• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Bursa 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Stresi azaltıyor!

Stresi azaltıyor!
Egzersiz yapmak stresi azaltıyor

Beyin hücrelerindeki yaşlanmayı durdurmanın, hiç değilse yavaşlatarak eski performansı korumanın bir yolu var mıdır? Bu soru uzun yıllardır araştırmacıları meşgul ediyor. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi İsmet Tamer, düzenli egzersizin beyin fonksiyonları ve hafıza üzerindeki etkisini anlattı...

Çocuklar çevrelerinde olup bitenleri gözlemleyerek, anne-baba ve öğretmenlerinden ya da yakın çevrelerindeki büyüklerinden sürekli yeni şeyler öğrenirler ve bu öğrendiklerinden pek çoğu kullanılmadıkça unutulmaya yüz tutar.

 Çocuklar öğrendiklerini uygulama konusunda duyarlıdırlar ve yeni şeyler öğrendikçe bunları deneyimlemeye çalışır, başardıkça da öğrendiklerini hafızalarının kalıcı bir bölümünde saklarlar. Yetişkinler ise öğrenme istekleri yüksek olmasına rağmen, öğrendiklerini hayata geçirmede ve uygulamada zorlanırlar; ancak beyindeki nöronlarda işlenme oranına göre, yeni bilgileri hafıza ilişkileri kurarak öğrenme eğilimleri yüksektir. Bu durum, çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de beynin ilişkiler kurarak öğrenmesinin ve böylece öğrendiklerini hafızada daha kolay ve daha kalıcı saklayabilmesinin mümkün olduğunu göstermektedir.

Egzersiz Yapmak Stresi Azaltıyor

Aslında nörofizyolojide yapılan pek çok çalışmada düzenli olarak yapılan egzersizin, sadece genel olarak beyin hücrelerinde yaşlanmayı geciktirdiği değil, aynı zamanda beynin özellikle hafıza ve öğrenmeden sorumlu olan bölgesinde, yeni sinir hücrelerinin ve bağlantıların oluşmasını sağlayan maddelerin üretilmesini de teşvik ettiği gösterilmiştir.

 Egzersiz yapmanın stres hormonlarını önemli ölçüde azalttığı, serotonin, noradrenalin ve dopamin gibi nörotransmitter denilen ve beyindeki sinir sinyallerini taşıyan kimyasal maddelerin salgılanmasının teşvik ettiği, bu sayede de bir çeşit antidepresan etkisinin olduğu tespit edilmiş.

Fiziksel ve Zihinsel Egzersizin Faydaları

Kaslarımızı korumak ve geliştirmek için dengeli ve sağlıklı beslenip düzenli egzersiz yaparak, hem kaslardaki dolaşımı güçlendirmek hem de kaslara ihtiyaç duydukları besin maddelerini göndermek gerektiğini biliyoruz.

 Eğer bunun tam tersini yapar, üstelik bir de hareketten uzak kalırsak, yeni kas hücresi yapılamayacağı gibi mevcut olanlarda da küçülme ve kuvvetsizleşme ortaya çıkacaktır. Beynimiz de kullanıldığı müddetçe daha aktif ve daha güçlü kalır. Yani bilmece, bulmaca, problem çözme, yazma, çizme, okuma, ezber yapma, satranç ve yabancı dil öğrenme gibi zihnimizi zorlayan ve geliştiren etkinliklerle meşgul olarak beynimizi sürekli aktif tutmaya çalışmanın yararları gösterilmiştir. Bu faaliyetler beyin kan dolaşımını artırır ve beynin yaşlanmasını geciktirip yeni nöron oluşumunu da uyarır.

Beynin Bilişsel ve Hafıza İşlevi

Bilimsel çalışmalar, özellikle 30'lu yaşlardan itibaren düzenli olarak yapılan fiziksel hareket ve egzersizlerin kalp ve damar sağlığı açısından olduğu kadar, beynin zinde kalması ve hafızanın güçlenmesi açısından da çok önemli olduğunu gösteriyor. Özellikle tempolu yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme gibi aerobik egzersizler, beyindeki kan dolaşımında ve beynin fonksiyonlarını ideal şekilde yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin beyne akışında düzelme sağlayarak, zihinsel ve hafıza ile ilgili işlevleri olumlu etkiler.

