• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Bursa 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Girişimciliğin Yarını Zirve'de Tartışıldı!

Girişimciliğin Yarını Zirve'de Tartışıldı!
Girişimleri konuştu...

Türk Telekom'un oturum sponsorluğunda gerçekleşen panelde katılımcılar, dünyada son dönemde çığır açan girişimleri konuştu.

Moderatörlüğünü PTT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik'in yaptığı panele; Pudur Corporation Kurucusu ve Başkanı Arun Pudur, Google Kamu Politikası ve Devlet İlişkileri Müdürü Doron Avni, Aslanoba Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba, Baba Rafi Kebap Kurucusu ve CEO'su Hendry Setiono ve Katar Finans Merkezi İş Geliştirme Direktörü Sheikha Alanoud Al-Thani katıldı.

Basit İnsan Davranışlarını İyi Analiz Edin

Panelde konuşan Pudur Corporation Kurucusu ve Başkanı Arun Pudur: "Kariyerimin ilk yıllarında her işi yaptım. Daha sonra yazılım işlerine girip 2006'da 1 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştım. Oluşturduğum yazılımları makul fiyatlardan satmaya başladım. Karşımızda Microsoft gibi bir dev vardı. 

Ama işinizi hissedip basit insan davranışlarıyla düşündüğünüzde kimse rakibiniz olamaz" dedi.

Düzenleyici Ekosistem Dünyayla Uyumlu Olmalı

Google Kamu Politikası ve Devlet İlişkileri Müdürü Doron Avni ise; "Girişimcilik benim için keşfetmek demektir. Google'ın kuruluşunun başında birkaç kişilik bir ekip garajda çalıştık. 15 yıl önce bulut teknolojileri yoktu. Şimdi ise bulut sayesinde milyonlarca insana ulaşabiliyorsunuz. Genç bir girişimcinin artık bir ofise ihtiyacı yok; laptop'ı ve interneti olması yeterli. Ayrıca küresel öçekte düşünmemiz gerekiyor. Türkiye'ye baktığımızda finansal sermayeye erişimin olması gerekiyor. Ülkenizde bu alanda fonlar ve teşvikler var. Bir başka konu da ülkede fen, matematik ve teknoloji eğitiminin gelişmiş olması gerekiyor. 

Düzenleyici ekosistemin de dünyayla uyumlu olması gerekiyor. Türkiye bu alanlarda iyi bir yolda ilerliyor ama daha yapacak çok iş var" şeklinde konuştu.

Büyük Kurumlar İnovasyonculuk Tiyatrosu Oynuyor

Panelde söz alan Hasan Aslanoba; "Türkiye'nin dünya milli gelirine katkısı %1 ama startup'lara yatırım konusunda 15 kat gerideyiz. Gelecek startup'larda ama kültürümüzde risk almama baskın bir husus olduğu için startup'larda istediğimiz noktada değiliz. Düzenleyici kurumlar da ağır hareket ediyor. 

Kurumsal girişim fonları kurulmadı. Ayrıca ülkemizde henüz internet zenginleri oluşmadı. Aslanoba olarak, startup'lara büyük yatırım yaptık. Bu yarattığımız rüzgarla şimdi daha çok yatırımcı bu alana girmeye başladı. Startup'lar büyük şirketlerin küçüğü değildir. Startup'lar data şirketleridir. Bu tür yanlış algıları da gidermeliyiz. Bugünün geleneksel firmaları şu anda şirket içinde inovasyonculuk tiyatrosu oynuyor. Ekipler kurup ufak tefek yeniliklerle geleceğe hazırlandıklarını sanıyorlar. Büyük bir yanılgı bence bu. Gelecekte 3 tip firma olacak. Teknoloji devleri, bunları zorlayan startup'lar ve kas gücü firmaları. İlk ikisi akıl firmaları, üçüncüsü ise katma değeri düşük geleneksel firmalar." şeklinde konuştu.

