• BIST 8718.11
  • Altın 2244.828
  • Dolar 32.333
  • Euro 35.1639
  • Bursa 6 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Türklerin favori çorbası

Türklerin favori çorbası
Türklerin favori çorbası 'Mercimek' oldu.

Yemeksepeti, dünyada her yıl 4 Şubat'ta kutlanan Dünya Çorba Günü'nde kullanıcılarının çorba tutkusunu araştırdı. 20 bin yıllık geçmişe sahip olan çorbanın bugünkü formuna yakın hale gelmesi Fransızlar sayesinde olurken, çorbanın zengin çeşitlerini Türklerin geliştirdiği yaygın bir kanı. Geçtiğimiz sene 3,5 milyon çorba siparişi veren Türkiye'nin çorba siparişleri %40 arttı. 2.500 çeşit arasından sipariş oranlarına göre en sevdiğimiz çorba 'Mercimek' olurken yöresel çorbalara ilgi arttı. %67 artış ile İç Anadolu'dan Arabaşı çorbası sipariş sayısını en çok arttıran çorba olurken Gaziantep'ten Beyran ve Trabzon'dan Karalahana da en çok tercih edilen yöresel lezzetler arasında. Her kentin toplam siparişlerindeki çorba oranına göre; çorba sevdalısı kentlerin ilk sırasında İstanbul yer aldı. Onu sırasıyla İzmir, Bilecik, Muğla ve Samsun izledi.

4 Şubat dünyada her yıl Çorba Günü olarak kutlanıyor. Yemeksepeti, bu özel günde kullanıcılarının çorba tüketimi alışkanlıklarını açıkladı.

20 bin yıllık geçmişe sahip olan çorbanın bugünkü formuna yakın hale gelmesi Fransızlar sayesinde olurken, Anadolu kültüründe ve Türklerde ise çorbanın folklorik önemi çok büyük. Avrupa ve Amerikan kültürlerinin aksine, Türk mutfağında daha çok sulu olarak pişirilen yemekler öne çıkıyor. Bu nedenle çorbanın zengin çeşitlerini Türklerin geliştirdiği yaygın bir kanı. Batı'da sadece iştah açıcı olarak tüketilen çorba, bizim kültürümüzde yemek olarak da yer alıyor.

2.500 çeşit çorbanın favorisi mercimek

Türk mutfağında karşımıza sayısız çorba tarifi çıkarken; online siparişlerde de çeşit çeşit çorbalara yöneliyoruz.

Bugün yemek severler Yemeksepeti'nde her yöreden ve ülkeden ortalama 2.500 çeşit çorba ile buluşuyor. Bu lezzetler arasında biz Türklerin çorbadaki ilk tercihi Mercimek çorbası oluyor. Mercimek çorbasını öylesine seviyoruz ki, 2018 yılında verilen 1 milyon 700 bin mercimek çorbası toplam çorba siparişlerin %50'sini oluşturuyor.

Kullanıcıların birleştiği bir diğer ortak lezzet olan Ezogelin çorbası siparişlerin 2. sırasında yer alırken sırasıyla Tavuk Suyu ve Kelle Paça çorbası ise en sevilen ortak lezzetlerden.

Yöresel çorbalar atağa geçti

Yemeksepeti'nde Trabzon'dan Konya'ya, Gaziantep'ten Adana'ya farklı yöresel çorbalar sipariş sayılarındaki artış ile dikkat çekiyor.

İç Anadolu'nun ünlü lezzeti Arabaşı çorbası diğer yöresel lezzetler arasından sıyrılıyor ve %67 artış ile 2018'de sipariş sayısını en çok artıran lezzet oluyor. Gaziantep'in gözbebeği Beyran çorbası %62 artışla atağa geçerken; Trabzon'un meşhur çorbası Karalahana ise sipariş oranını %42 artırarak en sevilen yöresel lezzetler arasında yer aldı.

Klasik lezzetler zirveye oynuyor

Kiminin bayıldığı kiminin mesafeli durduğu bir çeşit olan balık çorbası %58 oranla 2018 yılında sipariş sayısını en çok artıran çorbalardan oldu.

Türk mutfağının kült çorbası tarhana ise online siparişlerde daha fazla tercih edilmeye başlandı ve siparişi sayısını %50 arttırdı. Yine klasik bir lezzet olan yayla çorbası da %40 daha fazla sipariş edildi.

