• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • Bursa 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye'de ilk!

Türkiye'de ilk!
Dernekleşen köy kadınları bin kişiye istihdam sağladı

Bursa’nın Kestel İlçesi Saitabat Mahallesi'nde kadınlar, 2002 yılında kurdukları Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği ile güçlerini birleştirip, köy kahvaltısı imkanı sunan işletme kurdular. Derneği kendi imkanlarıyla kurduklarını ve bin kadına istihdam sağladıklarını belirten Dernek Başkanı Sermin Cakalıoğlu, "Köyümüzün kadınlarının sosyalleşmesini sağlamak amacıyla derneğimizi kurduk. Türkiye’de bir ilk oldu" dedi.

Bursa haber...

Uludağ eteklerinde bulunan Saitabat Mahallesi’nde yaşayan kadınlar, 2002 yılında kurdukları Saidabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği sayesinde kendi işlerinin patronu oldular. Derneğin faaliyetleri sonucunda mahalle girişinde köy kahvaltısı hizmeti sunan otantik bir işletme kurduklarını belirten Dernek Başkanı Sermin Cakalıoğlu, "2002 yılında dernek kurmaya karar verdik. Cumalıkızık Köyü turizme açıldıktan sonra çok fazla turist ağırlıyordu. Biz de eşimle turist götürmüştük. Oradan etkilendim.

Fakat orada herkes bireysel çalışıyordu. Oysa bizim kültürümüzde insanlar imece usulüyle iş yapar, ekmeğini birbiriyle paylaşır. Ben de böyle bir şey köyümüzde olsa ne güzel olur dedim eşime. O da konuya sahip çıktı. Bir anda aklıma dernek kurma fikri geldi. 2002 yılında bu maksatla kurduğumuz derneğimiz farkında olmadan Türkiye’de bir ilk oldu. Çünkü kırsaldaki kadınlarımıza ait böyle bir dernek yokmuş köylerde. İlk derneği burada kuracağımız zaman burası çöplüktü. Dernekçiliği köyümüzdeki kadınlara anlattık. Kendi köyümüzün kadınlarının sosyalleşmesini sağlamak ve maddi durumlarını desteklemek amacıyla derneğimizi kurduk. Diğer köylülere de örnek olduk. 35 kişiye iş imkanı doğdu mekanımızda" diye konuştu.

BURSANIN KESTEL ILCESI SINIRLARI ICERISINDE BULUNAN KIRSAL SAITABAT MAHALLESI KADINLARI, 2002 YILINDA KURDUKLARI DERNEKLE GUCLERINI BIRLESTIRIP, KOY KAHVALTISI IMKANI SUNAN ISLETME KURDULAR. DERNEGI KENDI IMKANLARIYLA KUDUKLARINI VE YARDIM ALMADIKLARINI BELIRTEN DERNEK BASKANI SERMIN CAKALIOGLU, KENDI KOYUMUZUN KADINLARININ SOSYALLESMESINI SAGLAMAK AMACIYLA DERNEGIMIZI KURDUK. TURKIYEDE BIR ILK OLDU DEDI. (SERMIN CAKALIOLU) FOTO:BURSA,(DHA)

Bursa haber...

DEVLETTEN DESTEK ALAMADILAR

4 çocuk annesi, ilkokul mezunu Dernek Başkanı Cakalıoğlu, derneğin kuruluş aşamasında devletten hiçbir destek almadıklarını ve kendi çabalarıyla derneği kurduklarını belirterek, "Gelen misafirlerimiz burayı çok beğendi. 'Hibe mi aldınız?'’ dendi. Ama maalesef proje hazırlamamıza rağmen kabul edilmedi. Bankadan kredi çekip, bu yeri yaptık. Şu anda 60 kadın dönüşümlü çalışıyor. Bunu görenler 'Nasıl yaptınız?' diye sordular. Biz de onlara elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık. Önce platform kurduk ve her köyde ziyaret ederek onlara anlatmaya çalıştık neler yapıyorlar diye. Baktık bazıları ürünlerini satamıyorlardı. Biz de onların ürünlerini alıp, satmaya çalıştık" şeklinde konuştu.

