• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Bursa 16 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 19 °C

Bursa'da arıcılık üretiminin önemi

Bursa'da arıcılık üretiminin önemi
Arıcılık üretimi desteklenmeli 1 milyar dolara hükmedebiliriz...

Bursa Veteriner Hekimler Odası 20 Mayıs Dünya Arı Günü nedeni ile yazılı basın açıklaması yaptı. Yeryüzünün en eski ve çalışkan emekçileri olan arıların tozlaşmayı sağlaması ile bitkilerin varlığını sürdürdüğünü, bitkilerle beslenen hayvanların var olduğunu hem bitkisel hem hayvansal gıdalarla beslenen insanların yaşamını devam ettirebildiği hatırlatıldı.

Bursa haber...   

Arı ve arı ürünleri hakkında kamuoyu ile çarpıcı bilgiler paylaşan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, üretimde dünya ikincisi olan ülkemizin arıcılık üretimini destekleyerek 1 milyar dolara hükmedebileceğini vurguladı.

Arı ve yaşam arasındaki bağı her yıl hatırlamamızı sağlayan 20 Mayıs Dünya Arı Günü 2017'de Birleşmiş Milletler tarafından ilan edildi. Dünya Arı Günü ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine dikkat çekiliyor. 20 Mayıs Dünya Arı Günü kapsamında insanlar, hayvanlar, bitkiler ve çevre için çok önemli rolleri olan arıların varlığına vurgu yapılıyor. Toplumdaki farkındalığı arttırmak, arıların karşılaştıkları tehdit ve zorlukları gündeme getirmek ve bu tehditleri ortadan kaldırmak amaçlanıyor. Bunun önemli bir nedeni var. Arılara çok şey borçluyuz. Bilim insanlarının bu yöndeki açıklamaları çok net: "Arılar yeryüzünden silinip giderse, insanoğlu yalnızca dört yıl yaşayabilir. Arılar olmazsa döllenme olmaz, hiçbir bitki, hayvan ve insan olmaz."

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal Dünya Arı Günü'nde bu farkındalığa dikkat çekti. Baysal açıklamasında "Arılar ve diğer tozlayıcılar polenleri bir çiçekten diğerine taşıyarak sadece meyve, kuruyemiş ve tohumların bol üretimini değil aynı zamanda beslenme ve gıda güvenliğinin daha çeşitli ve en iyi kalitede olmasını sağlıyorlar. Arılar biyoçeşitliliğin sürdürülmesinde ve birçok bitkinin üretimi ve yaşamının garanti altına alınmasında, ormanların yenilenme sürecinde ve iklim değişikliğine adaptasyonda, tarımsal ürünlerin miktar ve kalitelerinin geliştirilmesinde önemli rol oynayan canlılardır. Yani bal arıları biyolojik çeşitliliğin baş mimarıdırlar" ifadesine yer verdi.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal'ın Dünya Arı Günü'ne ilişkin açıklamasında ayrıca; insan ve hayvan sağlığı açısından bal, propolis, polen, arı zehiri, apilarnil, kovan havası ve arı sütü gibi ürünlerin hastalıklardan korunma ve tedavi edici rollerine vurgu yapıldı. Apiterapinin (arı ürünleri ile yapılan tedavi) hızla geliştiğine dikkat çekilirken, arı ürünlerinin bakteri, virüs ve diğer enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık sistemini güçlendiren doğal destek ürünleri olduğuna işaret edildi.

Üretimde Dünya İkincisiyiz

Günümüzde arı ürünlerinin gıda, sağlık, kimya ve kozmetik endüstrisinde doğrudan kullanıldığını hatırlatan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2019 yılı istatistiklerine göre tüm dünyada yaklaşık 90 milyon bal arısı kolonisi bulunduğunu, Dünyadaki her 11 koloniden 1'inin ve her 19 kg balın 1 kilogramının ülkemizde üretildiğini belirterek ülkemizin bu alanda Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti.

9 Ay Bal Alabilen Tek Ülkeyiz

Ülkemizin bu özelliğinin çok dikkate değer olduğunu vurgulayan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal'ın açıklamasında "Ülkemiz 9 ay bal alabilen tek ülke durumundadır. Türkiye gezgin arıcılığın yapılabildiği eşsiz bir coğrafyaya sahiptir. Gezgin arıcılıkta nektar takibi yapılmaktadır. Ülkemizde her yıl 6 milyon kovan ortalama 2 bin kilometre yol kat etmektedir. Bu çok emek ve özen isteyen özel bir üretim şeklidir. Gezgin arıcılarımız mevsim koşullarına bağlı olarak narenciye, çiçek, kestane, meşe ve pamuk nektarlarını takip ederek üretim yapmaktadır. Bunun için kovanlarını uygun bölgelere taşımaktadır. Ülkemizdeki profesyonel arıcıların yaklaşık yüzde 90'ı gezgincidir. Bu durum ülkemizin bu alanda tek olmasına olanak sağlamaktadır" ifadelerine yer verildi.  