Sonuç olarak, son 10 yılda yapılan çalışmaları dikkate alırsak, günde 30 ila 45 dakika süreyle düzenli egzersiz yaparak beynimizin bilgiyi daha kolay işlemesine, hafızamızın aktif kalmasına ve yeni beyin hücrelerinin gelişmesine katkı sağlayabiliriz. Önümüzdeki yıllarda bunu daha kesin kanıtlarla ortaya koyacak bilimsel çalışmaların sonuçlanması dileklerimle...

Herbalife Nutrition, 1980 yılından bu yana insanların yaşamlarını değiştiren ürünler sunan global bir beslenme şirketidir. Herbalife'ın beslenme, kilo kontrolü ve kişisel bakım ürünlerine 90'dan fazla ülkede, Herbalife Nutrition Bağımsız Üyeleri aracılığıyla ulaşılmaktadır.

Herbalife Nutrition, dünya genelinde yetersiz beslenme ve aşırı kilo problemlerine karşı yüksek kaliteli ürünler sunarak mücadele etmede kararlılıkla ilerlemektedir. Pek çoğu şirkete bağlı tesislerde uzun bilimsel araştırmalar sonucu geliştirilen yüksek kaliteli ürünler ile birlikte Herbalife Nutrition Bağımsız Üyelerimiz'in danışmanlığı ve şirketin sonsuz desteği ile müşterilerimizin daha sağlıklı ve aktif bir yaşamı benimsemeleri için çalışıyoruz.

Herbalife Beslenme Vakfı (HNF) ve Casa Herbalife programlarını destekleyerek yeterli beslenme imkanına sahip olamayan çocukların iyi beslenmelerini sağlamaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca Cristiano Ronaldo, LA Galaxy ve diğer pek çok şampiyon sporcunun da içinde bulunduğu 200'den fazla dünya çapında sporcu, takım ve etkinliğin sponsorluğunu yapmaktadır.

Dünya üzerinde 8 bin'den fazla çalışanı bulunan şirket, New York borsasına (NYSE:HLF) kote olup, 2017 yılındaki net satışlarını 4,4 milyar dolar olarak açıklamıştır.

Herbalife International'e bağlı bir şirket olarak Türkiye'deki faaliyetlerine Mart 1998'de başlayan Herbalife International Ürünleri Ticaret Ltd. Şti., Herbalife ürünlerinin Türkiye'ye ithalatını yapmaktadır. Şirket, Türkiye Doğrudan Satış Derneği'nin ve merkezi Belçika Brüksel'de bulunan Uluslararası Beslenme Destek Ürünleri Dernekleri Birliği IADSA'nın Türkiye Temsilcisi'dir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Veliefendi Hipodromu’nda yarış başlıyor16 Nisan 2024 Salı 14:15
  • Hakkı Yeten kabri başında anıldı16 Nisan 2024 Salı 14:12
  • Fenerbahçe'ye Alman hakem16 Nisan 2024 Salı 11:31
  • Rally Bodrum başlıyor16 Nisan 2024 Salı 09:45
  • Feyyaz Uçar 'istifa' haberlerini yalanladı15 Nisan 2024 Pazartesi 12:21
  • Trabzonspor istikrarı yakalayamadı13 Nisan 2024 Cumartesi 13:09
  • Atletico Madrid'in, rakibi Borussia Dortmund09 Nisan 2024 Salı 12:20
  • UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final08 Nisan 2024 Pazartesi 14:54
  • Arsenal, Bayern Münih ile karşılaşacak08 Nisan 2024 Pazartesi 13:11
  • Aziz Yıldırım'dan Süper Kupa açıklaması05 Nisan 2024 Cuma 14:20
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78