BURSANIN KESTEL ILCESI SINIRLARI ICERISINDE BULUNAN KIRSAL SAITABAT MAHALLESI KADINLARI, 2002 YILINDA KURDUKLARI SAITABAT KOYU KADINLARI DAYANISMA DERNEGI ILE GUCLERINI BIRLESTIRIP, KOY KAHVALTISI IMKANI SUNAN ISLETME KURDULAR. DERNEGI KENDI IMKANLARIYLA KUDUKLARINI VE YARDIM ALMADIKLARINI BELIRTEN DERNEK BASKANI SERMIN CAKALIOGLU, KENDI KOYUMUZUN KADINLARININ SOSYALLESMESINI SAGLAMAK AMACIYLA DERNEGIMIZI KURDUK. TURKIYEDE BIR ILK OLDU DEDI. FOTO:BURSA,(DHA)

Bursa haber...

'AVRUPA'YA ÖRNEK OLDUK'

Kurdukları derneğin daha sonra diğer köylerde de uygulamaya konduğunu ve bunun sonucunda da federasyona dönüştüklerini ifade eden Cakalıoğlu, "Valilik bize 'Federasyon kurun, bu kadar güzel işler yapıyorsunuz' dedi. Biz de 21 dernekle federasyon kurduk. Nilüfer İlçesi'nde bir yer açtık. Buraya da valilik ve bazı kurumlar destek oldu. Şu anda orada da bin kadına iş imkanı doğdu. Tırnaklarımızla kazıyarak, buralara geldik. Şu anda federasyon başkanlığı görevini de ben yürütüyorum. Burada tepsiyle geliyor kahvaltı ve kahvaltıda bulunan 20 çeşit ürünün hepsi doğal. Ayrıca tonlarca salça yapılıyor. Biz 1 tonla başladık. Avrupalılar bile geldi burada belgesel çekti. Avrupa’ya bile örnek oldu bu yaptığımız proje" değerlendirmelerinde bulundu.

BURSANIN KESTEL ILCESI SINIRLARI ICERISINDE BULUNAN KIRSAL SAITABAT MAHALLESI KADINLARI, 2002 YILINDA KURDUKLARI SAITABAT KOYU KADINLARI DAYANISMA DERNEGI ILE GUCLERINI BIRLESTIRIP, KOY KAHVALTISI IMKANI SUNAN ISLETME KURDULAR. DERNEGI KENDI IMKANLARIYLA KUDUKLARINI VE YARDIM ALMADIKLARINI BELIRTEN DERNEK BASKANI SERMIN CAKALIOGLU, KENDI KOYUMUZUN KADINLARININ SOSYALLESMESINI SAGLAMAK AMACIYLA DERNEGIMIZI KURDUK. TURKIYEDE BIR ILK OLDU DEDI. FOTO:BURSA,(DHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Genç kızlar birbirine girdi28 Mart 2024 Perşembe 09:33
  • Bursa'da faciadan dönüldü27 Mart 2024 Çarşamba 11:44
  • Bursa'da deprem27 Mart 2024 Çarşamba 10:39
  • Motosiklet sürücüsünden örnek davranış27 Mart 2024 Çarşamba 10:19
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'ya geliyor27 Mart 2024 Çarşamba 10:06
  • Tilki, hindiyi gözüne kestirdi27 Mart 2024 Çarşamba 10:01
  • Kadınlar saç saça birbirlerine girdi27 Mart 2024 Çarşamba 09:54
  • Kontrolden çıkan kamyonet devrildi27 Mart 2024 Çarşamba 09:35
  • Uyuşturucu tacirleri suçüstü yakalandı26 Mart 2024 Salı 16:58
  • Polisten kaçan sürücüye ceza yağdı26 Mart 2024 Salı 15:37
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78