keyfi davrandığını belirterek, “ÖYP bu ülkede sorun değil. ÖYP’yi sorun haline getiren üniversite yönetimleri sorun” dedi. İrgil, kendilerinin hangi zorluklarla profesör olduklarını anlatmayı seven rektörlerin tarihi bir kararaşamasında olduğunun altını çizerek şöyle konuştu:
“Bir ay sonra ÖYP’li araştırma görevlileri için sağlanan kadrolar yanacak. Yani bu kadrolar heba olacak ama en önemlisi bu kadroların sahibi genç akademisyenlerde heba olacak. Üstelik kazanılmış hakları gasp edilerek. ÖYP’li akademisyenler torpil, kayırma ve akrabalık ilişkisi ile değil kendi emekleriyle bu kadroları kazandılar. Toplumun ve konuyu bilmeyenlerin haberi yok ama eğer rektörler bir ay içinde hakkaniyetli bir karar almazsa, binlerce genç akademisyeni heba etmiş olacak. Bu gençleri heba eden rektörler de ‘kendinden menkul’ olmayan akademik itibarları ile hamaset yapmaya devam edecek. Belki bu 3-4 yıl rektörlüğün keyfi ve ‘ye kürküm ye’şaşası ile güzel günler geçirecekler ama sonrasında hakkı yenmiş bir genç akademisyenin kabusunu yaşayacaklar.”

YÜREKLİ REKTÖRLER MAĞDURİYETİ GİDERDİ

OHAL’in karmaşa ortamında aceleyle alınan ÖYP kararının iktidar ve muhalefetin, bakanların ve milletvekillerinin de üzerinde hemfikir olduğu nadir haksızlıklardan biri olduğunu belirten CHP’li İrgil, mağduriyeti ortadan kaldıran rektörlerin olduğunu da ifade etti. “ÖYP mağduriyetini gideren rektörler en azından vicdanlı empatik, sorunların çözümü için elini taşın altına sokabilecek yürekleri olduğunu gösterdiler” diyen İrgil şöyle devam etti: 
“Bugün itibariyle, 60 civarında üniversite ÖYP’lileri kadrolarına geçirerek haklarını iade etti. Durum böyleyken bazı üniversitelerin sadece rektörünün ‘hayır’ demesiyle ÖYP’lilerin işine son verilecek olması büyük haksızlıktır. Kul hakkı yemektir. Bu haksızlığın ve mağduriyetin giderilmesi için ÖYP’lilerya kendi üniversitesinde ya da doktora yaptığı üniversitede kadrosuna iade edilmelidir. ÖYP kararı, rektörlerin vicdan ve insanlık sınavıdır. Zira kul hakkı vebali taşınacak bir yük değildir.”

İNSANLARIN HAYATLARI SÖZ KONUSU

Öte yandan ÖGESEN Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Vahdet Özkoçak da halen birçok mağduriyet yaşandığına ve bazen aynı üniversite içerisinde bile farklı uygulamalara rastlandığına dikkat çekerek şunlarısöyledi: 
“Bazı üniversiteler halen kadroları iade etmeye yanaşmıyor. Burada bir lütuf söz konusu değil. Bu kadrolar genç akademisyenlerin KHK ile ellerinden alınmış kazanılmış haklardır. Yalnızca birkaç hocanın sistem üzerine önyargıları baz alınarak üniversitelerde karar alınması doğru değil. Burada insanların hayatları söz konusu. Alınan kararlar genç akademisyenlerin ve ülkemizin geleceğini ciddi şekilde değiştiriyor. ÖYP de aynı üniversitenin fakülteleri arasında bile farklı uygulamalara rastlamak mümkün. Bazı üniversitelerde 33/a statüsünün iadesi için şartlar konuldu ve ne yazık ki bu şartların bazıları sadece araştırma görevlilerinin belirli aşamaları geçmelerini gerektiren akademik olmayan süreye dayalı şartlar. Ancak yalnızca bir aylık süre kalmış durumda ve bu şartların varlığı çok ciddi hak kayıplarına sebep oluyor. Artık acilen uygulama birliği sağlanmalı ve rektörlükler elini vicdanına koyarak hareket etmelidir. Bu şartlar kaldırılmalı, genç akademisyenler mağdur edilmeden hakları kadrolarının bulunduğu veya doktora yaptıkları üniversitelerde iade edilmelidir.” 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yurtta hava durumu29 Nisan 2024 Pazartesi 09:46
  • Organize suç örgütü çökertildi29 Nisan 2024 Pazartesi 09:41
  • 3 ilde FETÖ/PDY operasyonu29 Nisan 2024 Pazartesi 09:18
  • Bakan Fidan Riyad'a gidiyor27 Nisan 2024 Cumartesi 14:08
  • Meral Akşener veda etti27 Nisan 2024 Cumartesi 14:02
  • Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik27 Nisan 2024 Cumartesi 12:11
  • Mevsimlik işçi kararı yayımlandı27 Nisan 2024 Cumartesi 12:00
  • Eş zamanlı 'Narkoçelik-14' operasyon27 Nisan 2024 Cumartesi 11:53
  • Filistin hurmasına gümrük muafiyeti27 Nisan 2024 Cumartesi 11:51
  • 13 ilde ‘Sibergöz-35’ operasyonu27 Nisan 2024 Cumartesi 10:45
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78