Türkiye'deki Kebapçılar İlham Verdi

Panelde konuşan Hendry Setiono ise: "2003'ten beri kebapçılık yapıyoruz. Katar ve Türkiye'de birçok kebap dükkanı görünce bunu kendi ülkem Endonezya'da yapmaya karar verdim. İlk dükkanımı bir çalışanla açtım. Şu anda 1000'den fazla kebap lokantamız ve 300 bin çalışanımız var. Müşterilerimize yeni ürünler sunarak şu an birçok ülkede faaliyet gösteriyoruz" dedi.

Denemekten Korkmayın

Katar Finans Merkezi İş Geliştirme Direktörü Sheikha Alanoud Al-Thani girişimciliğe üniversite yıllarında başladığını belirtti. İlk denemesinin bir başarısızlıkla sonuçlandığını anlatan Al-Thani; "Girişimcilerin başarısızlığa hazır olmaları ve yeniden denemeleri gerekir. İnovatif gelişmeleri takip etmelisiniz. 

Katar'da ekonomiyi çeşitlendirmek anlamında çalışmalar yapıyoruz. Kurumumuz girişimcilerin hayatını kolaylaştırmaya çalışıyor. Hatta burada belli bir seviyeye gelen startup'lar Katar'dan Pakistan, İran, Kuveyt gibi çevre ülkelere de sıçrayabilir" şeklinde konuştu.

Uludağ Ekonomi Zirvesi Hakkında: İki gün boyunca Türkiye'den ve dünyadan 1200'e yakın iş insanını ağırlayan Zirve'de iş ve ekonomi dünyasının liderleri, yöneticiler, siyaset dünyasından bakanlar, uluslararası konuşmacılar, girişimciler ve basın mensupları yer alıyor. Capital ve Ekonomist dergileri tarafından 2012 yılından bu yana organize edilen Uludağ Ekonomi Zirvesi, sektör liderleri ve medya tarafından ilgiyle takip ediliyor; birçok yeni fikre ve girişimcilere ışık tutuyor.

Dünyaca ünlü ekonomistleri, şirketlerin CEO ve yöneticilerini ve ayrıca siyaset dünyasından önemli isimleri ağırlayan Uludağ Ekonomi Zirvesi, bugüne kadar Nouriel Roubini, Marc Faber, Muhtar Kent, Hamdi Ulukaya, Christian Wulff, Jack Straw, Fatih Terim, Kai Georg Diekmann, Jared Cohen, Jean Claude Trichet, Begümhan Doğan Faralyalı, Ali Sabancı, Bülent Eczacıbaşı, Andy Grignon, Ali Koç, Emine Kamışlı, Simon Calder, Darrel West, Mark Mulloch-Brown, Ali Kibar, Cem Boyner, Hüsnü Özyeğin ve daha birçok değerli isme ev sahipliği yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Şadi Özdemir: Nilüfer tehlikenin eşiğinde19 Nisan 2024 Cuma 12:12
  • Bursa'dan TEKNOFEST'E rekor katılım19 Nisan 2024 Cuma 11:29
  • NKT’den ücretsiz çocuk oyunu19 Nisan 2024 Cuma 11:25
  • Deviren’den miniklere lunapark müjdesi18 Nisan 2024 Perşembe 15:29
  • 23 Nisan coşkusu Osmangazi'de18 Nisan 2024 Perşembe 15:25
  • Başkan Aydın, makamının kapılarını açtı18 Nisan 2024 Perşembe 15:20
  • Osmangazi Belediyesi’nin acı günü18 Nisan 2024 Perşembe 15:16
  • Definecilere mezar olan mağara görüntülendi18 Nisan 2024 Perşembe 14:32
  • Hurdacı cezadan kaçamadı18 Nisan 2024 Perşembe 10:02
  • Nilüfer'de spor şenlikleri başlıyor17 Nisan 2024 Çarşamba 14:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78