• BIST 8748.75
  • Altın 3027.519
  • Dolar 34.1864
  • Euro 36.9902
  • Bursa 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 8 °C

Eti yalnız ve kahvaltıda tüketmeyin

Eti yalnız ve kahvaltıda tüketmeyin
Tatlı yerine meyve tercih edin...

Kurban Bayramının vazgeçilmezi etin nasıl pişirileceği ve tüketileceği hayati derecede önemli. “Eti yalnız tüketmeyin. Tatlı yerine meyve tercih edin” uyarısında bulunan Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, aşırı hayvansal protein ve yağ tüketiminin yüksek risk teşkil ettiği bazı hastalıkları olan kişilere hayati uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramının vazgeçilmezi kavurma başta olmak üzere kurban etinin nasıl pişirildiği ve tüketildiği sağlık açısından son derece önemli.  Özellikle kalp ve damar hastalıkları olanlar, mide ve barsak hastalıkları olanlar, hipertansiyon hastaları, böbrek hastaları, gut hastaları, diyabet hastaları ve obezitesi olanlar son derece dikkatli olması gerekiyor.

Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, özellikle aşırı hayvansal protein ve yağ tüketiminin yüksek risk teşkil ettiği bazı hastalıkları olan kişilere kritik uyarılar yaptı.

Sakın kahvaltıda tüketmeyin!

Dr. Ertuğrul Taşan, kurbanın kesildikten hemen sonra yenilmemesi gerektiğini söyledi. “Kesim sonrası et sertleştiğinden sindirimi zorlaşır” uyarısında bulunan Dr. Taşan, şu önerilerde bulundu: “Kesimden sonra etler 1-2 saat serin bir ortamda havalandırıldıktan sonra küçük parçalara ayrılır. 24 saat kadar buzdolabında dinlendirilir ve yumuşaması beklenir. Kahvaltıda kurban etinden yapılmış kavurma yenmemelidir. Sindirim sistemini zorlar. Yemek için öğle saati daha uygundur. Kahvaltıda aşırı protein ve hayvansal yağdan kaçınılmalıdır. Görünen yağı olmayan ette bile %20 hayvansal yağ olduğu unutulmamalıdır.”

Tatlı yerine meyve tüketin

Et yanında tüketilen baklava ya da şerbetli tatlıların yenilmesi konusunda uyarılarda bulunan Dr. Taşan, tatlı yerine meyve tercih edilmesinin daha sağlıklı olduğunu kaydederek “Mutlaka tatlı isteniyorsa sütlü tatlılar aşırıya kaçmadan yenilebilir” dedi.

Bu hastalıkları olanlar kurban etine dikkat

Dr. Taşan, kurban etinin tüketilmesinde dikkatli olması gerekenleri şöyle sıraladı: “Kalp ve damar hastalıkları olanlar, mide ve barsak hastalıkları olanlar, hipertansiyon hastaları, böbrek hastaları, gut hastaları, diyabet hastaları ve obezitesi olanlar bayramda kurban eti yerken dikkatli olmalıdırlar. Aşırı protein ve yağ tüketimi bu hastaların rahatsızlıklarını artırabilir.” Bu riski yüksek hastalıklara sahip olan kişilerin mutlaka diyete uyması gerektiğinin altını çizen Dr. Taşan, şu konularda da uyarılarda bulundu: “Akşam geç saatlerde ve kahvaltıda et yemekten kaçınılmalıdır. Aşırı et tüketimi karaciğer, pankreas, mide ve  bağırsakların yanında böbrekleri de zorlar. Safra yolları olumsuz etkilenir. Hazımsızlık, aşırı gaz oluşumu, karın ağrısı, karında aşırı şişme, ishal, uykusuzluk ve aşırı yorgunluk şikayetleri ortaya çıkabilir.”

Dr. Taşan, eti fazla kaçıranlarda yaşanan sorunlara çözüm olarak su içilmesini önerdi. “Günde  2.5 litre su tüketimi sindirim faaliyeti ve atıkların vücuttan uzaklaştırılabilmesi için çok önemlidir” diyen Dr. Taşan,  etin aşırı yağlı yenilmesinden kaçınılması ve kuyruk yağı gibi hayvansal yağlardan uzak durulmasını önerdi. Dr. Taşan, etin yanında ve etle birlikte sebze tüketilmesinin sindirim sorunlarını azaltacağını kaydederek “Oluşan sindirim sorunları için gerekirse doktora başvurulması gerekir. Gaz giderici ve sindirimi kolaylaştırıcı enzim içeren ilaçlar doktor önerisi ile kullanılabilir” dedi.

Eti yalnız tüketmeyin

“Etin tek başına tüketilmesi doğru değildir” diyen Dr. Taşan, özellikle C ve E vitaminlerinin de alınabilmesi için sebze ve salata ile birlikte tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak “Etin sebze ile birlikte pişirilerek yemek haline getirilmesi tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Eti nasıl pişirmeliyiz? Bunlara dikkat

Dr. Taşan, “Öncelikle etin pişirilmeden önce görünen yağlarından temizlenmesi gerekir” diyerek şunları söyledi: “Etin yüksek ateşte pişirilmesi doğru değildir. Yüksek ısı etteki B grubu vitaminlerin kaybına yol açar. Pişirilirken yağ ilave edilmemeli, kuyruk yağı gibi katı yağların ilavesinden kaçınılmalıdır. Kısık ateşte ve kendi yağı ve suyuyla pişmesi sağlanmalıdır. Et eğer buzlukta ise öncelikle buzdolabı içindeki rafta çözdürülmeli sonra dışarıya alındıktan sonra pişirilmelidir. Çözünen et tekrar dondurulmamalıdır. Etin yağ ile kızartılmasından ya da doğrudan ateş üzerinde pişirilmesinden ve pişirilirken bazı kısımlarının yanmasından uzak durulmalıdır. En iyisi eti fırınlama, buğulama ya da haşlama şeklinde pişirmelidir.” Dr. Taşan, hayvanların sakatat kısımlarının ve kuyruk yağının da doğrudan ya da ete ilave edilerek tüketilmemesi gerektiği konusunda uyardı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Her 100 kişiden 80’ni taşıyıcı!17 Ekim 2024 Perşembe 12:25
  • Çocuklarla güçlü iletişim şart17 Ekim 2024 Perşembe 08:48
  • İnatçı boğaz ağrısını önemseyin!16 Ekim 2024 Çarşamba 18:49
  • Testosteron düşüklüğünün 10 belirtisi16 Ekim 2024 Çarşamba 18:39
  • Umutsuzluk manevi bir intihar!15 Ekim 2024 Salı 18:16
  • Kıskançlıkla Başa Çıkma Yolları15 Ekim 2024 Salı 18:14
  • Lipödem için önlem almak mümkün mü?15 Ekim 2024 Salı 18:08
  • Aileler "ebeveyn kontrolünü bilmiyor!13 Ekim 2024 Pazar 13:27
  • Ev işleri sakatlıklara neden olabilir!13 Ekim 2024 Pazar 13:14
  • Sınır koymadan mutlu olamazsınız13 Ekim 2024 Pazar 13:13
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78