Bursa Arıcılıkta Önemli Bir Merkez

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, Bursa'nın arıcılık açısından önemli bir merkez olduğunu, bu durumun oluşmasında Cumhuriyetin ilanından sonra doğu bloku ülkelerinden ülkemize göç eden yurttaşlarımızın etken olduğunu ifade etti. Bu kişilerin arıcılık ürünlerinin gelişiminde önemli rol üstlenerek arı sütü, polen, propolis gibi bal dışı ürünlerin geliştirilmesine katkıda bulunduklarını, bu gelişmenin Bursa'yı bir merkez haline getirdiğini, Bursa'da 2023 yılı itibari ile 90 bin kovan bulunduğunu belirtti.

Arıcılık Üretimi Desteklenmeli 1 Milyar Dolara Hükmedebiliriz

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal'ın açıklamasında "Türkiye'nin bal ihracatı 39 milyon dolardır. Bunun 1 milyar dolara hükmetmesi gerekir. Üretimde dünya ikincisiyiz. 120 bin tona yakın üretimin 50 bin tonunu satmamız gerek. Çam balını en çok Almanya ve İngiltere'ye ihraç ediyoruz. Üretim desteklenmeli. Kovan desteği üretime destek anlamına gelmiyor. Üretimi destekleyerek arıcılarımızı güçlendirmeliyiz. Hayvana, tarlaya destek verilmez. Üretim, mücadele desteklenmelidir. Ayrıca hayvan refahına önem verilmelidir. Arının yaşama gücü olmalı. 3 arı kovanından 5 kg, 25 kg veya 40 kg bal alınabilir. Böyle bir durumda 25 kg alınması tercih edilmelidir. Arının yaşama gücü desteklenmelidir" ifadelerine yer verildi.

Bursa'da Astım ve Koah Hastalarına Arı Havası

Arı sütü, polen, arı ekmeği, arı zehiri, arı havası gibi farklı ürünlerin insan sağlığı açısından son derece önem taşıdığına vurgu yapılan açıklamada, Bursa'nın Hürriyet ve Cumalıkızık semtlerinde arı havası yolu ile astım ve koah hastalarının tedavi olduğu merkezler bulunduğu belirtildi. Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal 20 Mayıs Dünya Arı Günü açıklamasında arılar ve bal hakkında ilginç bilgiler paylaştı.

Arılar ve Bal Hakkında İlginç Bilgiler

Bir kovanda 70 bin işçi arı 1 tane kraliçe arı vardır. Kraliçe arı 16 km uçar ve ancak bu uçuşu yapabilen güçlü erkeklerle çiftleşir.

Arıların iki gözlerinin arasında üçüncü gözleri vardır ve termal kamera gibi gece görüşü sağlar.

Bal arıları kovana giren bir eşek arısını hilal şeklinde kuşatır, titreşerek ve kovan sıcaklığını arttırarak öldürürler.

Çam balı ve kestane balı asla şekerlenmez.

Balın şekerlenmesinden korkmayın. Isıl işlem görmüştür.

Balın içine metal girmemelidir. Besin değeri kalmaz. Bal değil reçel tüketmiş olursunuz.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal'ın basın açıklamasında yaşamımızı ve sağlığımızı destekleyen, kovan içindeki muhteşem demokrasi anlayışı ile hepimize örnek olan arıların yaşamı ve varlığının insanoğlu için paha biçilemez bir değer olduğu hatırlatıldı. Arıcılık üretimimizi arttırıcı uygulamaların bilimsel yöntemlerle desteklenmesi ve arıların yaşamını olumsuz etkileyen unsurların ortadan kaldırılması için gereken önlemlerin alınması gerektiği dile getirildi.  Yaşamımızı ve sağlığımızı destekleyen, durmadan çalışan eşsiz dostlarımızın her daim gözetilmesi yolu ile yaşamın destekleneceğine vurgu yapıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hemşirelik adayları üniformalarını giydi26 Nisan 2024 Cuma 12:42
  • Nilüfer'de başkan yardımcıları belli oldu26 Nisan 2024 Cuma 12:39
  • Gemlik'te Başkan yardımcıları belli oldu26 Nisan 2024 Cuma 12:36
  • Başkan Aydın personeli ziyaret etti26 Nisan 2024 Cuma 11:25
  • Mudanya'da kitap okuma etkinliği26 Nisan 2024 Cuma 09:19
  • Türkiye’de son 4 ustadan biri26 Nisan 2024 Cuma 09:15
  • Çocuklar zabıta oldu25 Nisan 2024 Perşembe 15:40
  • Zeytinbağı ortaokulu için imzalar atıldı25 Nisan 2024 Perşembe 12:38
  • Bursalı firmalar, fuara odaklandı25 Nisan 2024 Perşembe 12:27
  • Bursa'da metruk bina yıkıldı25 Nisan 2024 Perşembe 09:15
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78