• BIST 10929.77
  • Altın 4379.29
  • Dolar 40.8799
  • Euro 47.7154
  • Bursa 27 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C

Erteleme bir hastalık mı?

Erteleme bir hastalık mı?
İsteksizlikle başlayan ertelemeler döngü haline gelebiliyor...

Ertelemenin temel sebeplerinden birinin zaman yönetimi ve önceliklendirme problemleri olduğunu dile getiren uzmanlar, motivasyon eksikliğini önlemenin en önemli adımlarından birinin de motivasyondaki eksik parçayı bulmak olduğunu söylüyor.

Erteleme döngüsüne de dikkati çeken Uzman Klinik Psikolog Dr. Aslı Başabak Bhais, “İsteksizlikle başlayan ertelemelerde bir şey yapmak istemiyor olmak, zor gelmesi bizde isteksizlik yaratıyor. Bu isteksizlik bir şey yapmamaya sebep oluyor. Yapmadıkça mutsuz oluyoruz. Mutsuzluk o isteksizliğimizi artırıyor, isteksizlik eylemsizliğimizi artıyor ve döngü oluşuyor.”

Uzman Klinik Psikolog Dr. Aslı Başabak Bhais, erteleme hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

“Ertelemenin sebeplerinden biri zaman yönetimi ile ilgili probleminin olması”

Erteleme hastalığının; kişinin yetiştirmesi gereken işleri ötelemesi, yapmaktan kaçınması ya da sürekli olarak ertelemesi olarak tanımlandığını ifade eden Uzman Klinik Psikolog Dr. Aslı Başabak Bhais, “Motivasyondaki eksik parçayı bulmak ertelemeyi önlemenin en önemli yollarından biridir. Ertelemenin sebeplerinden biri de zaman yönetimi ve önceliklendirme ile ilgili probleminin olması. Zaman yönetimini daha iyi yapmak, iyi bir iş planı yapmak, programımızı önceliklerimize göre planlıyor olmak. En acil olanları en başta yapmak, daha sonrasında olsa da olur, olmasa da olur dediğimiz şeyleri yapmak.” dedi.

“Kendimize güvenle ilgili bir sorun yoksa zorunlulukla ya da gerekliliklerle ilgili sorun vardır”

Neurofeedback ve biofeedback programlarıyla dikkat üzerine çalışıldığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Dr. Aslı Başabak Bhais, “Motivasyon düşüklüğünde motivasyonu düşüren şeyin ne olduğunu bulmak iyi gelir. Kendimize güvenle ilgili bir sorun yoksa zorunlulukla ya da gerekliliklerle ilgili sorun vardır. Bunu buluyor olmak ve bunun üzerine çalışıyor olmak önemli.” diye konuştu. 

  

Motivasyonu kıran şey ne?

Ertelemenin altındaki nedenin bulmasının önemine işaret eden Uzman Klinik Psikolog Dr. Aslı Başabak Bhais, “Motivasyonu kıran şeyi bulmak önemli. Vasat şeyleri yapmakla başlamayı öneriyoruz.” dedi.

Erteleme döngüsüne de dikkati çeken Uzman Klinik Psikolog Dr. Aslı Başabak Bhais, “Özellikle şöyle bir döngü oluyor; isteksizlikle başlayan ertelemelerde bir şey yapmak istemiyor olmak, zor gelmesi, hazır olmadığımızı düşünüyor olmak bizde isteksizlik yaratıyor. Bu isteksizlik eylemsizliğe sebep oluyor. Bir şey yapmamaya sebep oluyor. Yapmadıkça mutsuz oluyoruz. Mutsuzluk o isteksizliğimizi artırıyor, isteksizlik eylemsizliğimizi artıyor ve döngü oluşuyor. 

“Önerebileceğim şey eylemle başlamanız”

Bizim duygularımızı değiştirme şansımız yok. Ben şimdi çok istekli olacağım veya çok mutlu olacağım dediğimizde bunu yapamıyoruz. Ama ‘Ben istemesem de mutlu olmayacağımı düşünsem de bir şey yapabilirim’ demek, yapabilmek bu kontrol edebileceğimiz bir şey. Biz duygularımızı kontrol edemeyiz ama davranışlarımızı kontrol edebiliriz. O yüzden önerebileceğim şey eylemle başlamanız.”

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sağlıklı kemikler için bu meyveleri tüketin16 Ağustos 2025 Cumartesi 21:38
  • Kalpte alarm veren 9 belirti!15 Ağustos 2025 Cuma 15:01
  • Miyomlar gebeliğe engel mi?15 Ağustos 2025 Cuma 14:55
  • Beyinde başlayan iç savaş: MS15 Ağustos 2025 Cuma 13:19
  • Çocuklarda bu yürüyüşe dikkat13 Ağustos 2025 Çarşamba 15:10
  • İklim krizi kayısıyı vurdu13 Ağustos 2025 Çarşamba 15:07
  • Aç karınla kan bağışı yapılmamalı13 Ağustos 2025 Çarşamba 14:55
  • Anıları değiştirmek mümkün olabilir13 Ağustos 2025 Çarşamba 14:50
  • Bağımlılık riskiniz olabilir!13 Ağustos 2025 Çarşamba 12:05
  • Her 3 çocuktan 1’inde demir eksikliği var!13 Ağustos 2025 Çarşamba 11:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43