• BIST 10299.43
  • Altın 2407.339
  • Dolar 32.2208
  • Euro 34.7162
  • Bursa 14 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 12 °C

Bursa ve Hızlı Tren gerçekleri!

Özgün Güneş
 
Yaklaşık 5 yıl önce ihalesi yapılan, 2012 yılında büyük umutlar ve sözlerle temeli atılan yüksek hızlı tren Bursa-Yenişehir-Bilecik hattı hayal oldu. Bu proje için harcanan 477 trilyon lira da çöpe gitti!
 
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, katıldığı bir televizyon programında, çöpe giden proje için, “Bir şansızlık oldu“ diyerek, kestirip atmıştı.
 
Bursa demiryoluna hiç de yabancı değil. Ta 1890'lı yıllarda bile demiryollarına sahip olan kent, 1952 yılında bu ulaşım hizmetinden yoksun bırakılmıştır. Aklıevvel siyasetçiler, motorlu taşıtların çoğalması ve rekabeti gerekçe gösterip, çıkardıkları kanunla Bursa'nın demiryollarını sökmüşlerdir,
 
Yaklaşık 60 yıldır tren hayalini gerçekleştirmek için çabalayan Bursa, sonunda bu fırsatı yakalamışken, beceriksiz bürokrat ve siyasetçilerin kurbanı olmuştur. Oldu bittiye getirilen projenin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine, Bursa'nın hızlı trenle buluşması en az 5 yıl ertelenmiştir. Üstelik devlet de çok ciddi şekilde zarara uğratılmıştır.
 
Bildiğiniz üzere, hızlı tren projesi birkaç kez değiştirildi.
Hattın geçeceği güzergahta, tarım arazileri, seralar, dağlar ve göller olduğu ortaya çıktı. Bu projeyi hazırlayanların, sahayı görmeden, hattı masa başında çizdikleri anlaşıldı.
Son olarak 75 km'lik yolun 50 km'si değişmesine rağmen, proje bir türlü ilerlemedi. Bunun üzerine mevcut projenin sil baştan yenilenmesi ve tekrar ihaleye çıkarılması kararlaştırıldı.
 
Bu projedeki aksaklık ve ihmaller, 2012 yılı Sayıştay raporlarına da girdi. Ancak ne hikmetse, sorumlular hakkında henüz Ulaştırma Bakanlığı tarafından herhangi bir soruşturma açılmadı!
 
TBMM KİT Komisyonu'nun MHP'li üyesi Fahrettin Oğuz Tor'a Bursa hızlı tren projesi hakkındaki Sayıştay raporlarını sordum.
 
Sözleşmenin imzalanmasından sonra 75 kilometrelik hattın 50 kilometrelik kısmında güzergâh değişikliği yapılmasına tepki gösteren Tor, "Bu nasıl bir iştir. İhaleden önce alt yapı çalışmaları yapılmadığı için maliyetler katlanmış. Olacak iş değil. Yani aklın, mantığın alması mümkün değil bunları. Projedeki hattın çok değerli tarım arazileri, meyve bahçeleri ve seralardan geçmesi, DSİ'nin, Bursa'nın 20 yıllık içme suyu şebekesiyle ilgili planlarını etkilemesi... Yani, bu ihale dokümanı incelenirken, bu hatların nereden geçtiğine bakılmıyor mu? Daha önce bu araziler, seralar buralarda yok muydu?” diye konuştu.
 
TBMM'nin KİT Komisyonu üyesi CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da, skandalı sert sözlerle eleştirdi. Ortaya çıkan tablo karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Akar, şunları söyledi:
 
''Bir gece birinin aklına Bursa-Yenişehir hattı yapılsın diye geldi. Samimi söylüyorum, harita üzerinden hazırlanmış bir projeden yürüdüler. 393 milyon TL'ye ihale edilen işe şu ana kadar 560 milyon lira harcanmış. 75 kilometrelik hattın sadece yüzde 30'unda fiziki ilerleme sağlanmış, Daha yüzde 70'i geride duruyor. Toplam 75 kilometrelik hattın 50 kilometresi değişmiş. Bir taraftan ‘Göl var, buradan geçemeyiz' demişler, diğer taraftan ‘Tarım arazileri var, buradan geçemeyiz' demişler.''
 
Özetlersek, 1890'larda tren istasyonu olan Bursa için, 2020 yılına kadar yine hızlı tren yolu gözükmüyor. Yanlış siyaset ve yanlış yönetimler nedeniyle, hem zamanımız, hem de kaynaklarımız heba ediliyor.
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78