• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Bursa 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

‘AOÇ nasıl kurtulur, Saray ne olacak' yarışmasında projeler jüri karşısına çıktı

‘AOÇ nasıl kurtulur, Saray ne olacak' yarışmasında projeler jüri karşısına çıktı
‘Kent Düşleri Fikir Proje Yarışması' sonuçlanmak üzere. Yarışmaya katılan projeler arasından ilk değerlendirmesi yapılarak son 16'ya kalanlar, mimarlar, şehir plancıları, peyzaj mimarları ve halktan oluşan bir jürinin karşısına çıktı.

ANKARA (CİHAN)- TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerinin Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışı doğrultusunda halkın kullanımına açılması konusunda düzenlediği ‘Kent Düşleri Fikir Proje Yarışması' sonuçlanmak üzere. Yarışmaya katılan projeler arasından ilk değerlendirmesi yapılarak son 16'ya kalanlar, mimarlar, şehir plancıları, peyzaj mimarları ve halktan oluşan bir jürinin karşısına çıktı. Projeler arasında Saray'ın yıkılması, müze yapılması, üniversitelere verilmesi, üretim tesisine dönüştürülmesi, çocuk yuvası veya huzurevi olarak değerlenedirilmesi gibi öneriler öne çıktı.

Yarışmada projelerin jürinin karşısına çıktığı toplantıya Ankara Üniversitesi eski Rektörü Cemal Taluğ, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın yanısıra çok sayıda mimar, mühendis ve şehir plancısı katıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 2012 yılından bu yana gündemden düşürmeden sürdürdüğü AOÇ mücadelesi, düzenlenen yarışma ile farklı bir evreye girdi. AOÇ alanlarının en geniş sınırları ve kaçak yapılaşmalar üzerinde fikir geliştiren, profesyonel ve öğrenci kategorisindeki projelerin ilk değerlendirmesi jüri tarafından daha önce gerçekleştirilmişti. Bugün de son 16'ya kalan proje sahipleri, konunun uzmanı isimler ve halktan oluşan jürinin karşısına çıktı. Yarışma öğrenci ve profesyonel kategorilerinde yapılmıştı. Jürinin karşısına mimarlık fakültelerinde okuyan öğrencilerin hazırladıkları 8 proje ile profesyonel çizdiği 8 proje katıldı. Jürinin yapacağı değerlendirme ile birinci, ikinci ve üçüncü olanlar yakın zamanda kamuoyuna duyurulacak.

SARAY İÇİN ÖNERİLER: HUZUREVİ, MÜZE, ÇOCUK YUVASI…

Yarışmada son 16'ya kalan projelerin hepsinde de AOÇ arazileri ele alınırken Saray'a özel bir yer ayrıldı. Projelerin bazılarında Saray'ın fabrika olarak kullanılması gündeme gelirken, bazılarında ise müze yapılması, üniversitelere, sendikalara verilmesi gibi öneriler de ortaya çıktı. Jürinin en çok üzerinde durduğu projelerden biri mimarlık öğrencisi Zeynep Sıddı Yılmaz'ınki oldu. Yılmaz'ın projesinde ‘AOÇ'nin kente sızması' öne çıktı. Projede esas dikkat çeken yön ise ‘erimeye terk edilen merkezler' kavramı oldu. Yılmaz'a göre Saray'ı herhangi bir şekilde ‘değerlendirmek' ona meşruiyet kazandıracağından, bilinçli bir görmezden gelme ile ‘kendi haline' terk edilmesi öneriliyor. Bir diğer projede ise Saray'ın Huzurevi yapılması veya Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağışlanması önerildi. Bir başka projede ise AOÇ'de bulunan Devlet Mezarlığı'nın kaldırılarak başka bir yere taşınması ve mezarlık alanının yeşil alan olarak değerlendirilmesi öneriliyor. CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78