Türk mutfağının en klasik lezzetlerinden işkembe çorbası da geçen seneye göre %38 sipariş artışı ile gözde lezzetler arasında yer aldı.

Dünya çorbalarına temkinliyiz

Geride bıraktığımız yıl, online siparişlerde dünya mutfaklarından çorba çeşitlerinin siparişlerinde de artış yaşandı. Ancak veriler gösteriyor ki, konu çorba oldu mu Türkler kendi kültüründen çok da uzaklaşmayı sevmiyor.Örneğin; Türk mutfağındaki yeri yeni sayılabilecek brokoli çorbasının siparişleri %13 artarken; Japon mutfağının ünlü çorbası Miso'nun sipariş oranı sadece %6 ve yine Asya mutfağından bir lezzet olan Noodle çorbasının siparişleri ise %17 arttı.

Online siparişlerde çorba %40 arttı

Ülke olarak çorbayı çok seviyor ve tüketiyoruz. Bu sevgimiz online siparişlere de yansımış durumda. Geçtiğimiz yıl ortalama 3,5 milyon çorba siparişi verildi ve bir önceki yıla göre %40 arttı.

Çorba ve kebap en sevilen ikili

Yemeksepeti, kullanıcılarının çorbanın yanına en çok neyi yakıştırdığını da araştırdı. Kullanıcılar 2018 yılında çorbanın yanında en çok kebap siparişi verdi. Kebabı sırasıyla lahmacun ve döner takip etti.

Sabah akşam çorba zamanı

Biz Türkler özellikle öğle ve akşam yemeklerine mutlaka çorba ile başlıyoruz. Online siparişlerde çorbanın en sevildiği saat 12:00 ve 19:00 olması da bunu destekliyor. Ancak gün boyunca her saat diliminde sipariş edilen çorbanın kahvaltı olarak tercih edilişi bugün de geçerliliğini koruyor ve sabah 08:00 itibarıyla çorba siparişleri artışa geçiyor.

Hafta içi daha çok tüketiyoruz

Çorba siparişleri diğer lezzetlerin aksine hafta içinde daha çok tüketiliyor. Hafta sonunda siparişleri %12 düşen çorbanın lider olduğu gün Pazartesi.

25 yaş çorbayı çok seviyor

Yemeksepeti kullanıcılarının siparişlerine göre; bu lezzeti en çok sevenler 25-28 yaş aralığında. Çorbayı en çok sipariş edenler ise 25 yaşında.

Sıcaklar çorba siparişlerini etkilemiyor

Çorba bizim için mevsim göz etmeyen bir lezzet. Çorbanın en gözde olduğu aylar haliyle soğuk kış ayları olsa da yaz aylarında da çorbalar sofraları terk etmiyor. Yaz aylarında çorba tercihlerimiz yine değişmiyor ve mercimek ile ezogelin vazgeçilmez çorbalarımızdan oluyor.

Çorba tutkunu kentler

Her gün 68 ilden çorba siparişi alan Yemeksepeti, Türkiye'de çorbaya en düşkün şehirleri de araştırdı.

Her kentin toplam siparişlerindeki çorba oranına göre; ilk sırada İstanbul yer aldı. Onu sırasıyla İzmir, Bilecik, Muğla ve Samsun izledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Limonlu mu yoksa sirkeli mi?15 Kasım 2023 Çarşamba 13:15
  • Kasım ayının 10 süper besini09 Kasım 2023 Perşembe 16:47
  • En doyurucu tatil rotası30 Ağustos 2023 Çarşamba 16:12
  • Dondurmalı şeftali tatlısı05 Temmuz 2023 Çarşamba 12:02
  • Kara erik hoşafının faydaları04 Temmuz 2023 Salı 14:59
  • Enginarın 5 faydası08 Mayıs 2023 Pazartesi 10:56
  • Patlıcan sapının bilinmeyen faydaları25 Nisan 2023 Salı 14:50
  • Bahara özel tatlı tarifi24 Nisan 2023 Pazartesi 13:03
  • İyi baklava nasıl yapılır10 Nisan 2023 Pazartesi 16:37
  • Ramazanda kilo almamak mümkün05 Nisan 2023 Çarşamba 09:22
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78